Τις τελευταίες ημέρες, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων δυσκολεύεται να αρθρώσει αυτοτελώς την πολιτική της κυβέρνησης και διαρκώς καταφεύγει σε ψέματα. Μετά την Υπουργό Ν. Κεραμέως, η οποία ανέφερε στη Βουλή πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις δαπάνες για την Παιδεία με εγκύκλιο(!) μια μέρα πριν τις εκλογές (βλ. σχετικά εδώ), σειρά πήρε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης.
ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Παιδείας έκανε λόγο για συναλλαγές της απερχόμενης κυβέρνησης με τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια:
[…] το Δημοκρίτειο δεν πήρε τμήματα, το Αιγαίου δεν πήρε τμήματα, το πανεπιστήμιο Κρήτης δεν πήρε τμήματα. Αυτά τα πανεπιστήμια γιατί δεν πήραν νέα τμήματα; Σας λέω λοιπόν, ότι επί των ημερών σας, τα πανεπιστήμια αυτά δεν πήρανε τμήματα, γιατί δεν θέλησαν να μπουν σε διαδικασίες συναλλαγής για να πάρουν τμήματα ΤΕΙ […] (Β. Διγαλάκης – 30.10.2019)
Υπενθυμίζεται πως και τα τρία Πανεπιστήμια, με αποφάσεις των Συγκλήτων τους, ζήτησαν τη δημιουργία νέων τμημάτων. Η πρώην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποδέχτηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων και τα συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο, με προγραμματισμό κατάθεσης στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, η προκήρυξη των εθνικών εκλογών του Ιουλίου ανέστειλε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία τέτοιου είδους. Συνεπώς, η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη από την πραγματικότητα του υφυπουργού Παιδείας, ο οποίος δε δίστασε να κατηγορήσει τις Συγκλήτους των ελληνικών πανεπιστημίων για συναλλαγή, καθώς όλες είχαν ζητήσει να ιδρυθούν νέα τμήματα.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Παιδείας πρόλαβε να ικανοποιήσει γραπτό αίτημα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, νομοθετώντας τη δημιουργία τριών τμημάτων (Κοινωνικής Εργασίας, Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Πολιτικής), θεραπεύοντας μια χρόνια αντιεπιστημονική συγχώνευση που είχε επιβάλλει το «σχέδιο Αθηνά». Όσο για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, υπενθυμίζουμε στον κ. Διγαλάκη ότι με εισήγηση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας εγκρίθηκε το μεγαλύτερο στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων σχέδιο κατασκευής 3.000 φοιτητικών κατοικιών. Μήπως έγινε και εκεί συναλλαγή;
Εντύπωση προκαλεί πως μια ημέρα πριν, ο κος Διγαλάκης δεν ανέφερε τίποτα σχετικό στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και Μερόπη Τζούφη, στα πλαίσια του διαλόγου για την Παιδεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα επιχειρήματα αυτά είναι ανυπόστατα και τοξικά για τον οποιοδήποτε διάλογο και συνεννόηση. Καλούμε τον υφυπουργό Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα και τον προκαλούμε να καταθέσει δημόσια το παραμικρό στοιχείο.
Διγαλάκης: Χωρίς σχεδιασμό οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