Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης σε δηλώσεις του στην καταληκτική ημέρα της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων, δεσμεύθηκε για βελτιωτικές ρυθμίσεις του νόμου «Κεραμέως», σε όσες περιπτώσεις κριθεί απαραίτητο.

Μίλησε για αύξηση των απολαβών στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό, καθώς και αύξηση των κονδυλίων στον τομέα της έρευνας. Επιπλέον, εξήγγειλε απλούστευση των διαδικασιών ενώ, σε ό,τι αφορά τα Ειδικά Κονδύλια Έρευνας, είπε πως στόχος είναι η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών. Αναφέρθηκε, ακόμη, στη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών μέσω πανεπιστημιακών ταμείων.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε το συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. «Μέσα από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα ΑΕΙ, θα έχουμε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές και θα προβούμε σε οποιαδήποτε βελτιωτική ρύθμιση κριθεί απαραίτητη, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και τη διαρκή αναβάθμισή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην 103η Σύνοδο Πρυτάνεων είχαμε έναν εξαιρετικά γόνιμο διάλογο με τις Πρυτανικές Αρχές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, στο τέλος της Συνόδου.

Ενίσχυση της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας ζητούν οι βιομήχανοι

Στην ανάγκη για ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων, με τη μορφή της διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι σχετικές δυσκολίες, μίλησε ο κ.Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, στη διάρκεια της Συνόδου Πρυτάνεων. «Το μέλλον των νέων, το μέλλον των επιχειρήσεων και το μέλλον της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παιδεία», τόνισε ο Δρ Ξηρογιάννης και επεσήμανε ότι «θέλουμε τα πανεπιστήμια να είναι οι χώροι, όπου οι νέοι μας αποκτούν γνώσεις αλλά και ενστερνίζονται αξίες».

Αναφερόμενος δε στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι αδήριτη ανάγκη να αυξηθούν οι εισακτέοι στις σχολές πληροφορικής σχεδόν στο διπλάσιο. Ειδικότερα, ζήτησε «να αυξήσουμε το 3,5% των εισακτέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο 6%, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες της αγοράς εργασίας», μην παραλείποντας να αναφερθεί και στα οφέλη, που θα είχε η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για το σύνολο της κοινωνίας: «Οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις αιχμής, τα πανεπιστήμια αποκτούν πρόσβαση σε συμπληρωματικούς πόρους και σε πρακτικά προβλήματα των επιχειρήσεων και φυσικά οι απόφοιτοι διευρύνουν τις επαγγελματικές τους επιλογές», είπε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρόβλεψη, που προκύπτει από πρόσφατες μελέτες, σύμφωνα με την οποία, το 85% των επαγγελμάτων, που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις το 2030 δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί πλήρως. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα η σημερινή γνώση να καθίσταται ταχύτατα παρωχημένη, οδηγούν υποχρεωτικά στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την προετοιμασία για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή μας, καταρρίπτοντας τα στεγανά μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρηματικού χώρου – άλλωστε, ο ΣΕΒ έχει ήδη προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίες με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο σχεδιασμός για τα βιομηχανικά διδακτορικά ξεκίνησε με τη δική μας υποστήριξη πολύ πριν από τον πρόσφατο νόμο, αλλά προχωράει πλέον σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Αρκετά μέλη του ΣΕΒ προχωρούν σε στενότερες συνεργασίες με τα πανεπιστήμια. Στελέχη του ΣΕΒ πραγματοποιούν τακτικές διαλέξεις σε φοιτητές. Στην έρευνα και καινοτομία, ήδη, υπάρχουν spin-offs που αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΣΕΒ για τη διασύνδεση τους με επιχειρήσεις».

Ταραντίλης: Οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την επιστημονική έρευνα

Ο στόχος της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας, αναδείχθηκε στην ομιλία του Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος και πρώην Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Global Startup Ecosystem Report 2023, σύμφωνα με την οποία, «η παγκόσμια οικονομία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας υπολογίζεται σε 7,6 τρισ. δολάρια, ενώ, βάσει εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ και του Census Bureau των ΗΠΑ, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, ευθύνονται για τη δημιουργία των μισών νέων θέσεων εργασίας». Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση ‘υποκλίνεται’ στην καινοτομία, δίνοντας προτεραιότητα σε προγράμματα όπως το Horizon Europe 2021-2027, το οποίο αποσκοπεί όχι μόνο στο να ενισχυθούν καινοτομίες υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και στο να αξιοποιηθούν από την αγορά εργασίας.

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε, επίσης, στις πρώτες startups, οι οποίες απολαμβάνουν διεθνούς επιτυχίας, στις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος, ώστε να ενισχυθεί η διασύνδεση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικές δράσεις, περιλαμβάνουν, τη δημιουργία του Elevate Greece και την εν εξελίξει θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία των τεχνοβλαστών.

Αποτέλεσμα των ως τώρα προσπαθειών, είναι η σημερινή αξία του ελληνικού startup οικοσυστήματος, το οποίο αγγίζει πλέον τα €8 δισ., περιλαμβάνοντας πάνω από 500 σοβαρές επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως όλα βρίσκονται σε τροχιά διαρκούς ανάπτυξης.

Δεν παρέλειψε, δε, να καταθέσει ορισμένες προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση των προοπτικών αυτών. Μεταξύ άλλων, μίλησε για μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση των διαδικασιών. Δημιουργία νέου πλαισίου διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και οικονομική υποστήριξη της κατοχύρωσης της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ένταξη όλων των φορέων καινοτομίας της χώρας σε ένα ενιαίο πληροφοριακού συστήματος. Αξιολόγηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των ελληνικών πανεπιστημίων. Ίδρυση μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας πανελλαδικής εμβέλειας υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία θα μπορεί να προσλάβει καλά αμειβόμενο και υψηλού επιπέδου προσωπικό σε θέματα διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας. Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την τεχνολογική καινοτομία. «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να γίνει ένας σημαντικός κόμβος καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», κατάληξε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας πως «η παρούσα ευνοϊκή συγκυρία, είναι μια σπάνια ευκαιρία για τη χώρα μας και δεν πρέπει να χαθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025