Την Τετάρτη (εκτός απροόπτου), την παραμονή του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΕΕ- Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ενεργότερη συμμετοχή της Εκκλησίας στο προσφυγικό. Η ατζέντα όμως της συνάντησης περιλαμβάνει και το μάθημα των Θρησκευτικών.
Και τούτο, επειδή οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη περί αντικατάστασης του μαθήματος των Θρησκευτικών με ένα μάθημα Θρησκειολογίας (αγνώστου έως τώρα περιεχομένου) ανησύχησαν, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται την Ιεραρχία, η οποία ελπίζει ότι στη συνάντηση Πρωθυπουργού- Αρχιεπισκόπου θα δοθούν εκατέρωθεν διευκρινίσεις, δηλαδή τι κινήσεις σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών και πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε αυτές η Ιεραρχία.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα θέσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της Ιεραρχίας στο θέμα των Θρησκευτικών που είναι:
* Η υποχρεωτικότητα του μαθήματος,
* Ο ορθόδοξος χαρακτήρας του, και
* Η τήρηση των ωρών διδασκαλίας με βάσει το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Η Ιεραρχία, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της στα σχέδια του υπουργού Παιδείας να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών. Σε μια πρόσφατη Σύνοδό της, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος είχε πει ότι το μάθημα των θρησκευτικών έχει ήδη μετεξελιχθεί και δεν χρειάζονται άλλες αλλαγές. Εχει, όπως είπε, βεβαίως βάση την Ορθόδοξη Θρησκεία αλλά από ομολογιακό και κατηχητιακό έγινε ήδη με τη συνδρομή και της Εκκλησίας σε ευρύτερα πολιτισμικό και γνωσιολογικό με κύριο άξονα την Θρησκεία. Οπως φαίνεται ένα νέο μέτωπο ανοίγεται για την κυβέρνηση. Το περασμένο Σάββατο κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καρπενησίου ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποίησε: «Κάποιοι θέλουν να θέσουν στο περιθώριο την Εκκλησία».
Ενα δεύτερο θέμα που προτίθεται να θέσει ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρωθυπουργό, είναι η απρόσκοπτη επίσκεψη μητροπολιτών στα σχολεία. Δεν πρόκειται, θα τονίσει ούτε να μετάσχουν στη διδασκαλία, ούτε βεβαίως να προχωρούν σε αξιολόγηση καθηγητών.
Οσον αφορά το Προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει περισσότερη εμπλοκή της Εκκλησίας, τη στιγμή όμως που η Εκκλησία έχει ήδη υιοθετήσει ένα Hot Spot (αυτό της Σάμου) και είναι η πρώτη, εδώ και ένα χρόνο που είχε προβλέψει τις διαστάσεις του προβλήματος με ενεργή συμμετοχή στα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας.