Ερμαια στη βία των μειοψηφιών εξακολουθούν να είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) Εμμανουήλ Γιακουμάκης απειλήθηκε από τέσσερις ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν για την απόφασή του να αξιοποιηθεί το κατειλημμένο κτίριο του ΟΠΑ.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες κάνουν λόγο για μεμονωμένα περιστατικά φοιτητών –που δεν συνδέονται με παρατάξεις– οι οποίοι έβρισαν και απείλησαν καθηγητές σε ΑΕΙ της Αθήνας, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Ειδικότερα, προ ημερών ομάδα τεσσάρων ατόμων μπήκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΟΠΑ όπου συνεδρίαζαν οι πρυτανικές αρχές με υπηρεσιακούς παράγοντες και αφού διέκοψε τη συνεδρίαση καταφέρθηκε εναντίον του πρύτανη με ύβρεις και απειλές – «μην τολμήσεις να πειράξεις την κατάληψη», όπως ακούστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα με κουκούλα, και ευτυχώς που στον χώρο ήταν ακόμη 7 άτομα, τα οποία μπήκαν στη μέση και λειτούργησαν αποτρεπτικά προς τους αγνώστους να επιτεθούν στον πρύτανη. Στη συνέχεια οι άγνωστοι έγραψαν στους τοίχους του κτιρίου συνθήματα υβριστικά και απειλητικά για τον πρύτανη. Το περιστατικό συνδέεται με την προσπάθεια των πρυτανικών αρχών να «απελευθερώσουν» το υπό κατάληψη κτίριο του ΟΠΑ, στην οδό Μαυρομματαίων και Δεριγνύ, για να το αξιοποιήσουν. Η πρώτη κατάληψη από αντιεξουσιαστές σε μέρος του κτιρίου έγινε προ 11 ετών, και από το φθινόπωρο του 2014 κατελήφθη όλο το κτίριο. Η πρυτανεία καταγγέλλει «στην πανεπιστημιακή κοινότητα, την κοινωνία και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας βίαιες πρακτικές που είναι εντελώς ασύμβατες με το πανεπιστήμιο, τη δημοκρατική λειτουργία και τον ρόλο του. Τέτοιες πρακτικές συνιστούν την πιο βάναυση παραβίαση ακαδημαϊκού ασύλου και ευθέως αποσκοπούν στην τρομοκράτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τέτοιες σκοτεινές πρακτικές δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιό μας. Το πανεπιστήμιο δεν τρομοκρατείται, δεν εκβιάζεται. Απέναντι σε τέτοιου είδους γεγονότα οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». «Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δυστυχώς είναι η εξαίρεση», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Γιακουμάκης.
Την ίδια στιγμή, με δραματικούς τόνους περιγράφουν οι ηγεσίες των ΑΕΙ την οικονομική τους κατάσταση, ζητώντας από την Πολιτεία να τα ενισχύσει. Ενδεικτικά, η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σημαντικές λειτουργικές δυσκολίες, καθώς τα χρήματα που δίνει το κράτος στο Ιδρυμα καλύπτουν μόλις το 20% των οικονομικών αναγκών. Από την άλλη, η Σύγκλητος του ΕΜΠ μιλάει «για συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» και ζητάει «άμεσα ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού για το 2017». Βεβαίως, επειδή η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι γνωστή, οι ανακοινώσεις των ΑΕΙ καταλήγουν να απευθύνονται στο ενδοπανεπιστημιακό ακροατήριο, και δη τις φοιτητικές παρατάξεις που διαμαρτύρονται στη διάρκεια των συνεδριάσεων.