ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ»

Χθες η ΝΔ καταψήφισε το άρθρο 56 του πολυνομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ας μην ξεγελαστούν όμως κάποιοι, θεωρώντας ότι διαφωνεί με τη δυσμενή για το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αναθεώρηση του Ν. 4415.2016. Τουναντίον.

Η θέση της ΝΔ είναι ακόμη σκληρότερη και από τη θέση της τρόικα που τουλάχιστον μιλά για αιτιολόγηση των απολύσεων!
Τη θέση της ΝΔ αποκάλυψε η σχετική ομιλία της κ. Κεραμέως στη Βουλή. Η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι θα πρέπει να μην υπάρχει κανένας έλεγχος απολύσεων, αυτές να είναι ελεύθερες και να μην υπάρχουν περιορισμοί στους ιδιοκτήτες.
Δυστυχώς από την πολιτική της κοινωνικής συναίνεσης, της δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους, της δημοκρατικής διαφάνειας και του ελέγχου νομιμότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης που καθιέρωσε η Μαριέττα Γιαννάκου, η ΝΔ έχει περάσει (ήδη από την περίοδο , αλλά τώρα η εκδοχή είναι ακόμη πιο σκληρή) σε μια ανελέητη στρατηγική που έχει ως στόχους τη θεμελίωση του σχολείου της αγοράς, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εργοδότη και ταυτόχρονα την ισοπέδωση κάθε ίχνους δημόσιου ελέγχου των ιδιωτικών σχολείων από το κράτος και κάθε εργασιακού και ανθρώπινου δικαιώματος των εκπαιδευτικών.
Γνωρίζει, άραγε, η κ. Κεραμέως ότι τα ιδιωτικά σχολεία εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών και ότι είναι αναγκαίος ο δημόσιος έλεγχος σ’ αυτά για να αποφευχθούν φαινόμενα έκδοσης παράνομων τίτλων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τους κατόχους τους να διορίζονται στο δημόσιο; Γνωρίζει ότι ένα σώμα τρομοκρατημένων και σιωπηλών εκπαιδευτικών θα προσυπογράφει κάθε είδους παρανομία, όπως μέχρι πρόσφατα συνέβαινε; Αυτό είναι το «ελεύθερο» και «αυτόνομο» σχολείο που σχεδιάζει για το μέλλον της εκπαίδευσης, το σχολείο που θα ναρκοθετεί την ισονομία ανάμεσα στα παιδιά των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων και θα οξύνει τις ήδη διευρυμένες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες;
Στην κρίσιμη αυτή περίοδο δίδεται η δυνατότητα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να βλέπουν και να κρίνουν. Διότι ευτυχώς η ΟΙΕΛΕ, σε αντίθεση με άλλους, έχει την «πολυτέλεια» να ελέγχει κάθε εξουσία και κάθε κόμμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης. Μακριά από κομματικές δεσμεύσεις και μικροπολιτικούς τακτικισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025