Από το σχολικό έτος 2018-2019 θα αρχίσει η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με στόχο να εξαπλωθεί στο σύνολο των δήμων της χώρας σε βάθος τριετίας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία ειδικότερα, προς το παρόν, το πρόγραμμα δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, για παιδιά τεσσάρων και πέντε ετών, θα εφαρμοστεί σε 15 δήμους.
Σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, ο μικρός αρισθμός των δήμων που θα συμμετέχουν στην υλοποίηση του προσχολικού προγράμματος οφείλεται σε δύο βασικούς, όπως τόνισε, παράγοντες: στην έλλειψη σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν ορισμένοι δήμοι αλλά και στην αρνητική απόφαση δημάρχων και αρμόδιων τριμελών επιτροπών που συστάθηκαν ακριβώς για να αποφασίσουν τη συμμετοχή ή όχι στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.
“Όπου συμφωνούσε και ο δήμαρχος αποφασίστηκε να υπάρχει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Στους δήμους που δεν υπάρχει ζήτημα σχολικής στέγης, εκεί μας προβληματίζει. Επικαλούνται πολλούς λόγους, ότι θα είναι πολλά νήπια σε κάθε αίθουσα, θεωρούν ότι κάποιοι θα μείνουν άνεργοι από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς” σχολίασε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης ο οποίος επισήμανε ότι “δεν τίθεται βέβαια τέτοιο ζήτημα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά από 0 έως 3,5 ετών για τους βρεφονηπιακούς” και συμπλήρωσε: “Στο νομό Σερρών, για παράδειγμα παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με αίθουσες, ο δήμος ήταν αρνητικός, υπήρχε αρνητική απόφαση από την Τριμελή Επιτροπή”.
Να σημειωθεί ότι οι Τριμελείς Επιτροπές σε κάθε Δήμο απαρτίζονται από τον διεθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον δήμαρχο.
Το πρόγραμμα δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης δεν θα εφαρμοστεί, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, στον κεντρικό δήμο, σε δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Σερρών.
“Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένας δήμος, όπως και στο νομό Σερρών, ενώ υπάρχουν δήμοι στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Ημαθία, την Πιερία και την Πέλλα” σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, διευκρινίζοντας ότι “στον Κεντρικό δήμο και ανατολικά, όπως και στο Δήμο Νεάπολης Συκεών υπήρχε πρόβλημα σχολικής στέγης και η δική μου πρόταση δεν ήταν θετική για την υλοποίηση του προγράμματος”.
Όπως επισήμανε ο κ. Ανανιάδης ενδεχομένως να τροποποιηθεί η απόφαση κάποιων δήμων, στους οποίους δεν υπάρχει έλλειψη αιθουσών “και να εφαρμοστεί και εκεί το πρόγραμμα αλλά αυτό θα γίνει σαφές τις επόμενες ημέρες”, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να φροντίσουν οι δήμαρχοι να εξασφαλίζονται χώροι για σχολικά κτίρια και νηπιαγωγεία όπως ακριβώς και για πάρκα.
Τον Μάιο αναμένεται να γίνουν οι εγγραφές για το πρόγραμμα δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, “για αυτό ό,τι γίνει, θα γίνει άμεσα ώστε να ξέρουν και οι γονείς για να κάνουν την εγγραφή των παιδιών τους”, κατέληξε ο κ. Ανανιάδης, σύμφωνα με τον οποίο το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκαίδευση μόνο στους Δήμους όπου υπήρχε ομόφωνη απόφαση των αρμόδιων Τριμελών Επιτροπών.