Σύγχυση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση Οι τρεις δρόμοι της κυβέρνησης
Σύγχυση έχει προκληθεί για μία ακόμα φορά από τις πράξεις – ή την απραξία στη συγκεκριμένη περίπτωση – της κυβέρνησης. Ο λόγος για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Την Παρασκευή έληξε η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών (μέσω απλού Δελτίου Τύπου) για τη μη εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια αυτής της παράτασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον συντελεστή 23%, αλλά να επιβληθεί ο μειωμένος 13% σε ιδιωτικά σχολεία, ο υπερμειωμένος 6% σε φροντιστήρια και μηδενικός στα νηπιαγωγεία.
Ωστόσο, η πρόθεση αυτή δεν έχει ακόμα μεταφερθεί και σε νόμο του κράτους, με αποτέλεσμα να ισχύει η εφαρμογή συντελεστή 23% σε ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την παροχή νέας παράτασης για τη μη εφαρμογή του μέτρου έως τουλάχιστον την 1η Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια να εντοπίσει η κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα.
Παρόλα αυτά, η παρατήρηση των δανειστών ότι σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ δεν μπορεί να υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και θα πρέπει είτε να επιβληθεί ο κανονικός συντελεστής 23%, είτε κανένας συντελεστής, έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και αναμένεται να φανεί σήμερα ή τις επόμενες ημέρες κατά πόσο έχει παίξει ρόλο στη μη έκδοση της νέας παράτασης υλοποίησης του μέτρου.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής έχει τρεις δρόμους να ακολουθήσει:
1. Να ζητήσει από την Κομισιόν ειδική εξαίρεση από την κοινοτική οδηγία και να μπορέσει να επιβάλει τους μειωμένους συντελεστές 0-6-13%, όπως αποφάσισε προσφάτως. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει εξαιρετικά ελάχιστες πιθανότητες, καθώς ακόμα κι αν το αιτηθεί η Αθήνα, δύσκολα θα το δεχτεί η Κομισιόν.
2. Να εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα για τη μη εφαρμογή του μέτρου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρει περί τα 300 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις στα έσοδα (νέους φόρους) ή στις δαπάνες (περικοπές) ή συνδυαστικά και από τους δύο τομείς. Κάτι το οποίο δείχνει να είναι πολύ δύσκολο, αφού αν μπορούσε να συμβεί, θα είχε γίνει από τον Αύγουστο έως τώρα.
3. Να προχωρήσει στην εφαρμογή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και να προσπαθήσει να το αντικαταστήσει σε μεταγενέστερο χρόνο. Αν και η επιλογή αυτή θα φέρει τις περισσότερες αντιδράσεις, στην παρούσα φάση φαίνεται να είναι η επικρατέστερη, δεδομένου ότι η οριστική απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να ληφθεί άμεσα, αφού η εξεύρεση ισοδύναμου μέτρου για την αποφυγή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα του πρώτου πακέτου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας για να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.