Νέα εμπόδια προκύπτουν για τον Νίκο Ρωμανό…
ο οποίος αν και παρακολούθησε με επιτυχία το πρώτο εξάμηνο των σπουδών του εντός φυλακών, δεν μπορεί να συνεχίσει τη φοίτηση του λόγω εμποδίων που βάζει η Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με The Press Project όπως αναφέρουν σε καταγγελία οι σύντροφοί του, η Διευθύντρια της φυλακής Κορυδαλλού Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, ο εισαγγελέας Νικόλαος Ποιμενίδης και η κοινωνική λειτουργός Βάσω Φραγκαθρούλα αποφάσισαν να διακόψουν τη φοίτηση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος πέρασε κανονικά το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου όπως όριζε η τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκεμβριο.
Η ανακοίνωση – καταγγελία καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιβάλει επιτέλους την εφαρμογή του παλιού και του νέου νόμου, ενώ κατακρίνει και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, που είχαν σταθεί στο πλευρό του Ρωμανού όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Αναλυτικά το κείμενο:
Ο σύντροφος πέρασε κανονικά το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου όπως όριζε η τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκεμβριο. Με βάση την ίδια τροπολογία για τους υπόδικους καταργούνταν η σύμφωνη γνώμη του ανακριτή. Για άλλη μια φορά λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θέατρο του παραλόγου.
Το συμβούλιο της φυλακής έστειλε την αίτηση του συντρόφου στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς δικαστικούς παράγοντες που είχαν οδηγήσει στην πολυήμερη απεργία πείνας του συντρόφου. Ο συγκεκριμένος απέρριψε την αίτηση του συντρόφου και έστειλε την αίτηση πίσω στο συμβούλιο, το οποίο δεσμευόμενο στην αρνητική απόφαση του Νικόπουλου, θα την απορρίψει και αυτό εφόσον αρνούνται να εφαρμόσουν την τροπολογία που αφορα τον σύντροφο.
Το συμβούλιο της φυλακής δηλαδή η Διευθύντρια της φυλακής Κορυδαλλού Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, ο εισαγγελέας Νικόλαος Ποιμενίδης και η κοινωνική λειτουργός Βάσω Φραγκαθρούλα αποφάσισαν να φέρουν εις’ πέρας ένα νομικό πραξικόπημα με την πλήρη συγκάληψη του υπουργείου δικαιοσύνης. Ας θυμηθούμε όλοι την στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της απεργίας πείνας, το δήθεν ενδιαφέρον για την ζωή του συντρόφου, τις τηλεοπτικές και κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις με τα στελέχη της ΝΔ. Φυσικά τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν τα στελέχη της ΝΔ τότε θα χρησιμοποιησουν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, δηλαδή δεν μπορούν να παρέμβουν στην δικαιοσύνη η οποία είναι ανεξάρτητη κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο ξεδιάντροπη συμμορία ψηφοθηρών και πολιτικων εκμετάλλευτων αφού δεν ενδιαφέρονται ούτε να ρίξουν στάχτη στα μάτια των υπηκόων τους.
Για ότι συμβεί από δω και μπρός την ευθύνη έχουν όσοι εξαπατούν και παίζουν με τις ζωές των συντρόφων μας. Στην προκειμένη το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΚΟ κόστος αφορα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, τον Νίκολαο Ποιμενίδη, την Βάσω Φραγκαθρούλα και τον Ευτύχη Νικόπουλο.
Αλληλέγγυοι/υες
Πως προέκυψε η εμπλοκή
Ο σχετικός νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2014 μετά την πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας του Νίκου Ρωμανού παραμένει στην πράξη ανεφάρμοστος γιατι δεν έχει ακόμη υπογράφει η απαιτούμενη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας με την οποία θα ορίζονται οι προϋποθέσεις της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι στους κρατούμενους φοιτητές.
Ο Νίκος Ρωμανός πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού για την χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι.
Το Συμβούλιο των Φυλακών καθώς δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ ζήτησε με βάση το προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς την γνωμοδότηση του ειδικού εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής λόγω αυτού του νομοθετικού κενού εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού.
Τι υποστηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης
Με αφορμή την αρνητική γνώμη ανακριτή, σε αίτημα εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η Ελληνική πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Όλοι θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί.
Ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση.