Στο φιλόδοξο εγχείρημα του υπ. Παιδείας εμπλέκονται τρία μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ και Γεωπονικό *Νέες Σχολές, Τμήματα και Ερευνητικές δομές *Ιδρύονται τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας
Σάρκα και οστά παίρνει το φιλόδοξο εγχείρημα του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που αυτή τη φορά αφορά τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου πανεπιστημίου σε αριθμό φοιτητών στην Ελλάδα μετά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έπειτα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σειρά παίρνει το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με την Αυγή .
Στο νέο σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, εμπλέκονται τα τρία μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και δύο από τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκείνα της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Τα τρία πανεπιστήμια μεγαλώνουν σημαντικά σε μέγεθος με την ίδρυση νέων τμημάτων, σχολών και ερευνητικών δομών, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό το σχέδιο νόμου αναμένεται να εισαχθεί τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να ψηφιστεί εντός Νοεμβρίου στην Ολομέλεια.
Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποκτά νέα αρχιτεκτονική με την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Θεσσαλίας αλλά και την ίδρυση δύο 2 σχολών και 22 τμημάτων, ενώ το ΕΚΠΑ ιδρύει 1 σχολή και 10 τμήματα.
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπερδιπλασιάζεται όσον αφορά τον αριθμό των τμημάτων και των σχολών του. Ιδρύονται συνολικά 5 σχολές και 9 τμήματα, ενώ άλλα τμήματα μετονομάζονται ή εντάσσονται σε νέες ή υπάρχουσες σχολές.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προβλέπεται ακόμη η κατάτμηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, καθώς ιδρύονται Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο Τομέας Ψυχολογίας εντάσσεται στο υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τις συμπράξεις ΑΕΙ-ΤΕΙ
Δημιουργία ερευνητικών δομών
Καινοτόμες δομές είναι η «Τεχνόπολη Ευρίπου», την οποία ιδρύει το ΕΚΠΑ στη Χαλκίδα για την ανάπτυξη καινοτόμων ερευνητικών, αναπτυξιακών και πολιτιστικών δομών, αλλά και η ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) ως ακαδημαϊκή μονάδα του ιδρύματος στην Αθήνα, το οποίο θα αποτελείται από 15 ινστιτούτα της πρωτεύουσας (Επιστήμης Δεδομένων και Έξυπνων Τεχνολογιών, Βιοεπιστημών, Επικοινωνίας, Ψηφιακών Μέσων και Κοινωνικών Δικτύων κ.ά)
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύεται το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «Ιάσων» στον Βόλο αποτελούμενο από 11 ινστιτούτα της Περιφέρειας, ενώ το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒΑΤΕΠΑΘ) που ιδρύεται στη Λάρισα, έχει στόχο την πραγματοποίηση παραγωγικών δραστηριοτήτων αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, σε συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή.
Επιπλέον το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΔΕ) στην Άμφισσα, το οποίο λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε σύμπραξη με άλλα ΑΕΙ, στοχεύει στην ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων στην περιοχή των Δελφών. Επίσης αναμένεται η χωροθέτηση του υπερυπολογιστή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα ως αναγνώριση στις επιδόσεις της πόλης στις ψηφιακές τεχνολογίες και την έξυπνη πόλη.
Τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά
Για πρώτη φορά αναμένεται να λειτουργήσουν αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας τα προγράμματα αυτά θα απευθύνονται σε αλλοεθνείς φοιτητές με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων και τη μέγιστη διεθνοποίησή τους.
Από το ΕΚΠΑ σχεδιάζεται να λειτουργήσει στην Αθήνα το BA Program in the Archeology, History and Literature of Ancient Greece και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα, το European Department of Sport and Exercise Science.