Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και η ανάδειξη της υπαίθρου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (ΠΕΑΑ), μέσα από κοινές συνέργειες, είναι οι δύο βασικοί άξονες του Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπυρίδων Κίντζιος, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός, οι αντιπρυτάνεις Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ι. Χατζηπαυλίδης και Ακαδημαϊκών Ν. Δέρκας, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ζώων Ι. Οικονομόπουλος και ο καθηγητής Οινολογίας Γ. Κοτσερίδης.
Με αφορμή τη νέα συνέργεια της περιφέρειας, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως «προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε στο brand name της Αττικής μας, μέσα και από την ανάδειξη της εξαιρετικής τοπικής μας παραγωγής, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα». Υπογράμμισε ότι από κοινού με το επιστημονικό δυναμικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα δρομολογηθούν οι δράσεις για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα της και την αναβάθμιση των μητροπολιτικών πάρκων και χώρων πρασίνου, με έμφαση στο πάρκο Τρίτση, ενώ θα αξιοποιηθούν και υποδομές, για να λειτουργήσουν ως φυτώρια ενίσχυσης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης, Σ. Κίντζιος, επισήμανε πως θα στηρίξει κάθε δράση της περιφέρειας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Αττικής και την ποιοτική βελτίωση της ζωής των πολιτών. «Θέλουμε να μας υπολογίζετε ως ισχυρό εταίρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι επιμέρους στόχοι του Συμφώνου για την ΠΕΑΑ προσδιορίζονται ως εξής:

-Aνάδειξη της υπαίθρου μέσω της διερεύνησης των τομέων παραγωγής, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των κινδύνων και των ευκαιριών που διαμορφώνονται
-Ανάπτυξη και προστασία του αγροδιατροφικού τομέα και ιδιαίτερα της διασύνδεσης αυτού με το ανθρώπινο δυναμικό και με τους άλλους τομείς παραγωγής (αγροτική παραγωγή-μεταποίηση -υπηρεσίες-γαστρονομία-τουρισμός)

-Ενδυνάμωση και μεγέθυνση του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου, καθώς και την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης (Κοινωνία+Περιβάλλον+Οικονομία)
-Αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει η ΕΕ, η νέα ΚΑΠ και η νέα προγραμματική περίοδος (ΕΣΠΑ)
-Εγκατάσταση νέων ακαδημαϊκών δομών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην ΠΕΑΑ
Το Σύμφωνο θα βασιστεί σε δύο άξονες:

Ο πρώτος αναφέρεται στη συνεργασία για την διερεύνηση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών για την εγκατάσταση και λειτουργία στην ΠΕΑΑ:
-Του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου «EU-CONNEXUS», το οποίο έχει ήδη ιδρυθεί από το ΓΠΑ, σε συνεργασία με έξι πανεπιστήμια κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως αντικείμενο την ευφυή αειφόρο διαχείριση της αστικής παράκτιας ζώνης.
-Του πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΓΠΑ, με προοπτική μετεξέλιξής του σε Τεχνολογικό Πάρκο του ΓΠΑ.
-Της Κτηνιατρικής Σχολής του ΓΠΑ
Ο δεύτερος αφορά την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα της ΠΕΑΑ. Με εστίαση στον αμπελοοινικό τομέα και την κτηνοτροφία. Δράσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν, μεταξύ άλλων, η εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων (businessplans) για την ίδρυση και λειτουργία:
1. Οινολογικού Ινστιτούτου ευρωπαϊκής εμβέλειας, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε οινοπαραγωγούς, σεμινάρια για το κοινό και διοργάνωση οινοτουριστικών δραστηριοτήτων.
2. Επισκέψιμου (από σχολεία και τουρίστες) γεωργο-κτηνοτροφικού πάρκου σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Αττικής, είτε στον Δήμο Λαυρεωτικής ή στο Τατόϊ, που θα φιλοξενεί νέους αγρότες και κτηνοτρόφους που θα χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους παραγωγής, προσφέροντας αυξημένη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025