Σε συμφωνία φαίνεται να καταλήγει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την πρόταση που είχε εισάγει το υπουργείο της προηγούμενης κυβέρνησης, για καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ μετά από κοινή συμφωνία των Ιδρυμάτων, της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στην ανώτατη εκπαίδευση και του υπουργείου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, το θέμα αυτό είχε ξεκινήσει να συζητιέται από τον περασμένο Νοέμβρη στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ), του οποίου τα όργανα για την ανώτατη εκπαίδευση (ΣΑΠΕ – ΣΑΤΕ) στην τελευταία συνεδρίασή τους, παρουσία του υπουργού Παιδείας, κατέληξαν στην παραπάνω πρόταση. Σύμφωνα με την πρόταση, ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας θα δεσμεύεται ότι δεν θα μπορεί να αποκλίνει πάνω από 10% από τον αριθμό των εισακτέων που θα συναποφασίζεται από ΑΕΙ – ΑΔΙΠ – υπουργείο. Αυτός ο αριθμός θα αφορά το σύνολο των εισακτέων σε κάθε Τμήμα, από τους οποίους αυτοί που θα εισάγονται με άλλους τρόπους πέραν των πανελλαδικών εξετάσεων δε θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του συνόλου.
Και από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στη ρότα της προκατόχου της, διατηρώντας και αναβαθμίζοντας το ρόλο της ΑΔΙΠ, η οποία αποτελεί ένα δημιούργημα στο πλαίσιο της στρατηγικής του ευρωενωσιακού κεφαλαίου που σπρώχνει τα ιδρύματα στην κατηγοριοποίηση και την όλο και μεγαλύτερη υποταγή τους στις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς σε κάθε φάση.
Ωστόσο, για τον καθορισμό του φετινού αριθμού εισακτέων είναι πιθανό να παρακαμφθεί η ΑΔΙΠ, καθώς οι εισακτέοι πρέπει να ανακοινωθούν αυτό το διάστημα και ήδη φαίνεται να έχουν ζητηθεί απευθείας από το υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις των Ιδρυμάτων.
Τα ΣΑΠΕ – ΣΑΤΕ συζήτησαν επίσης και για το θέμα των μετεγγραφών και τάχθηκαν υπέρ της πλήρους κατάργησής τους, ωστόσο θεώρησαν ότι προς το παρόν χρειάζεται ένα σύστημα μετεγγραφών με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Θυμίζουμε, πάντως, ότι ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του έχει «κλείσει την κάνουλα» των μετεγγραφών για φέτος, προετοιμάζοντας τους υποψηφίους να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσουν στις σχολές που θα δηλώσουν όσο μακριά κι αν είναι, ενώ καμιά εξαγγελία δεν έχει γίνει για βελτίωση των συνθηκών φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις).