To Πράσινο Κίνημα ζητά σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων να λυθεί το των αποφοίτων των ΤΕΙ. Διαβάστε αναλυτικά:

Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει την Πολιτεία που με την στάση της οδηγεί, ουσιαστικά, εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτους των ΤΕΙ, σε εκδιωγμό από την χώρα καθότι το πτυχίο τους αναγνωρίζεται στο εξωτερικό κανονικά ως Πανεπιστημιακού επιπέδου, αντίθετα με ότι ισχύει στην Ελλάδα.

Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τους πτυχιούχους των ΤΕΙ και ζητά επιτέλους η κυβέρνηση να δώσει λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα για να μην συνεχίσει η αιμορραγία του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Το πρόβλημα με τους πτυχιούχους των ΤΕΙ ξεκίνησε από το μακρινό 2001 όταν τα τεχνολογικά ιδρύματα ανωτατοποιήθηκαν αλλά μόνο στα χαρτιά αφού τα πτυχία τους δεν ήταν αντίστοιχα των πανεπιστημίων και διογκώθηκε το 2019 όταν τα ΤΕΙ καταργήθηκαν χωρίς όμως και πάλι να ληφθεί μέριμνα και για την τύχη των πτυχίων. Η παρούσα κυβέρνηση επίσης δεν προώθησε καμία λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα φέροντας σε απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι μιλούν για τον παραλογισμό του κράτους. Σήμερα πλήθος Συλλόγων αποφοίτων ΤΕΙ ανά τη χώρα ζητούν δικαίωση και λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Η επιστολή των αποφοίτων

Έχουν περάσει τρία (3) χρόνια απ’ την κατάργηση των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) με τον ν.4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» με την κυβέρνηση να αδιαφορεί και να εμπαίζει πάνω από 400.000 πτυχιούχους Α.Ε.Ι. Τ.Τ., σε όλη την επικράτεια.

 

Ως Σύλλογοι Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) έχουμε τονίσει τον σημαντικό ρόλο των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) καθότι χαρακτηρίζονταν από υψηλές αξιολογήσεις και συνεχείς εξελίξεις σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο. Τα Τ.Ε.Ι., από την ίδρυση τους το 1983 ως τριτοβάθμια ιδρύματα και εν συνεχεία με την ανωτατοποίηση τους το 2001 ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τεχνολογικού Τομέα (Α.Ε.Ι. Τ.Τ.) αποτέλεσαν πυλώνα υψηλής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε τομείς που θεράπευαν ανάγκες των εκάστοτε τοπικών οικονομιών καθώς και της επικράτειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.), είχαν υψηλές αξιολογήσεις. Αρκεί κάποιος να μελετήσει τις αξιολογήσεις της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) περί ποιότητας προγραμμάτων σπουδών που παρείχαν όλα τα Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) και που στα περισσότερα αποδίδονται βαθμολογίες όπως “Worthy of Merit” καθώς και “Positive Evaluation”. Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τους 400.000 αποφοίτους Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) αλλά και αδυνατεί να τηρήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει δώσει. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από έναν (1) χρόνο υπήρξε σχετικός διάλογος των εκπροσώπων Συλλόγων Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Πειραιά και Κρήτης) με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο όπου μας ανέφερε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Παρόλα αυτά βλέπουμε μετά λύπης πως ουδεμία δέσμευση έχει ολοκληρωθεί και ότι ούτε καν έχουν αρχίσει αυτές να υλοποιούνται, θέτοντας όλες τις δεσμεύσεις ως ανυπόστατες καθότι πλέον έχουν τεθεί εκτός χρονικού πλαισίου. Για όλη αυτήν την κατάφωρη αδικία δεν παύουν να φέρουν ευθύνη οι Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων που απορρόφησαν Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.), με κυριότερες αυτές των Α.Ε.Ι. Π.Τ., που προέκυψαν ως νέα ιδρύματα στα πλαίσια της εφαρμογής του ν.4610/2019.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που αποτελεί νέο ίδρυμα (με την κατάργηση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης), δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία ή παρέμβαση σε ιδρυματικό επίπεδο. Εξαίρεση βεβαίως αποτελεί η Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που έχει εκδώσει πόρισμα σε επίπεδο γνωμοδοτικής επιτροπής όπου προτείνει ένα αναλυτικό πλαίσιο αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Αθήνας και Πειραιά) σε μορφή πρότασης νόμου. Αναφορικά για το ζήτημα έχει τοποθετηθεί η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ενώ το ζήτημα έχει αναδειχτεί απ’ την πλειοψηφία των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για το ζήτημά μας που αφορά 400.000 πτυχιούχους που βλέπουν τους κόπους και τις σπουδές στους να ακυρώνονται. Όπως προαναφέραμε, σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε οι Σύλλογοι Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο πριν από έναν χρόνο, μας δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαγράμματος.

