Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την αναγκαιότητα για την έγκαιρη έναρξη και την επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα» και στα υπόλοιπα σχολεία του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

Σε επανακατάθεση της ερώτησης προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προέβη με πρωτοβουλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης και 26 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το επιτυχημένο πρόγραμμα των «σχολικών γευμάτων» που θεσμοθέτησε και διεύρυνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για την επέκτασή του στα εναπομείναντα Δημοτικά Σχολεία της Β΄ Πειραιά.

Ειδικότερα, τονίζεται τόσο η υποχρέωση της χώρας έναντι των δεσμεύσεών της στις αποφάσεις και στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των οργάνων της να υπηρετήσουν με κάθε τρόπο το «υπέρτατο συμφέρον του παιδιού», μεταξύ άλλων και των διατροφικών αναγκών του, υιοθετώντας την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά, όσο και η αναγκαιότητα εφαρμογής των «σχολικών γευμάτων» σε μία εποχή που καλπάζει η ακρίβεια και η φτώχεια απειλεί ολοένα κι ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Η ερώτηση εστιάζει δε, όχι μόνο στην έγκαιρη εφαρμογή από την αρχή του νέου σχολικού έτους 2022-23 των «σχολικών γευμάτων», αλλά και στην αξίωση επέκτασης και στα λίγα Δημοτικά Σχολεία που δε τα λαμβάνουν, το 13ο-18ο, 19ο, 26ο Δημοτικά Σχολεία Νίκαιας, το 7ο και 23ο Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου, το 1ο και 6ο-8ο Δημοτικά Σχολεία Κορυδαλλού.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

2. τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει έγκαιρα και να επεκτείνει το πρόγραμμα “σχολικά γεύματα” και στα υπόλοιπα σχολεία του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη»

Το 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «εν όψει της εξασθένησης των δημόσιων υπηρεσιών, να εισάγουν την Εγγύηση για τα Παιδιά, ώστε κάθε παιδί που ζει σε συνθήκες φτώχειας να έχει πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, δωρεάν φροντίδα, αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και επαρκή διατροφή, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας».

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά (ΕΕΠ) υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EPSCO) τον Ιούνιο του 2021. Το σημείο εστίασης είναι η αποτελεσματική και ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες στους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας (ΠΕΦ), της παιδείας, της υγειονομικής περίθαλψης, της διατροφής και των επαρκών συνθηκών στέγασης.[1]

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. και της ζώνης του ευρώ, βρέθηκε πολύ μακριά από το στόχο της Ε.Ε. για τη μείωση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε 18% το 2020, όταν με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για το 2020 το 31% των παιδιών κάτω των 18 ετών της χώρας ζουν σε νοικοκυριά που βιώνουν φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016, είναι κατά κοινή ομολογία ένα επιτυχημένο πρόγραμμα κάλυψης βασικών διατροφικών αναγκών των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή και σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνικοποίηση των μαθητών, η αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής, η ανάπτυξη συμμετοχικού τραπεζιού, με στόχο την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης στη σχολική κοινότητα. Επίσης, αποτελεί μία καλή πρακτική για την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Σήμερα που η κυβέρνηση της ακρίβειας έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ του πληθωρισμού, με καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις, με την ενεργειακή φτώχεια να χτυπά την πόρτα ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών, το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» κρίνεται όσο ποτέ ως αναγκαίο και επωφελές για χιλιάδες μικρούς μαθητές και τις οικογένειές τους.

Η σταδιακή επέκταση του προγράμματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 έως το 2019 κάλυψε πανελλαδικά 1.227 Δημοτικά Σχολεία και περίπου 185.000 μαθητές. Το πρόγραμμα που παρέλαβε έτοιμο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το υλοποίησε το σχολικό έτος 2019-20 κανονικά. Έκτοτε, είτε από ανικανότητα είτε από αδιαφορία, τα «σχολικά γεύματα» το σχολικό έτος 2020-21 δε λειτούργησαν για περίπου έξι μήνες και ξαναδόθηκαν μόλις ένα μήνα στο τέλος του διδακτικού έτους, ενώ το επόμενο σχολικό έτος 2021-22 ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση, κοντά στα Χριστούγεννα.

Το 2019, στην περιοχή της Β’ Πειραιά διανέμονταν καθημερινά 3.000 μερίδες στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, 3.000 μερίδες στο Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι.Ρέντη, 2.000 μερίδες στο Δήμο Σαλαμίνας, 1.500 μερίδες στο Δήμο Περάματος και 1.000 μερίδες στο Δήμο Κορυδαλλού, σύνολο 10.500 μερίδες «σχολικά γεύματα».

Η επιτυχία και η αποδοχή του προγράμματος «σχολικά γεύματα», σε συνδυασμό με τις ακραίες συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, κινητοποίησε Συλλόγους κι Ενώσεις Γονέων, οι οποίοι ζητούν την εφαρμογή του προγράμματος από την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2022-23 και την επέκτασή του σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία των Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Νίκαιας-Αγ. Ι.Ρέντη. Προφανώς, θα ήταν ευχής έργο η επέκταση να αφορά και στα Νηπιαγωγεία, τα οποία σε πλείστες περιπτώσεις συστεγάζονται με τα Δημοτικά Σχολεία, αντιμετωπίζοντας το παράδοξο να παρέχεται «σχολικό γεύμα» στο μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας κι όχι στο μικρότερο στον ίδιο σχολικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά στα Δημοτικά Σχολεία , δεν είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» το 13ο-18ο, 19ο, 26ο Δημοτικά Σχολεία Νίκαιας, το 7ο και 23ο Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου, το 1ο και 6ο-8ο Δημοτικά Σχολεία Κορυδαλλού. Στην πραγματικότητα η επέκτασή του αφορά σε λιγότερους από 2.000 μαθητές, για να υπάρχει πλήρης κάλυψη όλων των μαθητών Δημοτικού της Β΄ Πειραιά.

Επειδή, ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση στο πλαίσιο των Δικαιωμάτων του Παιδιού και των Διεθνών Συνθηκών, να υπηρετούμε το «υπέρτατο συμφέρον του παιδιού».

Επειδή, η πρωτοφανής ακρίβεια πλήττει πρωτίστως το εισόδημα των οικογενειών με παιδιά, σύμφωνα και με τις στατιστικές αναλύσεις.

Επειδή, τα «σχολικά γεύματα» είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα σε ό,τι αφορά στη διατροφική κάλυψη των παιδιών και στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Επειδή, στο πλαίσιο τη μη διάκρισης και της ολιστικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης κρίνεται ως επιβεβλημένο το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» και η επέκτασή του σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Β’ Πειραιά.

Επειδή, το πρόγραμμα είναι ανάγκη να ξεκινήσει από την έναρξη του νέου διδακτικού έτους 2022-23.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» και το σχολικό έτος 2022-23;

2. Έχουν προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τη συνέχιση και την έναρξη του προγράμματος από την πρώτη μέρα των μαθημάτων;

3. Προτίθενται να επεκτείνουν την εφαρμογή του προγράμματος στις ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές της Β’ Πειραιά, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα Δημοτικά Σχολεία;

4. Είναι στη σκέψη τους η επέκταση του προγράμματος ιδιαίτερα στα Νηπιαγωγεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , αλλά και στην άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ραγκούσης Γιάννης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μουζάλας Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζούφη Μερόπη

Χρηστίδου Ραλλία

[1] Unisef: Ανάλυση της κατάστασης των παιδιών και των νέων | Ελλάδα 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025