Επανέρχεται η κανονικότητα στα πανεπιστήμια καθώς στην πλειοψηφία των σχολών πανελλαδικά, τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου πραγματοποιούνται πλέον δια ζώσης. Στον αντίποδα, έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου, νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στον απόηχο της ψήφισης του νόμου για την ανώτατη παιδεία, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους σχολών, οι οποίες εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη.
ΝΕΕΣ αντιδράσεις για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν μεγάλα Πανεπιστήμια-Είμαστε πάρα πολύ μικρή αγορά»
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), «η Φιλοσοφική και η Νομική ξεκινούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, αν και τα συγκεκριμένα ήταν τα ‘ισχυρά’ μπλοκ των καταλήψεων. Παραμένει υπό κατάληψη η Σχολή Θετικών Επιστημών», επισημαίνουν πανεπιστημιακές πηγές.
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), ύστερα από εννέα εβδομάδες καταλήψεων, ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία ότι σήμερα, 13 Μαρτίου, ξεκίνησε η κανονική λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών στο Κεντρικό Κτίριο, ενώ τα μαθήματα έγιναν εξ αποστάσεως. Με απόφαση της Συγκλήτου, αύριο Πέμπτη 14 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η έναρξη της διδασκαλία των μαθημάτων δια ζώσης.
Την Τρίτη, 19 Μαρτίου, ξεκινά το εαρινό εξάμηνο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 28 Ιουνίου. Σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου, οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου θα διεξαχθούν μεταξύ 8-26/7. Οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου, για όσα μαθήματα δεν έχουν ήδη γίνει, θα διεξαχθούν όταν λήξει η κατάληψη των φοιτητών και η απεργία των μελών ΔΕΠ.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταγράφεται μεγάλη ‘κόπωση’ του φοιτητικού πληθυσμού, ακόμη και όσων ήταν ιδιαίτερα κινητοποιημένοι. Οι καταλήψεις αίρονται σταδιακά, δεδομένου ότι δεν μπορούν πλέον να συγκροτήσουν απαρτία στις φοιτητικές συνελεύσεις – όπως συνέβη και στην περίπτωση της Νομικής ΑΠΘ, που ξεκίνησε κανονικά τα μαθήματα σήμερα.
Με βάση τις ως τώρα καταγεγραμμένες «διαθέσεις» των φοιτητών, υπάρχει η ανησυχία μήπως οι καταλήψεις γίνουν «διαρκείας», αφού υπήρχε η προσέγγιση να συνεχιστούν μέχρι να «μην εφαρμοστεί ο νόμος». Το φαινόμενο των καταλήψεων παραμένει δυναμικό και αναμένεται η εξέλιξή του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), σύμφωνα με τον Πρύτανη, Φώτιο Μάρη, «από τα 30 Τμήματα του ΔΠΘ, υπό κατάληψη παραμένουν μέχρι τις 19/3 τα 5, όπου τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως. Πρόκειται για τα πέντε Τμήματα του Πολυτεχνείου Ξάνθης. Κανονικά, δια ζώσης, γίνονται τα μαθήματα στις υπόλοιπες έξι πόλεις – Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο αλλά και σε Καβάλα, Δράμα, τις δύο πόλεις, οι οποίες μετά την ψήφιση του νόμου ενσωματώθηκαν στο ΔΠΘ και για τις οποίες, είμαι πλέον υπεύθυνος».
Στο ΔΠΘ, αναφέρεται από πανεπιστημιακές πηγές, ότι υπάρχει η τάση από τις παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να συνεχιστούν οι καταλήψεις έως τις Ευρωεκλογές.
Στην κανονικότητα επέστρεψε και το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Σε σύνολο 31 Τμημάτων, μόνο σε δύο έχουμε κατάληψη σήμερα – στο Μαθηματικό και στο Χημικό – αύριο ίσως να έχει μείνει μόνο ένα», δηλώνει ο Πρύτανης, Χρήστος Μπούρας, «έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα κανονικά στα περισσότερα τμήματα και το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία».
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η κατάληψη έχει λήξει και τα μαθήματα ξεκίνησαν σήμερα δια ζώσης. Η μόνη σχολή, η οποία δεν ήρε την κατάληψη, είναι η ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών). Οι φοιτητές της συγκεκριμένης Σχολής συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι αύριο, που έχει προγραμματιστεί το φοιτητικό συλλαλητήριο ενώ, έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση για την επόμενη Τρίτη, 19/3.
Με την ολοκλήρωση της φάσης των καταλήψεων στο ΕΜΠ, ο απολογισμός οδηγεί σε δύο σημεία: «Αποδείχθηκε ότι καθυστέρησε υπερβολικά η ψήφιση του νόμου, με αποτέλεσμα να προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά», θα πουν αξιόπιστες πηγές του ΕΜΠ για να προσθέσουν: «Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, το γεγονός ότι οι τηλε-εξετάσεις δεν οδήγησαν καμία κατάληψη σε διακοπή ενώ ο τρόπος διεξαγωγής τους, είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές – από όλες τις Σχολές, όχι μόνο το ΕΜΠ – να περάσουν ‘εύκολα’ τα μαθήματα, καθώς οι συνθήκες ευνοούσαν ιδιαίτερα την πρόσβαση σε ‘εργαλεία’, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Επομένως, όπως τώρα μεγάλος αριθμός φοιτητών κατάφερε να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία με την τηλε-εξεταστική και να περάσει πολλά μαθήματα – ειδικά όσοι είχαν συσσωρευμένα άλλων ετών – την επόμενη φορά που θα έχει εξεταστική, αν τεθεί θέμα κατάληψης, θα πάνε να ψηφίσουν υπέρ της κατάληψης ‘με χέρια και με πόδια’!».
Κάνοντας ταμείο μετά τις καταλήψεις, αρνητικό αποτύπωμα άφησαν και για τους φοιτητές Εράσμους, οι οποίοι δεν μπορούσαν καν να πλησιάσουν στις σχολές. Ένα τελευταίο σημαντικό σημείο, το οποίο επισημαίνεται, είναι πως «η δίμηνη κατάληψη σε σχολές παραγωγικές – δηλαδή, που έχουν εργαστήρια ή ερευνητικές υποχρεώσεις – όπως το Πολυτεχνείο, έκανε πάρα πολύ μεγάλη ζημιά. Πολλά πράγματα έμειναν πίσω. Αν, για παράδειγμα, κάνεις πειράματα με βιολογικούς αντιδραστήρες με άλλα ευπαθή υλικά, αν δεν τα τρέξεις στην ώρα τους, έχουν ‘πεθάνει’. Επίσης, έπαθε τεράστια ζημιά το κύρος μας ως Ίδρυμα απέναντι στους εταίρους μας σε ερευνητικά προγράμματα, διότι το ΕΜΠ δεν ήταν δυνατόν να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του. Έρευνα απαιτητική, έρευνα πρακτική, με απαιτήσεις προόδου εργασιών και παραδοτέων, έμεινε πίσω. Σε ορισμένες εξ αυτών των περιπτώσεων, τα κενά μπορούν να καλυφθούν αν ‘φουλάρουμε τις μηχανές’. Σε άλλες, όμως, η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη».