Η εμβληματική Νομική Σχολή Αθηνών κλείνει μια μαύρη σελίδα του κέντρου της Αθήνας, δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το κτίριο της οδού Ακαδημίας 47 και Σίνα, που είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008, ανακατασκευάσθηκε και εκσυγχρονισμένο θα στεγάσει τους καθηγητές της σχολής, που αφήνουν πίσω τους μια ιστορία 50 και πλέον χρόνων. Καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές αποχαιρέτησαν προ ημερών το κτίριο της οδού Ιπποκράτους 33, που ήταν νοικιασμένο από το 1964. Στην ίδια προσπάθεια εξοικονόμησης κονδυλίων και αξιοποίησης των ιδιόκτητων κτιρίων του ΑΕΙ, η ηγεσία του Καποδιστριακού αποφάσισε τη μετεγκατάσταση των Βιβλιοθηκών / Σπουδαστηρίων της Νομικής Σχολής στο κτίριο του Παλαιού Χημείου.


Ειδικότερα, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών –και κυρίως του Διεθνούς Δικαίου– ακόμη θυμούνται την εικόνα καταστροφής που αντίκρισαν το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου 2008 στο γωνιακό κτίριο Ακαδημίας 47 και Σίνα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του. Εκεί στεγαζόταν η Βιβλιοθήκη Ευρωπαϊκού Δικαίου, με πολύτιμα βιβλία. Οκτώ χρόνια μετά, χάρη στη δωρεά του Αθανασίου Μαρτίνου, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Αθανάσιος Δημόπουλος, το κτίριο αποκαταστάθηκε και εκσυγχρονίστηκε για να υποδεχθεί τους καθηγητές της σχολής, οι οποίοι πλέον από τα καινούργια τους γραφεία θα έχουν θέα στα… παλιά. Και αυτό, διότι ξενοικιάστηκε το κτίριο της Ιπποκράτους 33, όπου από το 1964 φιλοξενούνται γραφεία καθηγητών ενώ εκεί είχαν διαμορφωθεί και μικρές αίθουσες για μεταπτυχιακά μαθήματα.

Επίσης, στην Ακαδημίας 47 θα μετεγκατασταθούν και διοικητικές υπηρεσίες από έναν μικρό νοικιασμένο χώρο σε διπλανό κτίριο (στην οδό Ακαδημίας 45), καθώς και ο Τομέας Διεθνών Σπουδών, ο οποίος ολοκληρώνει τη μεταπολιτευτική του ιστορία στα νοικιασμένα γραφεία της οδού Σίνα 14. Εκεί, με τελευταίο ενοίκιο περίπου στα 1.800 ευρώ, ο τομέας ήταν εγκατεστημένος από το 1982 έως χθες. «Ημουν δευτεροετής φοιτήτρια της Νομικής όταν βοηθούσαμε στη μεταφορά βιβλίων από την Iπποκράτους 33 στη Σίνα 14» θυμάται, μιλώντας στην «Κ», η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου της σχολής, Μαρία Γαβουνέλη.

Την ίδια στιγμή, η αρμόδια υπάλληλος ενημερώνει τους φοιτητές και το υπόλοιπο κοινό ότι «βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το έργο της μετεγκατάστασης των Βιβλιοθηκών / Σπουδαστηρίων της Νομικής Σχολής στο κτίριο του Παλαιού Χημείου και η δημιουργία ενιαίας Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχει ολοκληρωθεί. Η βιβλιοθήκη ανοίγει για το κοινό και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30 π.μ. έως τις 6 μ.μ., με προσωρινή είσοδο από την οδό Μαυρομιχάλη 17».

Τα επτά Σπουδαστήρια που αποτελούν την Ενιαία Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής στο κτίριο του Παλιού Χημείου, Σόλωνος 104 και Μαυρομιχάλη 17, είναι τα Πολιτικής Δικονομίας, Φιλοσοφίας Δικαίου, Δημοσίου Δικαίου, Εμπορικού Δικαίου, Εργατικού Δικαίου και Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και το Νομικό, και βρίσκονταν μοιρασμένα στα δύο κτίρια, στην Ιπποκράτους 33 και Σίνα 14.

Από τα συνολικά τρία κτίρια που ξενοικιάζονται, το ΕΚΠΑ εξοικονομεί περίπου 47.000 ευρώ τον μήνα (το ενοίκιο της Ιπποκράτους 33 ήταν 39.472 ευρώ).

Η Ενιαία Βιβλιοθήκη στο Παλαιό Χημείο αποτελεί κόσμημα για το ΕΚΠΑ και το κέντρο. Το ίδιο και το γωνιακό κτίριο της Ακαδημίας 47, όπου θα φιλοξενηθούν συνολικά περίπου 120 καθηγητές. Βέβαια, κάποιοι θα αναγκασθούν να περιορισθούν χωροταξικά αφού στον ίδιο χώρο δεν αποκλείεται να «συγκατοικήσουν» έως και 4 καθηγητές. Οι μεταφορικές εταιρείες δεν είναι υπεύθυνες για τη χωροθέτηση των νέων γραφείων. Γι’ αυτήν, κριτήριο είναι όχι μόνο το αντικείμενο κάθε πανεπιστημιακού, αλλά και τα χνώτα τους…