ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ
Πυκνώνει ακόμα περισσότερο η ιδεολογική παρέμβαση του αστικού κράτους στη νέα γενιά μέσα από προγράμματα που καλλιεργούν την «επιχειρηματικότητα» και άλλες «αξίες» της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από το σχολείο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας, στις 18 Γενάρη, με έγγραφό του προς τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, προτείνει δραστηριότητες «με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», θυμίζοντας παράλληλα πως «τρέχει» ο διαγωνισμός επιχειρηματικότητας του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων» για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Προωθείται πλέον στη νέα γενιά από μικρή ηλικία η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι δε χρειάζεται να παλέψουν ενάντια στο σύστημα, που γεννά την ανεργία, την ελαστική εργασία και την φτώχεια, αλλά ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους με «έξυπνες ιδέες» και «καλύτερη διαχείριση», φτιάχνοντας «κοινωνικές επιχειρήσεις» μέσα στον καπιταλισμό.
Στην κοροϊδία της «κοινωνικής οικονομίας» που «υπόσχεται» μια χούφτα θέσεις κακοπληρωμένης και προσωρινής δουλειάς στα εκατομμύρια των ανέργων, οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι πρέπει να απαντήσουν διεκδικώντας μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία.
Είναι φανερό λοιπόν ότι αυτά τα προγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εντάσσονται στην στρατηγική της Ε.Ε., για ένα σχολείο, όπου ο μαθητής θα δουλεύει και θα μαθαίνει ο, τι θέλουν οι επιχειρηματίες!
Σε αυτό το έγκλημα μας θέλουν συνένοχους, εμάς τους εκπαιδευτικούς!
Καλούμε, τις ΕΛΜΕ, τους συλλόγους διδασκόντων, τους συναδέλφους με ανακοινώσεις τους, να καταδικάσουν το πρόγραμμα αυτά, να μην συμμετέχουν στην υλοποίηση τους.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μη δεχθούν να γίνουν όργανα των εκμεταλλευτών και της προπαγάνδας τους.
Έξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία.
Αγώνας για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τους νέους ανθρώπους και δεν θα τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμη ύλη για να αυγαταίνουν τα κέρδη των παρασίτων.


Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ
Ενισχυτική διδασκαλία….
Άλλη μια απάτη περί ισοδυνάμων της κυβέρνησης
Μετά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας περί της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία στα γυμνάσια και στα λύκεια δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ενώ βρισκόμαστε ήδη στα μισά της σχολικής χρονιάς.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί θα την κάνει, επί της ουσίας αναποτελεσματική για χιλιάδες παιδιά που την έχουν ανάγκη, γιατί οι γονείς τους δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα δυσβάστακτα έξοδα των φροντιστηρίων και ειδικά τα παιδιά που σε 4 μήνες θα δώσουν Πανελλήνιες.
Πριν ακόμα ξεκινήσει η ΠΔΣ και Ενισχυτική ήδη τα σχολικά κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας μειώθηκαν. Μόνο στην Αττική ενώ αρχικά είχαν ορισθεί 81 σχολικά κέντρα, με νέα εγκύκλιο έμειναν 71. Ταυτόχρονα δεν λειτουργούν όλα τα αναγκαία τμήματα στα αντίστοιχα σχολικά κέντρα με την δικαιολογία ότι δεν επαρκούν τα χρήματα. Χαρακτηριστικά για τρεις μεγάλους Δήμους της Αν. Αττικής (Σπάτα-Αρτέμιδα, Ραφήνα- Πικέρμι, Μάκρη-Μαραθώνας) , προβλέπεται να υπάρξει ενισχυτική μόνο στα σχολεία της Αρτέμιδας.
Με αυτό το δεδομένο γίνεται πρακτικά αδύνατο να εγγραφούν όλοι οι μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη. Είναι τόσα λίγα τα κέντρα που τα παιδιά θα πρέπει να μετακινούνται από δήμο σε δήμο χρησιμοποιώντας συγκοινωνίες που πολλές φορές δεν υπάρχουν καν. Αυτές οι δυσκολίες προστίθενται σε ένα σκόπιμα υποβαθμισμένο θεσμό, καθώς η ενισχυτική τα τελευταία χρόνια ξεκινά από Πάσχα ή και καθόλου…
Το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά. Οι προτάσεις τους περί ισοδυνάμων δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια φούσκα, στάχτη στα μάτια του λαού.
