Οι διεθνείς σχέσεις και το πλαίσιο κανόνων δικαίου που τις διέπει, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτέλεσαν το αντικείμενο της 9ης διοργάνωσης των «Ευρωπαϊκών Εργαστηρίων Διεθνών Σπουδών» (European Workshops in International Studies – EWIS), ενός από τα δύο μεγαλύτερα ετήσια γεγονότα που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνών Σπουδών (European International Studies Association – EISA).

Για τέσσερις ημέρες, από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου 2022, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας διεθνολογικής κοινότητας, καθώς το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του συνδιοργάνωσε την επιστημονική εκδήλωση, με τη συμμετοχή 380 επιστημόνων των Διεθνών Σχέσεων από 192 εκπαιδευτικά ιδρύματα, από ολόκληρο τον κόσμο.

Η φετινή διοργάνωση περιλάμβανε 28 διαφορετικά εργαστήρια, με θέματα που βρίσκονται στην αιχμή του αντικειμένου των Διεθνών Σπουδών. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βρέθηκαν εκατοντάδες καταξιωμένοι και ανερχόμενοι ακαδημαϊκοί προερχόμενοι -μεταξύ άλλων- από Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Τουρκία, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

«Η συνδιοργάνωση του Συνεδρίου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αντανακλά τη σημασία που αποδίδει το Ίδρυμα στην εξωστρέφεια, τη διεθνοποίηση», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών Καθηγητής Αθανάσιος Ζέρβας.

«Αποτελεί τιμή να υποδεχόμαστε συναδέλφους από 192 διαφορετικά ιδρύματα», ανέφερε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Ρεβέκκα Παιδή, η οποία προήδρευσε στις εργασίες του συνεδρίου από κοινού με την Δρ Beste Isleyen από το University of Amsterdam.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο EISA χορήγησε υποτροφία κάλυψης εξόδων στη μνήμη του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Ηλία Κουσκουβέλη, τιμώντας το έργο του. Η υποτροφία αποδόθηκε σε συμμετέχουσα από την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025