Μια συγκλονιστική καταγγελία για σοβαρό κενό στο πλαίσιο χορήγησης σε εκπαιδευτικούς φέρνει στο φως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΠΑΣΑΝ), μέσω επίσημης επιστολής προς το Υπουργείο Παιδείας.

Αφορμή αποτέλεσε η περίπτωση αναπληρώτριας νηπιαγωγού που διαγνώστηκε με καρκίνο και υποχρεώθηκε να επιλέξει ανάμεσα στις θεραπείες της και την απώλεια αποδοχών, καθώς της αρνήθηκαν άδεια για λόγους υγείας ή δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας. Ο σύλλογος ζητά άμεση τροποποίηση του πλαισίου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για θεσμική αναλγησία που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και αγνοεί πλήρως τις ανάγκες όσων νοσούν σοβαρά.

H ανακοίνωση του ΠΑΣΑΝ:

Άμεση ανάγκη τροποποίησης του πλαισίου αδειών και υπηρεσιακών υποχρεώσεων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας.

Αξιότιμοι/ες κύριοι/κυρίες,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (ΠΑΣΑΝ) καταγγέλλει δημόσια ένα σοβαρό περιστατικό κρατικής αναλγησίας που αφορά αναπληρώτρια νηπιαγωγό, η οποία διαγνώστηκε εκ νέου με καρκίνο το 2024 και χρειάστηκε να απουσιάσει για 7 ημέρες τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη πόλη και να ξεκινήσει τις θεραπείες της. Η συναδέλφισσα αιτήθηκε ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας ή άδεια για λόγους υγείας, ωστόσο της αρνήθηκαν με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς που πάσχουν από δυσίατα ή ανίατα νοσήματα. Ως αποτέλεσμα, αναγκάστηκε να αναλάβει υπηρεσία μία εβδομάδα αργότερα, χάνοντας 7 ημερομίσθια. Την έφεραν δηλαδή στο δίλημμα: «θεραπείες ή μισθός».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι μεμονωμένο. Αποκαλύπτει μία διάχυτη θεσμική αναλγησία απέναντι σε ανθρώπους που ενώ βρίσκονται σε απόλυτη σωματική και ψυχική δοκιμασία, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τη γραφειοκρατία, την αδιαφορία και τις άκαμπτες διοικητικές διαδικασίες ενός κράτους που αποτυγχάνει να προστατεύσει τους εργαζομένους του. Οι μόλις 22 ημέρες αναρρωτικής άδειας που προβλέπονται για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς δεν επαρκούν ούτε για μια κοινή ίωση, πολλώ δε μάλλον για νοσηλείες, χειρουργεία, αποθεραπείες και ψυχοσωματική ανάρρωση μετά από καρκίνο. Επιπλέον, η αδυναμία ανάληψης υπηρεσίας από απόσταση σε τέτοιες περιπτώσεις δεν εξυπηρετεί καμία ουσιαστική εκπαιδευτική ανάγκη, παρά μόνο την εμμονή σε παρωχημένες και άκαμπτες διαδικασίες.

Πρόκειται για ένα εξοργιστικό και βαθιά απάνθρωπο περιστατικό. Οι αναπληρωτές/ριες εκπαιδευτικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολεία και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι/ες β’ κατηγορίας, χωρίς βασικά εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απαράδεκτο, το 2025, να αναγκάζεται μια εκπαιδευτικός να επιλέξει ανάμεσα στην υγεία της και στην επιβίωσή της. Το Υπουργείο οφείλει να αναγνωρίσει θεσμικά τις ανάγκες και την ανθρώπινη υπόσταση όλων των εκπαιδευτικών.

ΖΗΤΑΜΕ:

Άμεση θεσμοθέτηση επιπλέον ημερών αναρρωτικής άδειας για αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς, σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών (όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, χρόνιες νοσηλείες κ.λπ.).

Δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας με αποστολή εγγράφων μέσω ή υπηρεσιακών email, σε εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας, πιστοποιημένες από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου.

Ισότιμη μεταχείριση αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν την ανθρώπινη υγεία, προστασία και ψυχοσωματική αποκατάσταση.

Δημιουργία ειδικής πρόνοιας/άδειας για εκπαιδευτικούς που νοσούν με καρκίνο ή άλλες βαριές ασθένειες, ώστε να μη χάνονται ούτε αποδοχές ούτε υπηρεσιακά δικαιώματα.

Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες ρυθμίσεις και να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις σας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διάλογο και συνεργασία.