«Συμμαχία» για την προστασία των λιμνών σε 36 δήμους, από την Ελλάδα μέχρι την Κύπρο, συνήψαν εκπρόσωποι τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και της Αυτοδιοίκησης αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τη σημασία της γνώσης που παράγεται προς όφελος-μεταξύ άλλων- της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.
Αυτή η συμμαχία, σφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή σχετικών συμφώνων συνεργασίας στην αίθουσα συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τους επικεφαλής των τμημάτων Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με τον πρόεδρο του Δικτύου των Πόλεων με Λίμνες.
Τα σύμφωνα συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος του Δικτύου, Γεώργιος Καπεντζώνης, δήμαρχος Δωρίδας η επικεφαλής του τμήματος μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ, Ελισάβετ Θωϊδου, καθηγήτρια και ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, καθηγητής Αθανάσιος Κούγκολος.
«Έχουμε ξεφύγει από τη δεκαετία του 70’ και 80΄οπότε και στα πανεπιστήμια παράγονταν η γνώση για τη γνώση και σήμερα οι ακαδημαϊκοί εστιάζουν στη γνώση που δημιουργεί απτά αποτελέσματα και προτείνει τις βέλτιστες λύσεις και πρακτικές, προς όφελος της κοινωνίας», επισήμανε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας «χρειαζόμαστε και θέλουμε πανεπιστήμια ουσιαστικά, εξωστρεφή και της αριστείας που θα επιστρέφουν πίσω στους πολίτες ως αντίδωρο, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνουν σε αυτά».
«Η δίψα των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί μία από τις πιο βασικές αιτίες που τροφοδότησαν την ανάγκη για την υπογραφή των συμφώνων συνεργασίας με το δίκτυο των πόλεων με λίμνες», επισήμανε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριάκος Υάκινθος, καθηγητής, εκφράζοντας την ευχή του η συνεργασία αυτή να αποτελέσει τη βάση για την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δικτύου και των επτά τμημάτων της σχολής.
Εξαίροντας την σημασία της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Τσακούμης, υπογραμμίζοντας ότι το νερό είναι ίσως το πιο σπουδαίο αγαθό, αφού «καθορίζει την ύπαρξη της ζωής», απευθυνόμενους στους ανθρώπους του δικτύου είπε: «έχετε ακουμπήσει σε πολύ καλά χέρια τις λίμνες που εντάσσονται στο δίκτυό σας».
«Έχουμε χίλιους λόγους για να ζητήσουμε τη βοήθεια των ακαδημαϊκών, οι οποίοι με την παροχή εκ μέρους μας του πεδίου δράσης, θα μπορέσουν να συλλέξουν το πλήθος των δεδομένων που χρειάζονται και έτσι να προχωρήσουν σε τεκμηριωμένες λύσεις για τη διαχείριση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων ή και την επίλυση ενδεχόμενων νέων», τόνισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δικτύου των Πόλεων με Λίμνες, Γεώργιος Καπεντζώνης, δήμαρχος Δωρίδας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πενταετή συνεργασία με αμφίδρομα και πολλαπλά τα οφέλη για τις δύο πλευρές.
Το δίκτυο «ψηφίζει» χρόνια τώρα υπέρ των συνεργασιών και συνεργιών και βρίσκεται συνεχώς σε συζητήσεις για τη σύναψη περισσοτέρων, αφού όπως διευκρίνισε, «μόνο κινούμενοι με βάση το αρχαίο ρητό “η ισχύς εν τη ενώσει”, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής μας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, που ουσιαστικά αφορούν την ποιότητα της ζωής του πληθυσμού και την επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια». Υπογραμμίζοντας ότι οι λίμνες είναι εξαιρετικά ευαίσθητα κλειστά συστήματα, ο κ. Καπεντζώνης απευθυνόμενος στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ τόνισε «προσδοκούμε πολλά από τη συνεργασίας μας».
«Είναι οι προκλήσεις της εποχής και οι ολοκληρωμένες απαντήσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων, που οδήγησαν στην ανάδειξη της ..ζωτικής σημασίας που έχει για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους η έννοια της συνεργασίας», σημείωσε η πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ, Ελισάβετ Θωϊδου, καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία με το δίκτυο «θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».
Τη θέση του ότι όπως τα πανεπιστήμια αξιολογούνται από το πως γίνεται η εκπαίδευση στους φοιτητές και σε επίπεδο έρευνας, έτσι θα πρέπει να γίνεται και σε σχέση με το επίπεδο επιτυχίας τους στη διοχέτευση της γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και των τομέων που τν πλαισιώνουν, διατύπωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Αθανάσιος Κούγκολος, καθηγητής.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ανέπτυξαν τη δραστηριότητα των τμημάτων Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ οι καθηγήτρια Ελένη Παπαδοπούλου και αναπληρώτρια καθηγήτρια, Αντιγόνη Ζαφειράκου αντίστοιχα, ενώ το Δίκτυο των Πόλεων με Λίμνες παρουσίασε η πολιτικός μηχανικός, Έλενα Μουρελάτου, ειδική συνεργάτιδα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση τιμητικών βεβαιώσεων συμμετοχής σε εργαστήριο σε 15 φοιτητές και φοιτήτριες των προαναφερόμενων τμαημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.