Η κυβέρνηση «επιλέγει την καταστολή για να κρύψει την ευθύνη που έχει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για την κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Για το γεγονός, δηλαδή, ότι συζητάμε υποτίθεται ανάμεσα στη “βαριοπούλα και στη βιβλιοθήκη” όταν οι υποδομές των Πανεπιστημίων είναι κυριολεκτικά υπό το μηδέν από πλευράς όρων και παροχών, όταν δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όταν λείπουν εργαστήρια, όταν στην Ελλάδα υπάρχει η μικρότερη αναλογία ΔΕΠ-φοιτητών στα προπτυχιακά τμήματα», σημείωσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στον τ/σ «ONE».
Αναφερόμενος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για «στημένο σκηνικό που φτιάχνει η κυβέρνηση αξιοποιώντας τη δράση προβοκατόρικων ομάδων», ενώ «προωθεί νέο νόμο-πλαίσιο για την περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων».
Σημείωσε ότι το ΚΚΕ αποκαλύπτει πως «το δίλημμα “βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα” είναι ένα ψευδές δίλημμα καθώς η αντιπαράθεση δεν είναι στο αν θα γίνει η βιβλιοθήκη στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ, τέτοια βιβλιοθήκη πρέπει να υπάρχει όχι μόνο σε αυτή τη Σχολή αλλά σε όλες και δεν υπάρχουν. Αυτό κρύβει η κυβέρνηση: Κρύβει την κατάσταση που υπάρχει στα ελληνικά Πανεπιστήμια με τη μαζική υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών αξιοποιώντας ένα σκηνικό έντασης που την βολεύει ή νομίζει ότι τη βολεύει».
Αναφερόμενος στα πτυχία είπε ότι «αυτά δεν θα αναγνωρίζουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα» ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση «φέτος μείωσε κατά 9.000 τον αριθμό των θέσεων στα προπτυχιακά τμήματα».
«Από εκεί και πέρα διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα Πανεπιστήμιο που λειτουργεί σαν επιχείρηση, σαν εκπαιδευτική αγορά που πουλάει εκπαιδευτικά προϊόντα. Ο νόμος-πλαίσιο λέει ότι δίπλα από τα προπτυχιακά τμήματα έχουμε μονοετή, διετή, τριετή, πιστοποιήσεις, σεμινάρια, κυριολεκτικά φτιάχνουν εκπαιδευτική αγορά γι’ αυτό υποβαθμίζουν παραπέρα τα πτυχία. Αυτά είναι τα προβλήματα και όχι το στημένο σκηνικό που φτιάχνει η κυβέρνηση» τόνισε ο Ν. Σοφιανός.
Για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε πως «καταρρέουν τα ψέματα ότι η χώρα σαν πρωτοπαλίκαρο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα αναβαθμιστεί απέναντι στην Τουρκία και ότι θωρακίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η κυριαρχία όταν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο».
Προσέθεσε τέλος ότι την «πολιτική του πρωταγωνιστή στο μακελειό της Ουκρανίας την πληρώνει ακριβά ο λαός και με τον κίνδυνο της στοχοποίησης και με τον οικονομικό πόλεμο».