Συμμετοχή ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην απεργία 12ης Νοεμβρίου
Συμμετοχή στην γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου για όλα τα ιδιωτικά σχολεία αποφάσισε η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία «αυτοπαγιδευμένα» στις προηγούμενες αποφάσεις τους και το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, να παραμένει ένα πρόβλημα χωρίς λύση.
Μετά την δημόσια απάντηση από την πλευρά του Επιτρόπου επί των οικονομικών της ΕΕ κ. Πιέρ Μοσκοβισί ότι κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση της Ελλάδας δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, οι δρόμοι πλέον κλείνουν για τα συναρμόδια υπουργεία.
Από μέρα σε μέρα αναμένεται βέβαια να εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που θα δίνει παράταση στα ιδιωτικά σχολεία να υπαχθούν στο μέτρο ως τις 15 Νοεμβρίου. Είναι πιθανότατο όμως πλέον όλη η ιδιωτική εκπαίδευση να υπαχθεί στο μέτρο του 23%, κάτι που από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ήδη καλλιεργείται με διαρκείς δηλώσεις του κ. Ν. Φίλη ότι «όποιος δίνει 7000 δίδακτρα το χρόνο δεν θα δυσκολευτεί να βρει 700 ακόμη».
Η συντριπτική πλειονότητα των 80.000 μαθητών των ιδιωτικών σχολείων βέβαια είναι προφανές ότι δεν πληρώνει 7000 ευρώ ετησίως, αλλά το ποσό αυτό αφορά τους μαθητές το πολύ 5 – 6 σχολείων στη χώρα.
Συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ κυρίας Μαρίας Σπυράκη εξήγησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης. Όπως απάντησε ο κ. Μοσκοβισί, εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.
Η απεργία της ΟΙΕΛΕ
Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη γενική απεργία της 12ης Νοέμβρη.
Μετά από αναλυτική συζήτηση, τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους για επιβολή οποιουδήποτε ύψους ΦΠΑ (είτε είναι 6%, είτε είναι 13%, είτε είναι 23%) σε μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Διατυπώθηκε, τέλος, η εκτίμηση από την πλειοψηφία του ΔΣ ότι «ο φόρος δεν θα επιβληθεί, διότι είναι άδικος, ισοπεδωτικός, η εφαρμογή του θα έχει οδυνηρές συνέπειες για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους, και η δημοσιονομική του απόδοση είναι ελάχιστη σε σχέση με τον προσδοκώμενο στόχο».