Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης και τις καταγγελίες.
Η ανακοίνωση:
Χρειάστηκε μία κυβερνητική θητεία, σχεδόν τέσσερα χρόνια, για να επιλέξει η κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας τους/τις νέους Διευθυντές/ντριες Σχολείων, η θητεία των οποίων έχει λήξει από το 2020!
Η «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση των «Αρίστων» και του επιτελικού κράτους επέβαλε μονοκομματικά Συμβούλια Επιλογής, σχεδόν όλοι από την πενταμελή σύνθεσή τους μέλη ή φίλα προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία. Μοναδικό, συχνά, προσόν τους η κομματική ένταξη και συνήθως χωρίς διοικητική εμπειρία και επιστημονικά προσόντα, για να κρίνουν εκπαιδευτικούς με διδακτορικά, πλούσιο συγγραφικό κι επιμορφωτικό έργο, μεγάλη διοικητική εμπειρία, κλπ.
Μισθοί: Ανακοινώθηκε ΝΕΑ αύξηση – Ποιούς αφορά
Για πρώτη φορά πετάχτηκαν έξω από τα Συμβούλια Επιλογής μετά από δεκαετίες συμμετοχής οι εκλεγμένοι αιρετοί ως εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, με την Κεραμέως να πανηγυρίζει πως κόβει τον ομφάλιο λώρο συνδικαλιστών και διοίκησης της εκπαίδευσης. Φυσικά, σε ένα κράτος «Αριστείας», τη θέση τους πήραν υποψήφιοι από τα ψηφοδέλτια της κυβερνητικής παράταξης ή πρόσωπα που υποδείχτηκαν από τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών.
Και, ως του θαύματος, ενώ η Κεραμέως δηλώνει ότι πέταξε έξω από τα Συμβούλια τους μισητούς συνδικαλιστές, οι δικοί της, της ΔΑΚΕ και των παραφυάδων της, αρίστευσαν στην προσωπική συνέντευξη, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν σκανδαλωδώς πριμοδοτηθεί και στα μοριοδοτούμενα κριτήρια. Αντιθέτως, υποψήφιοι που ανήκαν σε αντίπαλα ψηφοδέλτια ή δεν υπάκουσαν στα κομματικά τους κελεύσματα, βαθμολογήθηκαν πολύ παρακάτω, ακόμα και κάτω από τη…βάση (βλέπε Λέσβο).
Είναι, δε, τόσο προκλητικά αναξιοκρατικές οι βαθμολογίες στη συνέντευξη, που έσπρωξαν προς τα κάτω στον αξιολογικό πίνακα Διευθυντές/ντιες με πολυετή προϋπηρεσία σε θέση Διευθυντή, που έχουν κριθεί πολλάκις με Άριστα από έτερα Συμβούλια. Αλλά, τώρα, στη δύση της σταδιοδρομίας τους, μάλλον απώλεσαν και την πολύχρονη εμπειρία τους και την ικανότητά τους να διοικούν ένα σχολείο.
Προηγήθηκαν οι διορισμοί των «δικών μας παιδιών» από το «επιτελικό κράτος» που ευαγγελίζεται την αξιολόγηση παντού, την αξιοκρατία και την «Αριστεία». Με μία διαδικασία πραγματική παρωδία το 2020 διόρισαν 116 νέους Διευθυντές Εκπαίδευσης, υποτίθεται για ένα χρόνο κι έμειναν δύο. Δεν το λες και σύντομο διάστημα, μισή κυβερνητική θητεία…
Ακολούθησαν οι επιλογές των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των νέων επιθεωρητών κατά Κεραμέως, όπου το κράτος της «Αριστείας» πραγματικά αρίστευσε. Οι μαζικές και αλλεπάλληλες παραιτήσεις των μελών των Συμβουλίων Επιλογής τους, οι οποίοι τρόμαξαν από τις έξωθεν παρεμβάσεις και τις μελλοντικές ποινικές ευθύνες τους, στιγμάτισε μία εξαρχής διάτρητη διαδικασία. Επιτελικό τσεκούρωμα και στις συνεντεύξεις τους, άριστοι οι αρεστοί, σχεδόν ανίκανοι για εργασία οι μη αρεστοί.
Καταλήγοντας, ο νόμος Κεραμέως-Μητσοτάκη για τη διοικητική διάρθρωση της εκπαίδευσης και τις επιλογές των στελεχών της έχει στηθεί στη λογική των μονοπρόσωπων διοικητικών οργάνων των «αρίστων», οι οποίοι πρόκειται να παίξουν το ρόλο του αξιολογητή-τιμωρού και την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Κομπάζει, μάλιστα, η Κεραμέως ότι μετά από 41 χρόνια ξανάρχονται οι αξιολογητές, ξεθάβοντας τους αλήστου μνήμης επιθεωρητές από το χρονοντούλαπο, έναν από τους πιο μισητούς θεσμούς της εκπαίδευσης, καταδικασμένο από τον κλάδο των εκπαιδευτικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη δεσμευτεί πως με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Κεραμέως-Μητσοτάκη, με πρώτο και καλύτερο αυτόν της ατομικής αξιολόγησης και θα επαναφέρει τη δημοκρατική ομαλότητα στα σχολεία, για να ανασάνει η εκπαίδευση.
Παράλληλα, με παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, ζητά απαντήσεις για τα έργα και τις ημέρες των Συμβουλίων Επιλογής και το πάγωμα κάθε διαδικασίας ενόψει των εθνικών εκλογών.
Στις 21/5 με την ψήφο μας θα καθορίσουμε τη ζωή μας για την επόμενη τετραετία. Δικαιοσύνη ή βόλεμα των «δικών μας παιδιών»; Δικαιοσύνη ή ανισότητα στις ευκαιρίες εκπαίδευσης; Δικαιοσύνη ή αριστεία; Δικαιοσύνη ή επιθεωρητισμός και αναξιοκρατία; Δικαιοσύνη και Δημοκρατία ή επιτελικό μπάχαλο και αφαίμαξη του κράτους από τις γαλάζιες ακρίδες;