Παρατηρούμε όμως πως ούτε αυτό έχει τηρηθεί, ούτε συζήτηση υπάρχει για το θέμα μας, ούτε έχουμε κάποιου είδους ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για να ενημερώσουμε αντίστοιχα τα μέλη μας. Γι’ αυτούς τους λόγους, καλούμε την πολιτεία να ενσκήψει στο ζήτημά μας και στην επίλυση αυτού καθότι: Προσβάλει ανεπανόρθωτα το κύρος των πτυχίων μας και των σπουδών μας αφού μας καθιστά απόφοιτους ιδρυμάτων και τμημάτων που δεν υπάρχουν πια. Εισάγει αυθαίρετες διακρίσεις που δεν είναι εναρμονισμένες με τo Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF). Αποτελούμε μοναδική εξαίρεση καθότι σε ανάλογες περιπτώσεις «μετεξέλιξης ή πανεπιστημιοποίησης» εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προβλέφθηκε η ισοτιμία και η αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων με τα νέα πτυχία, όπως στην περίπτωση μετατροπής των πτυχίων Κ.Α.Τ.Ε.Ε. σε Τ.Ε.Ι., της πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής, Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Α.Β.Σ.Π. όπου με Π.Δ. 377/1989 προβλέφθηκε η ισοτιμία και αντιστοίχιση των πτυχίων των αποφοίτων με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Οδηγεί χιλιάδες ερευνητές και επιστήμονες που αποφοίτησαν από τμήματα Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) σε εκδιωγμό από την χώρα καθότι το πτυχίο τους στο εξωτερικό αναγνωρίζεται κανονικά ως Πανεπιστημιακού επιπέδου. Διεκδικούμε από την πολιτεία καθώς και από τις εκάστοτε πρυτανικές αρχές που απορρόφησαν Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.): Να σεβαστούν την ιστορία των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.), τους απόφοιτους των ιδρυμάτων αυτών καθώς και τους φοιτητές προσωρινού κύκλου σπουδών Τ.Ε., των ιδίων ιδρυμάτων. Όσον αφορά τα ιδρύματα που απορρόφησαν Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.), να πάρουν σαφή θέση για το ζήτημα μέσω πορίσματος που θα προτείνει διαδικασίες αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) με τα νέα πτυχία του ν.4610/2019. Η κυβέρνηση να τοποθετηθεί καθοριστικά επί του ζητήματος και να προχωρήσει σε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, πάντα σε πλαίσιο διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, όπως και με τους Συλλόγους Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.). Ζητούμε και διεκδικούμε ένα δημοκρατικό και ουσιαστικό πλαίσιο διαλόγου για την επίλυση ενός ζητήματος που απασχολεί πάνω από 400.000 πολίτες σε όλη την χώρα.

Ποιοι συνυπογράφουν

Την επιστολή συνυπογράφουν οι εξής σύλλογοι: Σύλλογος Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Αλέξανδρος Μπριτζολάκης, Πρόεδρος. Σύλλογος Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. – Βίκτωρ Πολίτης, Πρόεδρος. Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας/Πελοποννήσου – Μιχάλης Φακουρέλης, Πρόεδρος. Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων κατά του brain drain – Γιώργος Δημητριάδης, Πρόεδρος.

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής των εκλογών, Κώστας Καλογράνης, δήλωσε σχετικά: “Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ έχουν απόλυτο δίκιο να κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι προσβάλει ανεπανόρθωτα το κύρος των πτυχίων τους και των σπουδών τους αφού τους καθιστά απόφοιτους ιδρυμάτων και τμημάτων που δεν υπάρχουν πια και εισάγει αυθαίρετες διακρίσεις που δεν είναι εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει το δίκαιο αίτημα των εκατοντάδων χιλιάδων πτυχιούχων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση. Δε γίνεται να συνεχίσει ο εμπαιγμός των νέων αυτής της χώρας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025