Στο μικροσκόπιο των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μπαίνουν και οι 2.500 υποθέσεις εκπαιδευτικών που με την επίκληση ψυχολογικών προβλημάτων έχουν χρόνια να πατήσουν σε διδακτικές αίθουσες. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούν περίπου 1.150 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 1.350 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το ΣΕΕΔ θα ελέγχει το σύνολο των περιπτώσεων, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εκπαιδευτικοί πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) που πρέπει να τύχουν προνοιακής αντιμετώπισης.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, αφορά είτε γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών είτε ακόμα και «άδεια» με την έγκριση του προϊσταμένου χωρίς την κατάθεση των σχετικών ιατρικών γνωματεύσεων. Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει εντοπίσει περιπτώσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι επικαλούμενοι ψυχολογικά προβλήματα έχουν… εξαφανιστεί από τις υπηρεσίες τους ή έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις διοικητικών καθηκόντων χωρίς να παράγουν κανένα έργο.

«Σε περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός αιτιολογημένα δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του μπορεί να μετακινηθεί σε θέση διοικητικού υπαλλήλου στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να επιστρέψουν άλλοι ικανοί εκπαιδευτικοί στις αίθουσες, οι οποίοι απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση το Σώμα των Επιθεωρητών θα ελέγξει ένα μεγάλο μέρος των γνωμοδοτήσεων υγειονομικών επιτροπών, με τις οποίες έδιναν τη δυνατότητα μακροχρόνιων αδειών σε υπαλλήλους για ψυχολογικούς λόγους, με αποτέλεσμα να «εξαφανίζονται» οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τις υπηρεσίες τους.

Μετά το πόρισμα του ΣΕΕΔ για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα ελεχθούν πειθαρχικά όχι μόνο οι υπάλληλοι που δήλωναν ότι είχαν ψυχολογικά προβλήματα αλλά και οι προϊστάμενοί τους, καθώς και τα μέλη των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών που εξέδωσαν γνωμοδοτήσεις-μαϊμού.

ΕΘΝΟΣ