Από τις διαπραγματεύσεις υπουργείου Παιδείας και θεσμών για τις ρυθμίσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης τέθηκε θέμα αλλαγής του νόμου 4415/2016, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι 2016, θεωρώντας το προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
1. Αντί η απόλυση να “στηρίζεται σε δύο τουλάχιστον υπηρεσιακές εκθέσεις που συντάσσονται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης και αφορούν δύο τουλάχιστον συνεχόμενα διδακτικά έτη”, με την αναθεώρηση της διάταξης την πρώτη χρονιά η έκθεση θα συντάσσεται από τον διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου, και τη δεύτερη χρονιά από τον διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τον οικείο σχολικό σύμβουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί ασκούσαν πιέσεις για να διατυπώνει γνώμη για τον εκπαιδευτικό ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού σχολείου.
2. Με τον νόμο “επιβεβαιώνει το αρμόδιο κατά περίπτωση Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ) εάν η σύμβαση εργασίας καταγγέλθηκε νομίμως, διαπιστώνει εάν η καταγγελία είναι καταχρηστική ή μη και εισηγείται σχετικά με την απόλυση στον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει δέσμια αρμοδιότητα να εκδώσει διαπιστωτική πράξη, σύμφωνη με την εισήγηση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου”.
Η αλλαγή έγκειται στο γεγονός ότι την απόφαση για την απόλυση θα λαμβάνει επιτροπή αποτελούμενη από τρεις δικαστές (πρωτοδίκες) μέσα σε 60 ημέρες από την καταγγελία της σύμβασης. Μετά την πάροδο των 60 ημερών η απόλυση θα θεωρείται νόμιμη και ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός θα μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη χάνοντας ωστόσο στο μεσοδιάστημα τη δυνατότητα να εργαστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξισώνονται με εκείνες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτέλεσε, κατά τις πληροφορίες, και το πλήρες ωράριο των εργαζομένων στα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, ωστόσο αυτό παραμένει στις 21 ώρες.
“Σε περίπτωση που υπάρξει αλλοίωση της φιλοσοφίας του νόμου Φίλη (Ν. 4415/2016), θα προβούμε σε κάθε πολιτικό και ένδικο μέσο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό” είχε ανακοινώσει χθες η ΟΙΕΛΕ, “ώστε να εξεταστεί, εάν τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα έκδοσης ισότιμων με τα δημόσια τίτλων σπουδών”. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, όπως και οι εκπρόσωπο των σχολαρχών, συναντήθηκαν προχθές διαδοχικά με την πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας.
“Ο Ν. 4415/2016 είναι ο μόνος ξεκάθαρα φιλεργατικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση την τελευταία διετία κόντρα σε κατεστημένα και παρασιτικά πολιτικοοικονομικά συμφέροντα” ανακοίνωσε η ΟΙΕΛΕ, διεκδικώντας να μην αλλάξει ο νόμος.
Ακόμη έθεσε θέμα για τη δυνατότητα έκδοσης ισότιμων τίτλων σπουδών από τα ιδιωτικά σχολεία ζητώντας τον διαχωρισμό των ιδιωτικών σχολείων σε δύο κατηγορίες: “μη κρατικά – εποπτευόμενα από την Πολιτεία και “ανεξάρτητα” σχολεία, δηλαδή αμιγείς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εκδίδουν ισότιμους με τα δημόσια τίτλους σπουδών, όπως ακριβώς ισχύει σε ολόκληρη την Ε.Ε.”.