Παπαματθαίου Μάρνυ
Το θέμα του νομοσχεδίου για την έρευνα που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και της σύνταξης νόμου-πλαίσιο για την έρευνα, αλλά και το θέμα των γευμάτων στα σχολεία σε περιοχές που πλήττονται από την οικονομική κρίση συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη.
Στα θέματα της έρευνας αποφασίστηκε η προώθηση στρατηγικής σε τρεις φάσεις:
* Η κατάθεση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις». «Στην Ελλάδα παράγεται πρωτότυπο και υψηλής αξίας επιστημονικό και ερευνητικό έργο, η στήριξη του οποίου αποτελεί παράγοντα-“κλειδί” για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.
* Η κατάθεση δεύτερου νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί προς ψήφιση εντός του Μαΐου, με το οποίο θα θεσμοθετηθεί «χρηματοδοτικό εργαλείο για την έρευνα και την καινοτομία, το οποίο θα κινητοποιεί πόρους για νεοφυείς επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τα προϊόντα της έρευνας». Όπως έχει γίνει γνωστό, θα θεσμοθετηθεί Ταμείο για την έρευνα με τη συμμετοχή ιδιωτικών και κρατικών πόρων.
* Η έναρξη δημοσίου διαλόγου με την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με το τρίτο νομοσχέδιο στη σειρά, τον νόμο-πλαίσιο που θα θέτει τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Το πρώτο νομοσχέδιο που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα αντιμετωπίζει με τρόπο αποφασιστικό και στη λογική του επείγοντος τόσο τα θεσμικά κενά όσο και τις σοβαρές πρακτικές δυσλειτουργίες, όπως την απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ, που προκάλεσε ο ν. 4310/2014 στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας
Όπως αναφέρεται από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, με το νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των ερευνητικών κέντρων και ευνοείται η συμμετοχή των νέων επιστημόνων και ερευνητών.
Παράλληλα από το ΚΥΣΚΟΙΠ εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά για το νομοσχέδιο «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδρικών αδειών για επιγραμμένες χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά και άλλα πολιτιστικά θέματα».
Επαγγελματικά προσόντα και σχολικά γεύματα
Αποφάσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων με την ενεργοποίηση του Συμβούλιου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, καθώς πάνω από 3.000 αιτήσεις αναγνώρισης δικαιούχων έχουν συσσωρευτεί στις υπηρεσίες του.
Παράλληλα σχεδιάζεται με αφορμή το «σχολικό γεύμα» που θα υλοποιηθεί από αύριο, 1η Απριλίου, σε εννέα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής όπου φοιτούν 1.668 μαθητές, η επέκταση των γευμάτων σε σχολεία περιοχών που πλήττονται από την κρίση.
Στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό για τη σχολική χρονιά 2016-17 να επεκταθεί και να διευρυνθεί συνολικά σε 200.000 μαθητές από τις περίπου 600.000 που φοιτούν στη χώρα.
tovima.gr