Τι αναφέρει ο κ. Συρίγος για τους στη .

«Δεν πέφτουν οβίδες μέσα στα πανεπιστήμιά τους ούτε στις πόλεις στις οποίες μένουν ούτε στα διαμερίσματα στα οποία κάθονται. Το λέω αυτό διότι αυτή ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία. Ζουν σε ένα περιβάλλον το οποίο αυτή τη στιγμή τουλάχιστον είναι σε κατάσταση ειρήνης. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός ΠΑΙΘ κος Α. Συρίγος κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης της κας Χαράς Κεφαλίδου, Βουλευτού Δράμας και Υπεύθυνης Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με θέμα: «Κραυγή αγωνίας των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία, που ζητούν λόγω του πολέμου τη συνέχιση των σπουδών τους σε ΑΕΙ της χώρας μας».

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος και η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στη Ρωσία, μετά τη μερική επιστράτευση, έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή και συνέχιση των σπουδών τους και οι επανειλημμένες εκκλήσεις τους στο ΥΠΑΙΘ μέχρι σήμερα μένουν αναπάντητες και οι ίδιοι μετέωροι», ανέφερε η κα Κεφαλίδου, καταλογίζοντας ολιγωρία στην κυβέρνηση, που «μετά από 7 μήνες υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με κατάθεση τροπολογίας, δίνοντας μια ελλειμματική λύση, μόνο για τους Έλληνες φοιτητές στην Ουκρανία, που ο πόλεμος τους υποχρέωσε να διακόψουν τις σπουδές τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα». «Η Πολιτεία ξέχασε τους Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία;»,

«Μήπως αυτοί δεν έχουν ανάγκη ή μήπως ζουν με ασφάλεια στην υπό μερική επιστράτευση Ρωσία και μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκεί;», αναρωτήθηκε η Βουλευτής. Απαντώντας, ο Υφυπουργός κος Α. Συρίγος ανέφερε ότι δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές καταγεγραμμένος ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία, γιατί πολλοί έχουν διπλή υπηκοότητα και διαχωρίζοντας την περίπτωση της Ουκρανίας, εξήγησε γιατί η τροπολογία αφορούσε μόνο τους εκεί Έλληνες Φοιτητές λέγοντας πως:

«Οι συνθήκες, όμως, που αφορούν στην Ουκρανία δεν είναι οι ίδιες που υπάρχουν και στη Ρωσία. Δηλαδή, στη Ρωσία αυτή τη στιγμή οι φοιτητές δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Βρίσκονται μεν σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται υπό μερική επιστράτευση, αλλά αυτή αφορά στους Ρώσους, δεν αφορά στους Έλληνες φοιτητές. Επίσης, το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι ότι όλοι αυτοί οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που βρίσκονται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή είναι σε πανεπιστήμια τα οποία συνεχίζουν κανονικότατα τη λειτουργία τους. Δεν είναι η ίδια κατάσταση που επικρατούσε προφανώς στη Μαριούπολη ή στο Χάρκοβο ή σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, στις οποίες γίνονταν μάχες στην ίδια περιοχή», προσθέτοντας:

«Το γεγονός ότι έχεις μια μερική επιστράτευση σημαίνει ότι εν δυνάμει τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ατόμων που θα επιστρατευτούν και θα πάνε να πολεμήσουν. Δεν πέφτουν, όμως, οβίδες μέσα στα πανεπιστήμιά τους ούτε στις πόλεις στις οποίες μένουν ούτε στα διαμερίσματα στα οποία κάθονται. Το λέω αυτό διότι αυτή ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία. Ζουν σε ένα περιβάλλον το οποίο αυτή τη στιγμή τουλάχιστον είναι σε κατάσταση ειρήνης. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους».

«Ο τρόπος αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που άπτεται της υποχρέωσης της πολιτείας να παρέχει ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες, δεν συνάδει με υπεύθυνη κυβέρνηση» σχολίασε στη δευτερολογία της η κα Κεφαλίδου, επιμένοντας ότι χρειάζεται σοβαρότητα, ταχύτητα και εγρήγορση, στοιχεία που απουσιάζουν από το σύνολο των χειρισμών του Υπουργείου Παιδείας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της κάλεσε την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να υιοθετήσει ολόκληρη την πρόταση ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, χωρίς αναίτιες περικοπές που θέτουν σε κίνδυνο νέους συμπατριώτες μας που βρέθηκαν στη δίνη ενός πολέμου που ουδείς γνωρίζει την εξέλιξή του. «Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τι συμβαίνει. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και οπωσδήποτε δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών. Αυτήν τη στιγμή η ζωή των παιδιών, των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών, δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι συνθήκες μπορούν να βελτιωθούν μέσω της βοήθειας που θα προσφέρουν τα προξενεία μας. Εάν η κατάσταση αλλάξει, θα δούμε τι θα κάνουμε. Κατάσταση πάντως Ουκρανίας κατηγορηματικά δεν είναι», απάντησε ο κος Συρίγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025