:Την εικόνα των κρουσμάτων και την πορεία της πανδημίας, αναμένεται να εκτιμήσουν αύριο Παρασκευή στην επιτροπή ειδικών. Δείτε στο ποιά θα είναι τα κύρια θέματα συζήτησης τους.

Το

Οι επιστήμονες που έχουν επιφορτισθεί με την ευθύνη του κλεισίματος αλλά και του ανοίγματος της χώρας, θα μελετήσουν διεξοδικά τα δεδομένα που αλλά και των καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά στα δημοτικά σχολεία, θα μπορούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και εάν έχει επιβαρύνει το άνοιγμα τους, την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Μέχρι τώρα φαίνεται ωστόσο πώς δεν υπάρχει επιβάρυνση, γι’ αυτό και θα εξετάσουν εάν και πότε θα μπορούν να ανοίξουν τα και τα .

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ακόμη και διά στόματος πρωθυπουργού ότι προέχει το άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια οριστική οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τότε θα έχει καταγραφεί και η πιθανή επιβάρυνση από την κατακόρυφη αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.

Εξάλλου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με βάση τις θέσεις των ειδικών δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν την 1η Φεβρουαρίου.

Οχι στα χιονοδρομικά

Επιφυλακτικός ως προς το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων εμφανίστηκε με τη σειρά του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» δήλωσε, αφήνοντας μια χαραμάδα για την απελευθέρωση του κυνηγιού και του ψαρέματος. Αντίθετα, ο κ. Βατόπουλος εμφανίστηκε αρνητικός ως προς την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο τη συζήτηση για την εστίαση.

«Απορώ πώς μπαίνουν στη δημόσια συζήτηση πράγματα και λειτουργούν ως προαναγγελία ανοιγμάτων, που δεν ξέρω πόση βάση έχουν. Όλα αυτά θα γίνουν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και προκύπτουν από συλλογικές αποφάσεις» σχολίασε στον Θέμα 104,6 ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και πρόσθεσε: «Αναζητείται η ισορροπία, έχοντας κατά νου ότι αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή δυστυχώς να ανατραπεί. Το άνοιγμα αυτό είναι με προϋποθέσεις, πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουν λεχθεί».

Σε τηλεδιάσκεψη, ωστόσο, που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων αναγνώρισε τον παράγοντα χρόνο (δηλαδή την εποχικότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων) και για το λόγο αυτό άνοιξε ένα παράθυρο προς τους επιχειρηματίες, λέγοντας πως θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών, με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Από την πλευρά του, δεδομένα μιας έως δύο εβδομάδων έθεσε ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα» περιέγραψε ο ίδιος αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ενώ προειδοποίησε πως «οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

«Πάγος» στην

Από πλευράς του ο κ. Σταμπουλίδης διευκρίνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για μετακίνηση από νομό σε νομό», ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για επανεκκίνηση της , αποσυνδέοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο από το πρόγραμμα επιδότησης για τις σόμπες εξωτερικού χώρου, το οποίο «δεν έχει σχέση με άνοιγμα της εστίασης», σημείωσε.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια για τη σταδιακή επαναφορά ενός μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων το επόμενο δίμηνο, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σε περίπτωση του καταγραφεί «εκτίναξη στο ελατήριο».

Αν δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων ξεφύγει, ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, θεωρώντας πως τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.00 περίπου αυτή τη στιγμή. Μιλώντας στο OPEN, ο ίδιος τόνισε πως «ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό», ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι «το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025