Στον αέρα η νέα σχολική χρονιά
Μέσα στην γενική αναταραχή των ημερών, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί αλλιώς προκαλέσει αναβρασμό τον Σεπτέμβριο, είναι το πως – και ιδίως με πόσους εκπαιδευτικούς – θα ανοίξουν τα σχολεία.
Σύμφωνα με «Τα Νεα» λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, η επόμενη σχολική χρονιά βρίσκεται στον αέρα, καθώς ακόμα δεν εχουν γίνει υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, ούτε ξέρει κανείς πόσοι νέοι θα προσληφθούν.
Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για περισσότερες απο 25.000 κενές θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ομως αυτό, λόγω των μέτρων της νέας συμφωνίας, θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να επιτευχθεί. Δεν είναι γνωστό ακόμα όχι μόνο αν θα πραγματοποιηθούν οι περίπου 2.500-3.000 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για τους οποίους είχε μιλήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προ των εξελίξεων, αλλά και οι προσλήψεις των χιλιάδων αναπληρωτών που εξαρτώνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ…
Σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο αιρετός δάσκαλος Βασ. Παληγιάννης λέει ότι επικρατεί αλαλούμ και κανείς δε γνωρίζει ακόμα πότε και αν θα πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις ειδικοτήτων. «Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων παραμένουν όμηροι της αναβλητικότητας αφού έχει συνδεθεί η πραγματοποίηση των μεταθέσεων με την σύσταση οργανικών θέσεων που συνεχώς αναβάλλεται. Σε ότι αφορά στη μετάταξη εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις η όλη διαδικασία έχει παγώσει», αναφέρει.
Οσον αφορά τους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών, λέει ότι κανείς δε γνωρίζει αν τελικά θα γίνουν διορισμοί, πόσοι θα είναι και πότε. «Είναι χρέος της πολιτείας να ξεκαθαρίσει το θέμα του τρόπου και του αριθμού των διορισμών. Ταυτόχρονα πρέπει άμεσα, έπρεπε χθες, να εκδοθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη αναπληρωτών αφού διασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την κάλυψη των λειτουργικών κενών της νέας σχολικής χρονιάς. Η καθυστέρηση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων», τονίζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, το θέμα των αναπληρωτών θεωρείται κατεπείγον και αναμένεται η σχετική εγκύκλιος να εκδοθεί ίσως και εντός της εβδομάδας που διανύουμε. Το πρόβλημα που καθυστερεί τη διαδικασία, είναι ότι λόγω των απαιτήσεων των δανειστών για άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων με τα μέτρα, το νομοσχέδιο-“κουρελού” του υπουργείου Παιδείας που περιέχει προβλέψεις και για τους αναπληρωτές έμεινε πίσω, παρότι έχει κατατεθεί στη Βουλή από την περασμένη Παρασκευή.
Ετσι κανείς δεν ξέρει ακόμα αν θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις, που προβλέπουν ότι οι ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας και κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος υπηρεσίας τους κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.
Για τις μετατάξεις, μόλις χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος φακέλων των υπό μετάταξη εκπαιδευτικών είναι «χρονοβόρος διαδικασία που όμως ολοκληρώνεται σύντομα. Αναφορικά με την εγκύκλιο για τις αποσπάσεις, η έκδοση της έγινε όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή».
Τέλος, εκφράζονται φόβοι ότι με το νέο μνημόνιο θα χάσουν τις θέσεις τους οι εκπαιδευτικοί αλλά και διοικητικοί των ΑΕΙ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επαναπροσλήφθηκαν – αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί τέτοιο ζήτημα.
Σήμερα πάντως οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών απεργούν, ενώ οι πρυτανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση «ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του ιδρύματος, το δίκαιο των στελεχών του και τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του».