Πίνακας περιεχομένων
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καθηγητών-Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών EUROPALSO καταδίκασε απερίφραστα τις παράνομες πρακτικές απόκτησης τίτλων γλωσσομάθειας, με αφορμή την αποκάλυψη κυκλώματος που φέρεται να δραστηριοποιούνταν στη Ρόδο και παρείχε πτυχία αγγλικών χωρίς εξετάσεις, έναντι χρηματικής αμοιβής. Σε σχετικό Δελτίο Τύπου, ο Σύνδεσμος δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε τέτοια φαινόμενα, ενώ απορρίπτει ως ψευδές το τηλεοπτικό ρεπορτάζ που ισχυρίζεται ότι «το 80% των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έδωσαν μαϊμού πιστοποιήσεις». Όπως σημειώνεται, το θέμα θα τεθεί και στη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, κυρία Ζαχαράκη.
Δείτε επίσης ΟΙΕΛΕ για πιστοποίηση Γλωσσομάθειας: «Ανεπαρκής εποπτεία, πλαστοί τίτλοι, εξετάσεις μαϊμού»
Παράνομες πιστοποιήσεις χωρίς εξετάσεις – 1.200 ευρώ το «πτυχίο»
Σύμφωνα με πληροφορίες του rodosreport.gr, οι αποκαλύψεις αφορούν ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο χρόνια στη Ρόδο, διαθέτοντας πτυχία γλωσσομάθειας έναντι 1.200 ευρώ χωρίς να απαιτείται καμία προετοιμασία ή συμμετοχή σε εξετάσεις. Οι υποψήφιοι λάμβαναν έτοιμες τις απαντήσεις πριν τις εξετάσεις, τις αντέγραφαν με το δικό τους γραφικό χαρακτήρα και στη συνέχεια απλώς προσποιούνταν ότι εξετάζονται.
Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε μετά από έρευνες και παρακολουθήσεις της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες ανέδειξαν τη συμμετοχή διαφόρων προσώπων. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκονται και πολεοδόμοι, οι οποίοι φέρονται να προέβαιναν σε εξυπηρετήσεις έναντι χιλιάδων ευρώ στο πλαίσιο της παράνομης αυτής δραστηριότητας.
Εμπλοκή υπαλλήλων του Δημοσίου και μαρτυρίες για συστηματική λειτουργία
Η λειτουργία του κυκλώματος ήταν γνωστή στην τοπική κοινωνία, με αρκετούς εργαζομένους στον δημόσιο τομέα να φαίνεται πως πλήρωναν για την απόκτηση των πλαστών τίτλων, προκειμένου να αυξήσουν τον μισθό τους ή να διεκδικήσουν αναβάθμιση θέσης. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνουν ότι οι εξεταστές του κυκλώματος είχαν επαφές με δημοσίους υπαλλήλους που αναζητούσαν τέτοιου είδους «διευκολύνσεις».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Δωδεκανήσου, Μαρία Καντή, δήλωσε πως οι υποψήφιοι λάμβαναν εκ των προτέρων τα θέματα και τις λύσεις, και κατά την ημέρα της εξέτασης προσποιούνταν ότι γράφουν. Μια άλλη ιδιοκτήτρια σχολής ξένων γλωσσών, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, ανέφερε πως πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται τουλάχιστον δύο χρόνια και αφορά άτομα που χρειάζονται πτυχίο γλωσσομάθειας για λόγους επαγγελματικής αποκατάστασης.
Σε εξέλιξη η εισαγγελική διερεύνηση
Το υλικό που συνέλεξε η αστυνομία αναμένεται να παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφανθεί για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων προσώπων, καθώς και η ύπαρξη ευρύτερου δικτύου με ανάλογη δράση.
Διαβάστε ακόμη ΟΙΕΛΕ για σκάνδαλο πιστοποίησης ξένων γλωσσών: «12 χρόνια η αγορά γνωρίζει, το κράτος καλύπτει!»