Από τη μια η πολιτική τους οδηγεί το λαό στη φτώχεια και τα παιδιά του στην αμάθεια και από την άλλη βοηθά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να ξελασπώσουν. Από τη μια κόβουν συντάξεις, επιβάλλουν φόρους στα λαϊκά νοικοκυριά και από την άλλη απαλλάσσουν από φόρους και πρόστιμα τα μονοπώλια.
Απαιτούμε να λειτουργήσει άμεσα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία στα σχολεία της χώρας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να είναι προσιτή για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη.
Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ
Αποκατάσταση αδικιών της «αυτοδίκαιης θέσης σε αργία»
(παρ. 4 του άρθρ. 25 του Ν4354/2015)
Η επαναφορά του τεκμηρίου της αθωότητας (με το ν. 4325/2015 (Φ.Ε.Κ. 47τ.Α/11-5-2015) «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης-Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις»), είχε ως αποτέλεσμα την εν μέρει αποκατάσταση των συναδέλφων -των περιπτώσεων δηλαδή που αναφέρονται στις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 3 του Ν. 4325/2015- ενώ με τον πρόσφατο Ν. 4354/2015 (μισθολόγιο) ο χρόνος παραμονής σε αυτοδίκαιη αργία εξαιρείται ρητά για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας, προκειμένου να καταταχθούν οι συνάδελφοι αυτοί σε ανάλογα Μ.Κ. (άρθρο 25, περ. 4)!
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χρ. Βερναρδάκης για τα θέματα των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με το νόμο 4172/13 και επανήλθαν με το νόμο 4325/2015, δεσμεύτηκε στην ΟΛΜΕ για ύπαρξη διάταξης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου που θα αναφέρει ότι: «.ο χρόνος της διαθεσιμότητας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και λαμβάνεται υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη», θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη νέα διάταξη και οι περιπτώσεις στους οποίους έληξε η «αυτοδίκαιη αργία» και έχουν επανέρθει κανονικά στα καθήκοντά τους. Αλλωστε είναι και από τα αιτήματα του 17ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Σημειώνουμε ότι επίσης με τον πρόσφατο Ν. 4354/2015 (μισθολόγιο) ο χρόνος παραμονής σε διαθεσιμότητα εξαιρείται ρητά (άρθρο 25, περ. 3)!
Με την διατήρηση της διάταξης της παρ. 4. του άρθρου 25 του Ν. 4354/2015 δημιουργούνται επίδικα υπηρεσιακά ζητήματα καθώς και επιλεκτική αντιμετώπιση μεταξύ των δημόσιων υπαλλήλων, καθόσον ένα διοικητικό μέτρο επιτακτικού ζητήματος του δημοσίου, μετατρέπεται σε ποινή, ακόμα και όταν ο υπάλληλος επανήλθε στην υπηρεσία. Δικαίως κατά την κατάταξη για μισθολογική εξέλιξη προκύπτουν τα εξής:
1.Τι γένεται όταν ο χρόνος παραμονής σε «αυτοδίκαιη θέση σε αργία» ξεπερνά κατά πολύ την επιβληθείσα ποινή και μάλιστα χωρίς τελεσιδικία;
2. Ποια είναι η αναδρομική ισχύ της διάταξης στις περιπτώσεις απαλλαγής του υπαλλήλου από τα διοικητικά δικαστήρια που έχει προσφύγει κατά πράξεων των πειθαρχικών συμβουλίων;
3. Όταν η ποινή δεν εκτελεστεί λόγω απαλλαγής, από τα διοικητικά δικαστήρια ή αναπομπής για νέα εξέταση στο πειθαρχικό και αθώωσή τους ή μη εκτέλεσης λόγω συνταξιοδότησης εδώ τι ισχύει;
4. Ο υπάλληλος στο διάστημα της αργίας δεν είχε στερηθεί την υπαλληλική του ιδιότητα, αφού κατέβαλε στο ακέραιο τις οικονομικές εισφορές υπέρ δημοσίου, ταμείων κ.α. για όλο το μισθό του, ενώ έχει όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές και υγειονομικές υπηρεσίες, δηλαδή δεν ήταν «νεκρός» υπηρεσιακός χρόνος.
