Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος προαννήγειλε μιλώντας στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης, επιχειρήσεις για οριστικό λουκέτο σε στέκια αναρχικών μέσα στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Τι είπε για την πανεπιστημιακή αστυνομία
«Τις τελευταίες ημέρες είχαμε δύο συμβάντα μέσα στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το πρώτο σχετίζονταν με εκείνη την ομάδα, που έπαιζαν το παιχνίδι νύχτα στο Παλέρμο, που φέρεται αν τους επιτέθηκε ομάδα τριάντα ατόμων, όπως ακούστηκε ή πέντε ατόμων, όπως έγραψαν οι ίδιοι στη μήνυσή τους, που έκαναν στην αστυνομία. Επ` αυτού έχει επιληφθεί η αστυνομία και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο, δεν θέλω να πω κάτι άλλο πάνω σ΄αυτό. Το δεύτερο είναι το περιστατικό, που συνέβη με κάποιους που μπήκανε μέσα και άρχισαν να βάφουν με μπογιές τους τοίχους. Όλο αυτό το περιστατικό διήρκησε 10 λεπτά ακριβώς. Δηλαδή μπήκαν μέσα και έφυγαν τρέχοντας. Και τα δύο περιστατικά εγώ τα συνδέω με το γεγονός ότι επίκειται κλείσιμο ενός από τα στέκια, μάλλον του μοναδικού στεκιού, ας μου επιτραπεί ο όρος, που είναι μέσα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Βιολογικό για την ακρίβεια, όπου θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες μεγάλη βιβλιοθήκη, που θα εξυπηρετεί όλη τη σχολή θετικών επιστημών.»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκκρεμότητα σύστασης της λεγόμενης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπάρχουν τρείς προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες σχετίζονται και μ΄ένα προεδρικό διάταγμα, που πρέπει να εγκριθεί επίσης από το ΣτΕ. Αυτά θα πάνε μαζί το επόμενο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, δεν είναι κυβερνητική επιλογή η καθυστέρηση. Αυτή τη στιγμή η αστυνομία, όποτε υπάρχει παράνομη πράξη μπαίνει μέσα.»
Στην παρατήρηση ότι αυτό δεν συνέβη στις 17 Νοεμβρίου, όταν οι αναρχικοί είχαν οχυρωθεί στο ΑΠΘ εκσφενδονίζοντας βόμβες μολότοφ, αφού δεν εφαρμόστηκε η επιταγή του νόμου για αυτεπάγγελτη επέμβαση από την ΕΛ.ΑΣ. που παρέμεινε άπραγη, ο Υφυπουργός τόνισε: «Αυτό το ξέρω. Έχω ρωτήσει γι αυτό το θέμα, δεν θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο, αλλά νομίζω ότι είναι η μοναδική περίπτωση, που έχει συμβεί τον τελευταίο χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Έκτοτε εκτιμώ ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα (για να μην επαναληφθεί).»
Σε ότι αφορά στη λειτουργία των ΑΕΙ εν μέσω πανδημίας, ο ίδιος υπογράμμισε πως σε πείσμα όσων αντιδρούσαν στην προοπτική της δια ζώσης διδασκαλίας, τα αποτελέσματα είναι θετικά: «Μετά από τρεις μήνες λειτουργίας διαπιστώνουμε ότι πρώτα απ΄ όλα οι φοιτητές έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 81% – από τα υψηλότερα στην ελληνική κοινωνία – ενώ οι καθηγητές είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 93%, το υψηλότερο στην ελληνική κοινωνία. Ουσιαστικά δεν έχουν εμβολιαστεί εκείνοι, που έχουν προβλήματα υγείας από τα μέλη ΔΕΠ. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό.»