Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στη συζήτηση για την επιλογή στελεχών, ενόψει της νομοθετικής παρέμβασης, αποφάσισε ότι επιμένουμε στη θέση για αναβάθμιση του συλλόγου διδασκόντων και στην κατάργηση του καθηκοντολόγιου. Στην πρότασή μας να εκτιμηθεί ως καταρχήν θετική θεσμική αλλαγή η αντικατάσταση της συνέντευξης (ο πελατειακός θεσμός) με τη γνώμη του συλλόγου των καθηγητών, οι άλλες δυνάμεις απάντησαν ότι “δεν θεωρούμε ότι είναι μείζον ζήτημα”.
Για τις ΣΥΝΕΚ, όπως είχαμε ήδη αναφέρει στην ανακοίνωσή μας στις 27/3/15, «η εκλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων από το σύλλογο εκπαιδευτικών του σχολείου μεταβατικά, για ένα χρόνο, αποτελεί αναμφίβολα πείραμα εκδημοκρατισμού, δημοκρατική τομή χειραφέτησης των εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα ενίσχυσης της συλλογικής ευθύνης στη λειτουργία του σχολείου. Είναι προφανές ότι τέτοιες δημοκρατικές επιλογές πρέπει να συνοδευτούν με μέτρα ενίσχυσης του συλλόγου των διδασκόντων στη διοίκηση του σχολείου και την άμεση κατάργηση του «καθηκοντολογίου». Η πολιτεία επιτέλους θα πρέπει να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους εκπαιδευτικούς και να τους στηρίζει πολύπλευρα στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Η στήριξη και η εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό και το έργο του και όχι ο αυστηρός έλεγχος και η τιμωρία, πρέπει να είναι βασικό στοιχείο του σχολείου που οραματιζόμαστε για το μέλλον».
Δεν ισχυριζόμαστε πως τα σχετικά άρθρα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο απαντούν συνολικά στο αίτημα εκδημοκρατισμού, υπάρχει όμως ένα θετικό θεσμικό βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί με την παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος. Για πρώτη φορά ο Σύλλογος Διδασκόντων θα πει τη γνώμη του για τον Διευθυντή του. Καταργείται επίσης και η περίφημη συνέντευξη που αποτελούσε διαχρονικά το εργαλείο επιβολής των «ημετέρων» από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί η στάση των άλλων αριστερών παρατάξεων (ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις) που ξεμπερδεύουν εύκολα με τοποθετήσεις του τύπου «είναι γνωστός ο ρόλος των στελεχών σαν μοχλοί επιβολής αντιλαϊκής πολιτικής». Άρα όλα παραπέμπονται στην «ανατροπή του καπιταλισμού»!!
Είναι σίγουρο πως οι συνάδελφοι θα περίμεναν περισσότερη σοβαρότητα και ουσιαστικότερη εκπροσώπηση του κλάδου με βάση τις καθημερινές του αγωνίες και τα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