Όλα όσα αλλάζουν στις Πανελλήνιες 2023 για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τα νέα τμήματα στο «φορτωμένο» 4ο επιστημονικό πεδίο.
Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, με νέους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων σε αρκετά τμήματα των πανεπιστημίων, νέους αλγόριθμους προσδιορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε άλλα από αυτά και προσθήκη νέων τμημάτων στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής (που πέρυσι δέχτηκε νέο «κύμα» δυσαρεστημένων από τις Ανθρωπιστικές και Θετικές σπουδές), ξεκινήσαμε ήδη το μακρινό ταξίδι των πανελλαδικών 2023.
Το εξεταστικό «ρολόι» έχει αρχίσει να μετράει ανάποδα, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων-δηλώσεων για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις (που θα διεξαχθούν από τις 2 έως τις 12 Ιουνίου του 2023). Η κατάθεση των σχετικών δηλώσεων μάλιστα θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.
H εξεταστική διαδικασία για τα ΑΕΙ σε μεγάλο βαθμό προσδιορίστηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια από τον αψυχολόγητο καθορισμό των συντελεστών καθορισμού της ΕΒΕ από τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα, κάτι που κατάφερε τελικά να αφήσει πέρυσι κενές θέσεις ακόμη και σε τμήματα τα οποία στο παρελθόν γέμιζαν ασφυκτικά, όπως π.χ. η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή απαιτούσε άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις.
Οι τρεις αλλαγές
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν, το «στοίχημα» των πανελλαδικών εξετάσεων το καλοκαίρι του 2023 θα έχει τρεις αλλαγές: Αλλαγή συντελεστών ΕΒΕ σε τμήματα, αλλαγή συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων, προσθήκη τμημάτων στο επιστημονικό πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής».
Σημαντικό κομμάτι των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων είναι οι Στρατιωτικές σχολές, στις οποίες όπως θυμίζει ο μαθηματικός και αναλυτής των εξεταστικών δεδομένων Γιάννης Ζαμπέλης, είχαμε πέρυσι διπλασιασμό των κενών θέσεων, λόγω ακριβώς της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Συγκεκριμένα, το 2021 είχαμε 103 κενές θέσεις στις σχολές αυτές, ενώ το 2022 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 209 θέσεις.
Συντάξεις: Τριπλή αύξηση – Τα ποσά
Η αιτία των κενών θέσεων, όπως αναφέρει ο κ. Ζαμπέλης, ήταν ο υψηλός συντελεστής των βάσεων εισόδου στα προγράμματά του, που επέλεξαν οι ίδιες οι σχολές. Το λάθος αυτό βέβαια το κατάλαβαν και φέτος μείωσαν εκ νέου τους συντελεστές των ΕΒΕ ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά η ίδια εικόνα. Επίσης αναμένεται ότι θα πάρουν στις επόμενες εξετάσεις 1.460 υποψηφίους αντί 1.335 ώστε να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, με στόχο σε βάθος τριετίας να καλύψουν όλες τις «απώλειες» των προηγούμενων ετών.
Οι συντελεστές ΕΒΕ
Σε αυτό το τοπίο, 13 τμήματα αύξησαν φέτος τους συντελεστές των ΕΒΕ σε σχέση με αυτούς του 2022, ενώ συνολικά 33 τμήματα τους μείωσαν προσδοκώντας να μην έχουν άδεια έδρανα στα αμφιθέατρά τους. Στην ίδια κατεύθυνση 15 τμήματα άλλαξαν τους συντελεστές βαρύτητας των 4 μαθημάτων με βάση το επιστημονικό πεδίο που ανήκουν τα τμήματα αυτά.
Με υπουργική απόφαση όμως τροποποιήθηκαν τα δεδομένα των εξετάσεων και εντάχθηκαν στο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής τα τμήματα: Περιβάλλοντος (με έδρα τη Μυτιλήνη) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Περιβάλλοντος (με έδρα τη Λάρισα) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος) του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Κοινωνικής Πολιτικής (Αθήνα) του Παντείου Πανεπιστημίου, Κοινωνικής Πολιτικής (Κομοτηνής) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Ορεστιάδας) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα) επίσης της Θράκης, Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα τμήματα του Περιβάλλοντος ήταν και εκείνα που έπληξε περισσότερο το νέο εξεταστικό σύστημα, καθώς με εξαίρεση τα δύο τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και το τμήμα της Βιοϊατρικής τα υπόλοιπα είχαν πέρυσι πολλές κενές θέσεις.
Οπως θυμίζει ο κ. Ζαμπέλης, στα αποτελέσματα των περυσινών πανελλαδικών εξετάσεων είχαμε 159 τμήματα σχολών με λιγότερους υποψηφίους από τις θέσεις που είχαν προκηρύξει και έναν συνολικό αριθμό 10.839 κενών θέσεων από τα Γενικά Λύκεια.