Πίνακας περιεχομένων
Αντιμέτωπη με τις πιέσεις της τουριστικής περιόδου, η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο περιθώριο. Στην Κέρκυρα, οι αυλές τριών σχολείων θα χρησιμοποιηθούν ως πάρκινγκ για τους επισκέπτες του νησιού κατά το Πάσχα, ενώ παράλληλα αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να διατεθούν τα καταλύματα στους τουρίστες. Η ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ καταγγέλλει στο ipaidia.gr την υποβάθμιση των σχολικών υποδομών και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για ένα ανησυχητικό μοντέλο διαχείρισης, όπου οι ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών θυσιάζονται στο βωμό της τουριστικής «ανάπτυξης».
Οι αυλές των σχολείων γίνονται χώρος στάθμευσης για επισκέπτες
Με απόφαση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, οι αυλές του 3ου, 4ου και 6ου Γυμνασίου θα διατεθούν για στάθμευση οχημάτων κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου. Πρόκειται για σχολεία στα οποία έχουν πρόσφατα κατασκευαστεί νέα γήπεδα μπάσκετ, τα οποία πλέον κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές φθορές από τη διέλευση και τη στάθμευση δεκάδων αυτοκινήτων.
Η απόφαση έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η οποία κάνει λόγο για πλήρη απαξίωση των δημόσιων σχολικών υποδομών και για προτεραιότητα που δίνεται ξεκάθαρα στην τουριστική εκμετάλλευση έναντι των μορφωτικών και κοινωνικών αναγκών των μαθητών.
Δείτε Στο στόχαστρο αναπληρώτρια για πρόβα σχολικής γιορτής – Καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εκτοπίζονται από τα σπίτια τους
Την ίδια στιγμή, πολλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διαμένουν προσωρινά στο νησί, καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενόψει της πασχαλινής τουριστικής κίνησης. Οι ιδιοκτήτες ζητούν την εκκένωση των κατοικιών για να μπορέσουν να τις διαθέσουν σε τουρίστες, αφήνοντας τους εκπαιδευτικούς χωρίς εναλλακτική στέγαση για τις ημέρες των γιορτών.
Η ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά η ταυτόχρονη πίεση στις σχολικές εγκαταστάσεις και στις συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών φανερώνει το βάθος μιας πολιτικής που δεν προστατεύει τους ανθρώπους της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καταγγελία για εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας κάνει λόγο για σταδιακή μετατροπή των δημόσιων σχολικών χώρων σε «περιουσία προς αξιοποίηση», που εξυπηρετεί τους στόχους της τουριστικής βιομηχανίας. Όπως σημειώνει, πρόκειται για υποδομές που έχουν κατασκευαστεί με δημόσιους πόρους και προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών.
Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι η πρακτική αυτή δεν είναι τυχαία αλλά έχει υιοθετηθεί και στο παρελθόν, μέσα από τις προβλέψεις για την «αξιολόγηση σχολικών μονάδων», όπου αναφερόταν ότι ο διευθυντής μπορεί να αναζητά πόρους για τη λειτουργία του σχολείου – ακόμη και μέσω της ενοικίασης του αύλειου χώρου για στάθμευση.
Απαίτηση για άμεση ανάκληση της απόφασης και ενίσχυση των σχολείων
Η ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόφασης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη χρήση των αυλών ως πάρκινγκ. Παράλληλα, ζητά να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, με στόχο την εξυπηρέτηση των πραγματικών κοινωνικών και μορφωτικών αναγκών των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «το όραμα που προωθείται είναι αυτό μιας υποχρηματοδοτούμενης, παραμελημένης δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία παραδίδεται σταδιακά σε ιδιώτες, χορηγούς και επιχειρηματικά συμφέροντα – αρκεί να μη σταματήσει η τουριστική ροή. Ο τουρισμός να είναι καλά…».
Διαβάστε ακόμη Σχολεία: Πότε ολοκληρώνονται τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας