Τη σύγκρουση κυβένρησης και Δήμων δημιουργεί η ψήφιση νομοσχεδίου που προβλέπει την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία με τους Δήμους να λένε ότι οδηγούνται σε διάλυση οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.Σύσκεψη έγινε την Τρίτη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Καρδίτσας με την συμμετοχή της διευθύντριας και των δημάρχων, όπου μπήκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα.
Σήμερα στο νομό Καρδίτσας φοιτούν συνολικά 1454 παιδιά (προνήπια και νήπια) στα δημόσια νηπιαγωγεία του νομού μας.
Σύσκεψη έγινε την Τρίτη στα γραφεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καρδίτσας με την συμμετοχή της διευθύντριας και των δημάρχων του νομού μας, με αφορμή την ψήφιση νομοσχεδίου που προβλέπει την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία με τους δήμους να λένε ότι οδηγούνται σε διάλυση οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.
Το υπουργείο έθεσε στην πρωτοβάθμια το ερώτημα αν είναι σε θέση τα δημόσια νηπιαγωγεία του νομού μας να φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά που θα πρέπει να φοιτούν από την νέα χρονιά ως νήπια και προνήπια με την απάντηση να είναι θετική.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι παρακάτω. Η διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ευθυμία Μητσιάδη, ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Καρδίτσας κ. Βαίος Κουτής, η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Ευαγγελία Χατζηδημητρίου, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιώργος Κωτσός, ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος και η αντιδήμαρχος Παλαμά κ. Ιφιγένεια Πετροπούλου. Δεν υπήρχε εκπροσώπηση των δήμων Λιμνης Πλαστήρα και Αργιθέας μιας και δεν διαθέτουν ούτε παιδικούς σταθμούς, ούτε παιδιά!
Η κ. Μητσιάδη
η σύσκεψη ξεκίνησε με την κ. Μητσιάδη να ενημερώνει ότι εντός της ημέρας θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα του υπουργείου που είναι αν είναι σε θέση τα νηπιαγωγεία της Καρδίτσας να φιλοξενήσουν και όλα τα παιδιά που θα πάνε του χρόνου στα προνήπια και που σήμερα φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς των δήμων ή σε ιδιωτικές δομές. Η απάντηση της διεύθυνσης είναι ότι ο νομός Καρδίτσας διαθέτει τις απαραίτητες δομές για να απορροφήσουν όλα τα παιδιά.
Σήμερα στο νομό Καρδίτσας φοιτούν συνολικά 1454 παιδιά (προνήπια και νήπια) στα δημόσια νηπιαγωγεία του νομού μας.
Ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Καρδίτσας κ. Βαίος Κουτής τόνισε ότι η πρόταση του συλλόγου είναι ότι η προσχολική αγωγή πρέπει να είναι το δημόσιο σχολείο και χαιρετίζει την ψήφιση του άρθρου 33 που αφορά την υποχρεωτική δίχρονη, δημόσια, προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
Σήμερα στο νομό Καρδίτσας φοιτούν στο δημόσιο σχολείο το 90% των παιδιών 4 χρόνων.
Οι δήμαρχοι
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι, τόνισαν ότι η αλλαγή αυτή θα πλήξει τους παιδικούς σταθμούς και θα προκαλέσει απολύσεις. Σήμερα τα παιδιά αυτά επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ και με τα χρήματα αυτά εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών, οι σίτιση και η πληρωμή του προσωπικού.
Αυτή τη στιγμή οι δήμοι όλης της χώρας εξυπηρετούν 40.000 – 50.000 παιδιά ηλικίας 4 έως 5 ετών. Σε περίπτωση όμως που ισχύσει η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή ο συνολικός αριθμός θα αυξηθεί, καθώς υπάρχει ένα ποσοστό αυτής της ηλικίας που δεν φιλοξενείται σε καμία δομή. Ο αριθμός μπορεί να φτάσει και τα 70.000 παιδιά.
Αν όλα τα παιδιά αυτά πάνε στο δημόσιο νηπιαγωγείο, τότε θα υπάρξει απώλεια θέσεων ακόμα και 2.000 εργαζομένων στους δήμους. Αν λοιπόν η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα προλάβει νηπιαγωγούς στα δημόσια σχολεία, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν και πόσοι θα χάσουν την δουλειά τους στους δήμους.
Το κονδύλια του ΕΣΠΑ
Μήλο της έριδος αποτελούν και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μιας και σήμερα για κάθε παιδί που φοιτά σε δημοτικό παιδικό σταθμό ή σε ιδιωτική δομή το ΕΣΠΑ δίνει επιδότηση κοντά στα 2200€ για κάθε παιδί και τα χρήματα πηγαίνουν στην δομή που εγγράφονται τα παιδιά.
Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι μόνο από τον δήμο Καρδίτσας θα υπήρχε απώλεια 160 παιδιών που θα σήμαινε και απώλεια εσόδων από το ΕΣΠΑ ύψους 350.000€ το χρόνο. Αν ο δήμος θέλει να κρατήσει όλες τις δομές θα πρέπει να βρει και τα χρήματα.
Η θέση του υπουργείου
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας έχει απαντήσει στις αιτιάσεις της ΚΕΔΕ, τονίζοντας πως με τις υπάρχουσες διατάξεις μένουν εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο εντάσσεται τουλάχιστον το 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης) στην προσχολική εκπαίδευση. Άρα, ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών, σύμφωνα με το alithianews.gr