στις Κυκλάδες: Διστακτικοί πλέον οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου – Πώς αναλύουν το φαινόμενο οι επιστήμονες;

Στην απόφαση να παρατείνουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες, προχώρησαν οι Επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου μετά τη «μαραθώνια» τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Τρίτης (11/2) με συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Αποφασίστηκε παράταση για τα μέχρι και την Παρασκευή (14/2) ενώ επεκτείνεται και η σύσταση για αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων στις επικίνδυνες για κατολισθήσεις περιοχές.

Στα ίδια επίπεδα παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος. Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν γίνει πάνω από 1.100 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς. Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, όπως είπε.

Φυσιολογική είναι και η διαφορετική αίσθηση που έχουν οι κάτοικοι, από το ένα νησί στο άλλο, εξήγησε ακόμη ο κ. Παπαζάχος. Στα ίδια επίπεδα είναι και η δραστηριότητα μέσα στην ηφαιστειακή καλντέρα στη Σαντορίνη, όπως είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Τέλος, επισήμανε ότι από τον έλεγχο που έχει γίνει ως τώρα σε δημόσια κτίρια φαίνεται να έχουν πολύ καλή συμπεριφορά.

Το Σάββατο θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Μέχρι πότε θα είναι κλειστά τα σχολεία

Δείτε επίσης

Τα αλλάζει όλα ο ισχυρός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ στις Κυκλάδες που έγινε αισθητός στην Αθήνα. Ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό είναι ο πιο δυνατός έως τώρα στις Κυκλάδες, ενώ νέα δόνηση 5 βαθμών καταγράφηκε στις 00:37.

«Για μένα ήταν σαφές η κάποια φαινομενική ηρεμία με μεγέθη κάτω από 5 Ρίχτερ από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες. Ήταν μέσα στις φυσιολογικές διακυμάνσεις μία δραστηριότητα που είναι της τάξεως του 5. Είναι μία συνεχής δραστηριότητα που ενεργοποιεί πολλά ρήγματα στην περιοχή μικρού έως μετρίου μεγέθους. Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ και οι σεισμοί που έχουμε τώρα το περικυκλώνουν», είπε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου.

«Μπορεί αυτό το αφήγημα περί της δήθεν σεισμικής ύφεσης και ότι πάμε καλύτερα, που ξεστομίζεται από πολιτικούς, να βολεύει τα τουριστικά συμφέροντα αλλά πολύ πιο πάνω από το όποιο κέρδος βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές. Μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός έξι Ρίχτερ».

Δείτε επίσης