21-07-16 Συνάντηση Νίκου Φίλη και Σίας Αναγνωστοπούλου με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
Σε κλίμα συναινετικό και εγκάρδιο πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστα Καδή. Τα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν τις σπουδές των 10.000 Κυπρίων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο ύστερα από το Brexit καθώς και την εισαγωγή, την φοίτηση και τις μεταγραφές των Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Νίκος Φίλης τοποθετήθηκε και για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο για την οποία ανέφερε ότι την παρακολουθούμε και τα στοιχεία της τα θεωρούμε πολύ ουσιαστικά για να τα αξιοποιήσουμε στην Ελλάδα.
Όσον αφορά το θέμα του Brexit και τις σπουδές των Κυπρίων ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε τα ακόλουθα:
«Ξέρουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός Κυπρίων πήγαινε μέχρι τώρα για λόγους πολιτισμικούς και οικονομικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ίσως τώρα τεθούν εμπόδια οικονομικής φύσεως για αυτό θέλω η συζήτηση που θα κάνουμε, ξεκινώντας και λύνοντας προβλήματα να διευκολύνει τη έλευση Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι καθήκον πέρα από όλα τα άλλα».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι Κύπριοι που θα σπουδάσουν ή σπουδάζουν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα μεταγραφής με τους Έλληνες φοιτητές, δίνοντας το παράδειγμα ότι αν κάποιος έχει δύο παιδιά που σπουδάζουν στην Ελλάδα θα θέλει να βρίσκονται στην ίδια πόλη.
«Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα οικονομικά κριτήρια των Κυπρίων αλλά μπορούμε να θεσπίσουμε κανόνες όπως πλούσιος – φτωχός ή δύο αδέλφια να είναι σε μία πόλη ή ιατρικοί λόγοι» δήλωσε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι συμφωνούμε επίσης να παίρνουν αναβολή οι εγγεγραμμένοι στα πανεπιστήμια που είναι στρατιώτες και υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.
Σε σχέση με το ζήτημα της δυνατότητας των Κυπρίων να επιλέγουν με ποια κατηγορία θα εισέρχονται στα ελληνικά πανεπιστήμια, αν θα εισέρχονται ως ομογενείς ή Ευρωπαίοι πολίτες ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι θετικός να έχουν δικαίωμα επιλογής με την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Για το ζήτημα το να παραχωρηθεί στο Κυπριακό Υπουργείου Παιδείας η ευθύνη κατανομής των θέσεων κυπρίων υποψηφίων στα ΑΕΙ της Ελλάδας αναφέρθηκε από την πλευρά του Υπουργού ότι χρειάζεται μία αναλυτική συζήτηση για το πως θα γίνει αυτή η κατανομή.
Για το θέμα των υποτροφιών των Κυπρίων φοιτητών εκφράστηκε η διάθεση να διευρυνθούν μετά από συνεργασία που θα έχουν το ΙΚΥ με τα πανεπιστήμια ενώ για το πρωτόκολλο της μορφωτικής συνεργασίας ο Νίκος Φίλης δήλωσε:
Είμαστε στη τελική φάση της υπογραφής του. Έχουμε υποβάλει ως Υπουργείο προτάσεις αι είναι θέμα υπηρεσιακής συνεννόησης, πριν εκπνεύσει το έτος να έχει υπογραφεί.
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου τόνισε με τη σειρά του:
«Μένω ικανοποιημένος με όσα έχω ακούσει επειδή αφορούν θέματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία εδώ και χρόνια. Είναι ζητήματα που περιλαμβάνουν ανθρώπινη και κοινωνική διάσταση. Συμφωνούμε απόλυτα ως προς την ανάγκη επαφής των φορέων των Υπουργείων των δύο χωρών. Μια κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών μας συστημάτων αλλά και η συμβολή σε ευρύτερα και διεθνή θέματα. Τέτοιες συναντήσεις πρέπει να θεσμοθετηθούν και να παρακολουθούμε συστηματικά την υλοποίηση της συνεργασίας και των αποφάσεων που θα λαμβάνουμε από κοινού».
Σημειώνουμε οτι στη συζήτηση εκ μέρους της κυπριακής πλευράς πήραν μέρος οι:
- Χατζηγιάννης Κυριάκος, Πρόεδρος επιτροπής παιδείας και πολιτισμός της βουλής των αντιπροσώπων
- Τέρψα Κωνσταντινιδου, Προϊσταμένη υπηρεσίας εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
- Νικη Παπαδοπούλου-Παππα, Προϊσταμένη γραφείου ευρωπαϊκών υποθέσεων του του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
- Μαρία Παναγίδου, Μορφωτική σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
- Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής
- Παύλος Μυλωνάς, Βουλευτής