Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ το θέμα της διάταξης που υπάρχει στον νέο νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και έχει χαρακτηριστεί ως «φωτογραφική».
Ειδικότερα, το άρθρο 46 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου ορίζει ότι «ο υπουργός ελέγχει τη νομιμότητα οποιασδήποτε εκλογής ή εξέλιξης ή πράξης αναπομπής φακέλου, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από προσφυγή από όποιον έχει έννομο συμφέρον». Η προσφυγή υποβάλλεται ενώπιον του υπουργού Παιδείας. Μάλιστα, το ίδιο άρθρο ορίζει ότι σε περίπτωση που ο πρύτανης του ΑΕΙ έχει αναπέμψει στο εκλεκτορικό σώμα την εκλογή (το επόμενο βήμα είναι ο διορισμός) ενός καθηγητή διότι αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει προσφυγή μέσα σε δύο μήνες. Η δυνατότητα για άσκηση προσφυγής δίνεται αναδρομικά για όσες περιπτώσεις έχει εκδοθεί πρυτανική πράξη αναπομπής αλλά έως τώρα δεν έχει παρέλθει το δίμηνο. Για το θέμα ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τη ΝΔ. Ωστόσο, ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για «αυθαίρετους και παράτυπους αποκλεισμούς, κυρίως νέων επιστημόνων». Δηλαδή παραδέχθηκε ότι έχει μελετήσει το θέμα, ενώ διολισθαίνει και σε άνιση και αναξιοκρατική μεταχείριση των υποψηφίων – πόσο μάλλον όταν η προκήρυξη της θέσης δεν θέτει ηλικιακά όρια.
Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της 14/3, η συγκεκριμένη πρόβλεψη θεωρείται φωτογραφική. Οι παροικούντες την ακαδημαϊκή Ιερουσαλήμ στρέφουν τα φώτα σε ΑΕΙ της Βορείου Ελλάδος όπου έγινε πρόσφατα εκλογή. Μάλιστα, συνδέουν την υπόθεση με κομματικό ενδιαφέρον υπέρ ενός εκ των υποψηφίων.
Για το θέμα οι βουλευτές της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, Μαρία Αντωνίου, Γιάννης Ανδριανός και Χρήστος Κέλλας κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Στο ίδιο πλαίσιο, η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, προσδιόρισε ότι σύμφωνα με καταγγελίες, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι φωτογραφική και αφορά συγκεκριμένα στη διαδικασία εκλογής για την πλήρωση θέσης Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Με νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής και χωρίς συζήτηση στη Βουλή, η Κυβέρνηση έδωσε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη δικαιοδοσία ελέγχου των πράξεων αναπομπής φακέλου κατά το διορισμό καθηγητών στα Πανεπιστήμια. Η εν λόγω διάταξη δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό να ελέγξει αναδρομικά ακόμη και τους φακέλους υποψηφίων για τους οποίους η διαδικασία αναπομπής είναι εν εξελίξει, τους τελευταίους δύο μήνες. Είναι προφανές ότι η νέα διάταξη πολύ δύσκολα συμβαδίζει με το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Όμως, ειδικά το θέμα της -χωρίς προφανή λόγο- αναδρομικότητας, εγείρει και άλλο ζήτημα: Σύμφωνα με καταγγελίες, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι φωτογραφική και αφορά συγκεκριμένα στη διαδικασία εκλογής για την πλήρωση θέσης Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Στις πολύ σοβαρές αυτές καταγγελίες ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει άμεσα. Η εκμετάλλευση της εξουσίας για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων βλάπτει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ευτελίζει τη νομοθετική διαδικασία και υπονομεύει την αξιοκρατία. Ακόμη περισσότερο, εξωθεί τους νέους επιστήμονές μας ένα βήμα πιο κοντά στη φυγή στο εξωτερικό. Η χώρα μας αξίζει μία χρηστή διακυβέρνηση, την οποία οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν».
Η δήλωση της κ. Κεραμέως προκάλεσε την απάντηση του κ. Γαβρόγλου: «Με αφορμή τις αιτιάσεις της ΝΔ για το άρθρο 46 του Νόμου 4521/2018 το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει: Η σχετική διάταξη δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Παιδείας “ελέγχου της νομιμότητας οποιασδήποτε εκλογής ή εξέλιξης ή πράξης αναπομπής φακέλου” χωρίς αυτό να παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Η συγκεκριμένη διάταξη εξετάστηκε σε όλα τα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και το ερώτημα είναι πώς ξαφνικά η Ν.Δ είναι αντίθετη με αυτήν, ενώ δεν διατύπωσε καμία ένσταση κατά την πρόσφατη συζήτηση του Νομοσχεδίου στη Βουλή. Γιατί άραγε το κάνει σήμερα; Είναι αντίθετη η Ν.Δ στη διερεύνηση διαπιστωμένων αυθαιρεσιών από πλευράς ορισμένων διοικήσεων των Πανεπιστημίων; Η κυβέρνηση πάντως σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, δεν θα απεμπολήσει τη συνταγματική επιταγή της ευθύνης εποπτείας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυθαίρετοι και παράτυποι αποκλεισμοί κυρίως νέων επιστημόνων δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί».
Κατόπιν, και ανταπαντώντας στο Υπουργείο Παιδείας, η κ. Κεραμέως δήλωσε: «Η δογματική και διδακτική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, ότι η διάταξη που προσδίδει στον Υπουργό τη δυνατότητα ελέγχου της νομιμότητας πράξης αναπομπής φακέλου κατά το διορισμό καθηγητή δεν παραβιάζει το αυτοδιοίκητο, είναι στην ουσία ομολογία ενοχής. Η, δε, εξέταση της συγκεκριμένης διάταξης σε όλα τα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που επικαλείται το Υπουργείο ουδέποτε έλαβε χώρα, αφού η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε χωρίς καμία συζήτηση, στην εκπνοή της συνεδρίασης της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σημειωτέον, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε την εν λόγω τροπολογία. Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν λέει λέξη ούτε για το λόγο αναδρομικότητας ούτε για το φωτογραφικό της διάταξης. Ο νοών νοείτω».