Η «δωρεάν» σύμβαση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα «μεταδεδομένα» 1.5 εκατ. μαθητών και εκπαιδευτικών, το «ρεσάλτο» στο δημόσιο έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ-2
Ο καταιγισμός κυβερνητικών ανακοινώσεων δεν αρκεί για να δικαιολογηθεί το σκάνδαλο Cisco στην εκπαίδευση και η δημοσίευση των συμβάσεων φανερώνουν κρίσιμες παρατυπίες και μεθοδεύσεις σε βάρος 1,5 εκατ. μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
 
Ένας χρόνος ψέματα, κρυφτό και διαστρέβλωση
  • Η παραπλανούσε συνειδητά τη Βουλή, την εκπαιδευτική κοινότητα και συνολικά, την κοινωνία για έναν χρόνο. Διαφήμιζε τη «δωρεάν» τηλεκπαίδευση και απέκρυπτε -παρά τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- τις συμβάσεις και τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχει υπογράψει με τη Cisco. 
  • Παρόμοια, απέκρυψε ότι η «δωρεάν» παραχώρηση αδειών έληξε τον Ιανουάριο. Έκτοτε δημιουργήθηκε κόστος για το δημόσιο, το οποίο έφτασε να γίνει γνωστό δυο μήνες αργότερα. 
  • Για την ακρίβεια, έληξε η δοκιμαστική περίοδος (trial) της πλατφόρμας. Όλο αυτό το διάστημα, η στηρίχθηκε στη δοκιμαστική εκδοχή του Webex, γεγονός που εξηγεί τα συνεχή τεχνικά προβλήματα. Αποκορύφωμα, η ολική κατάρρευση του συστήματος το Νοέμβριο του 2020.
  • Το υπουργείο Παιδείας δεν προγραμμάτισε και δεν προετοίμασε μια ποιοτική λύση για την . Δε σκέφτηκε ούτε λεπτό την ενίσχυση του υπάρχοντος δημόσιου συστήματος τηλεκπαίδευσης, ενώ δεν προχώρησε σε δημόσιο διαγωνισμό για την επιλογή πλατφόρμας, ούτε σε διαβούλευση με ενδιαφερόμενες εταιρείες με την υποβολή προσφορών, αν και την ίδια περίοδο δεν δίστασε να κάνει πλήθος απευθείας αναθέσεων, ακόμα και για λόγους πολιτικής προπαγάνδας.
  • Οι συμβάσεις φανερώνουν πως το κόστος της «δωρεάς» ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως, «εργαλειοποιώντας» το δημόσιο έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ-2 και δεσμεύοντας τις άδειες χρήσης για τηλεδιασκέψεις του δημόσιου τομέα αποκλειστικά για την τηλεκπαίδευση.
  • Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, 1.5 εκατ. μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς παραχώρησαν προσωπικά δεδομένα και μεταδεδομένα στον αμερικανικό κολοσσό. Η έκταση του ζητήματος χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές. Σημειώνεται πως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει «δώσει το πράσινο φως» ΜΟΝΟ για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης και όχι για τον τρόπο με τον οποίο αυτή παρέχεται.
Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας φέρουν βαρύτατες ευθύνες και πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Πρέπει να απολογηθούν, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που έχουν υποστεί τον εμπαιγμό, την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση. Σε όλες και όλους που τα ψηφιακά τους αποτυπώματα είναι αποθηκευμένα χωρίς να το γνωρίζουν στις βάσεις δεδομένων της Cisco, με υπογραφή Κεραμέως. 
 
Ένα χρόνο τώρα, ανοιγοκλείνουν τα σχολεία χωρίς υγειονομικά μέτρα και η «δωρεάν» τηλεκπαίδευση τελικά κοστίζει. Την ίδια στιγμή, έχουν ανοίξει πόλεμο με τους εκπαιδευτικούς, τη νέα γενιά και τα Πανεπιστήμια. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να τους σταματήσουμε.