Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός»:«Η ανασύνθεση του οικιστικού δικτύου της ανατολικής Κρήτης κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και τον πρώιμο Βυζαντινό Μεσαίωνα (4ος – πρώιμος 9ος αι.)»
«Η ανασύνθεση του οικιστικού δικτύου της ανατολικής Κρήτης κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και τον πρώιμο Βυζαντινό Μεσαίωνα (4ος–πρώιμος 9ος αι.)» είναι ο τίτλος της ομιλίας του δρος Κωνσταντίνου Ρούσσου, μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ρέθυμνο), με την οποία συνεχίζεται ο 2ος κύκλος της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με τον γενικό τίτλο «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου 2019, στις 19.00, στην αίθουσα ΕΛΠΟΛ/ΑΠΚΥ «Διαλεκτική» (παλιά Πλατεία Αγλαντζιάς, Λευκωσία).
Η παρουσίαση του Κ. Ρούσσου είναι απόρροια του ερευνητικού έργου «Χωρικές δυναμικές και σταθερότυποι κατοίκησης στην ανατολική Κρήτη από την κλασική έως τη βενετική περίοδο» και εντάσσεται στον τομέα της Αρχαιολογίας του Τοπίου, η οποία μελετώντας τα οικιστικά δίκτυα συμβάλλει αποφασιστικά στην κατανόηση των κοινωνιών του παρελθόντος. Ο ερευνητής θα συζητήσει προκαταρκτικά αποτελέσματα για την οικιστική εξέλιξη στην ανατολική Κρήτη, για τις διαφορετικές οικιστικές τάσεις και για την αλληλεπίδραση των οικισμών με την πολιτική εξουσία και την οικονομία.
Ο Κωνσταντίνος Ρούσσος είναι διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Reconstructing the Settled Landscape of the Cyclades: The islands of Paros and Naxos during the Late Antique and Early Byzantine centuries” εκδόθηκε το 2017 από τη σειρά Archaeological Studies Leiden University. Λαμβάνει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα και αρχαιολογικές έρευνες πεδίου στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Κύπρο. Συμμετέχει για χρόνια στη συστηματική ανασκαφή στην αρχαία πόλη Ελεύθερνα της Κρήτης και στο αρχαιολογικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου “Settled and Sacred Landscapes of Cyprus”. Από το 2014 έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στα αρχαιολογικά προγράμματα: «Ανασυνθέτοντας τη δυναμική των πρωτοβυζαντινών οικισμών της Κρήτης: παλαιά προβλήματα-νέες ερμηνείες μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης», «Αστική Αρχαιολογία του Αμορίου» και «Την εποχή της κρίσης: οχυρωμένοι τόποι στην Κρήτη (4ος-9ος αι.)».
Οι διαλέξεις της Σειράς για την Ύστερη Αρχαιότητα διοργανώνονται από το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ και πραγματοποιούνται στην Αίθουσα ΕΛΠΟΛ/ΑΠΚΥ «Διαλεκτική» (πρώην Πολιτιστικό Κέντρο ΣΠΕ Αγλαντζιάς, παλιά Πλατεία Αγλαντζιάς, Λευκωσία) με ώρα έναρξης τις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Πολύτιμοι υποστηρικτές της σειράς είναι το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του εν λόγω Προγράμματος Σπουδών και ο Δήμος Αγλαντζιάς.
Οι διαλέξεις μεταδίδονται και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/2IogAt3