Αντιπροσωπείες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), συναντήθηκαν την Πέμπτη 27 Ιουλίου.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, εξέφρασαν από κοινού την ικανοποίησή τους για τη συμπερίληψη της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 71 του Σχεδίου Νόμου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», που αναφέρει:
«2. α) Στο άρθρο 16 του ν. 682/1977 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:
“7. Στα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία της γενικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους”».
Αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Παιδείας η παρακάτω προσθήκη στην εν λόγω διάταξη, προκειμένου να τύχει πλήρους εφαρμογής.
Η προτεινόμενη προσθήκη έχει ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, μετά από διαβούλευση με την ΟΙΕΛΕ, τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) και την ΕΣΑμεΑ».
Διαβάστε την επιστολή προς τον υπουργό.
Tο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας στην ακρόαση των φορέων της Βουλής
«Στην ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Λυμβαίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη και κατέθεσε τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος», κάνει γνωστό η ΕΣΑμεΑ
«Ο κ. Λυμβαίος τόνισε ότι η ΕΣΑμεΑ έχει επισημάνει από τη διαβούλευση του αρχικού νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ότι η ανυπαρξία υγειονομικού χάρτη και η μη χαρτογράφηση των αναγκών του πληθυσμού, ιδιαίτερα ατόμων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, κάνει πολύ δύσκολο έως θνησιγενές το όλο εγχείρημα της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ».
«Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή έχουν ενσωματωθεί αρκετές από τις παρατηρήσεις της ΕΣΑμεΑ επί του αρχικού νομοσχεδίου, υπάρχουν όμως πολλά θέματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης», σημειώνει η ΕΣΑμεΑ.
Διαβάστε το σύνολο των θέσεων που περιέχονται στην επιστολή που κατατέθηκε από την ΕΣΑμεΑ.