Συντάκτης:

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, τα οποία μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ώς και τις 7.7.2015.

Τα σαφώς δυσκολότερα φετινά θέματα είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των άριστων γραπτών σε όλες τις κατευθύνσεις. Από 7.428 το 2014 οι αριστούχοι φέτος έκαναν «βουτιά» στους 4.010, που αποτελεί τον μικρότερο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας, και μαζί τους παρασέρνουν σε πτωτικές πορείες και τις βάσεις εισαγωγής.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Στη Θεωρητική Κατεύθυνση που τροφοδοτεί το πεδίο, είχαμε μείωση των άριστων γραπτών σε Αρχαία και Ιστορία που είναι μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας. Τα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, όπως π.χ. η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα κινηθούν οπωσδήποτε πτωτικά και η πτώση τους θα συμπαρασύρει και ένα μεγάλο μέρος μεσαίων -κυρίως- τμημάτων (Ψυχολογίες, Φιλολογίες κ.λπ.).

2ο-4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο πτώση θα έχουν όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, τα οποία θα συμπαρασύρουν και τα μεσαίας βαθμολογικής απαιτητικότητας τμήματα τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Η μεγάλη σχετικά μείωση των αριστούχων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που τροφοδοτεί το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και η μεγάλη μείωση των αριστούχων στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας θα ρίξουν συνολικά σχεδόν τις βάσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα (κυρίως στα υψηλόβαθμα και τα μεσαία).

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Και οι επτά Ιατρικές θα υποχωρήσουν. Και μαζί τους θα υποχωρήσουν όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Το γεγονός ότι οι αριστούχοι του πεδίου -από 1.957 πέρσι- γίνονται φέτος 1.384, καθώς και το ότι στο βασικό μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία) έχουμε φέτος χαμηλότερες επιδόσεις (στη Θετική Κατεύθυνση μεγάλη μείωση σημειώνεται στη Βιολογία που έχει συντελεστή βαρύτητας, ενώ σημαντική μείωση έχουμε σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης) αναγκάζουν τα Ιατρικά, Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά Τμήματα να γίνουν λιγότερο απαιτητικά από πέρσι.

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο που «στρατολογεί» υποψηφίους από την Τεχνολογική και Θεωρητική Κατεύθυνση, η πτώση θα έχει πολύ μικρότερη ένταση, καθώς στο βασικό μάθημα αυξημένης βαρύτητας υπάρχουν καλύτερες επιδόσεις. Και σε αυτό το πεδίο θα έχουμε τμήματα που θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια.

Γενική εικόνα

Αν και οι βάσεις εισαγωγής θα έχουν συνολικά πτωτική πορεία, έντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Οι σχολές και τα τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, των Μηχανικών Η/Υ, των Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, της Νομικής μαζί με τις Στρατιωτικές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Ναυτικών Δοκίμων, Ευελπίδων, Ικάρων, Ψυχολόγων, Οικονομικό, Στρατολογικό) και τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι και φέτος απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους.

Στο 1ο Πεδίο την κούρσα θα οδηγήσει η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στην πρώτη πεντάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων του πεδίου θα είναι τα Τμήματα Ψυχολογίας των δύο μεγάλων αστικών κέντρων. Στο 2ο και 4ο πεδίο τα Πολυτεχνικά, το Μηχανικών Η/Υ και το Μηχανολόγων Μηχανικών θα είναι περισσότερο απαιτητικά από τα άλλα. Στο 3ο πεδίο οι Ιατρικές (και βεβαίως οι Στρατιωτικές Ιατρικές) θα βρεθούν μπροστά.