5. Η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων στο χρονικό διάστημα της αργίας συνεχίζονταν κανονικά παρά μόνο παρακρατούνταν ένα μικρό μέρος του μισθού τους. 6. Με την επιστροφή των παρακρατηθέντων μισθών, λόγω της αργίας σε περιπτώσεις που δεν του επιβλήθηκε «ποινή» της «οριστικής παύσης», ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση των Πειθαρχικών Συμβουλίων παρ. 6 και 7 του άρθρο 3 Ν. 4325/2015, έγινε η αναδρομική οικονομική τους αποκατάσταση προφανώς λογιζόμενος ως συνολικός χρόνος εργασίας.
7. Ύστερα από απόφαση του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ δεν υπάρχει πρόβλημα στη σύνταξη και το εφάπαξ τα οποία καταβάλλονται κανονικά με την αποχώρηση σε συνταξιοδότηση στις περιπτώσεις που βρίσκονται εκκρεμοδικία, σε αυτές τις περιπτώσεις αν παραμένει η ως άνω διάταξη πως θα υπολογιστεί ο συνολικός υπηρεσιακός χρόνος αυτών των υπαλλήλων που αποχωρούν;
8. Στις περιπτώσεις που έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις αθώωσης (πειθαρχικά συμβούλια ή δικαστήρια) πως δικαιολογείται η αφαίρεση εκπαιδευτικής, συνταξιοδοτικής και μισθολογική προϋπηρεσίας, όταν στον ίδιο νόμο (άρθρο 9, περ. 3α, 3β, 3γ) δίνεται αφειδώς πλασματική προϋπηρεσία;
Μετά των όσων που αναφέρουμε ζητάμε: Να αναγνωριστεί πλήρως η υπηρεσία της «αυτοδίκαιης θέσης σε αργία» των περιπτώσεων που αποκαταστάθηκαν με το Ν. 4325/2015, με την τροποποίηση της παραγράφου παρ. 4. του άρθρου 25 του Ν. 4354/2015 για ίση αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων.
Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ
Για την 21η Μάρτη, Ημέρα κατά του Ρατσισμού και για την προσφυγική πολιτική κρατών και Ε.Ε.
Ενόψει της 21ης Μάρτη, παγκόσμιας ημέρας κατά των φυλετικών διακρίσεων, σε πολλές Ελλάδας και διεθνώς θα πραγματοποιηθούν αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και δράσεις. Το εκπαιδευτικό κύημα στάθηκε πάντοτε αλληλέγγυο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πάλεψε και συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές διακρίσεων και εξανδραποδισμού των μεταναστών και των παιδιών τους που μοιράζονται κοινές αγωνίες και όνειρα πλάι – πλάι με τα ελληνόπουλα στα θρανία του δημόσιου σχολείου. Ειδικά σήμερα, στεκόμαστε αντιμέτωποι στις πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο, που κλείνει όλο και περισσότερο τα σύνορά της στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας. Στοχοποιούν τους αιτούντες άσυλο κατηγορώντας τους τη μία ως «πιθανούς τρομοκράτες» και την άλλη ως «υπαίτιους οργανωμένων κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης». Φτάνουν με νόμο να κλέβουν τα τιμαλφή των προσφύγων ή να τους βάζουν βραχιολάκια και να βάφουν κόκκινες τις πόρτες τους. Στην Ελλάδα της τεράστιας αλληλεγγύης και της μεγάλης στήριξης, οι εκατόμβες των πνιγμένων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο κι ο δολοφονικός φράχτης στον Έβρο, συμπληρώνονται δυστυχώς με την επαναλειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης όπως της Κορίνθου, ενώ παράλληλα εκτυλίσσεται επιχείρηση ποινικοποίησης του κινήματος αλληλεγγύης με συλλήψεις μελών των ομάδων αλληλεγγύης στα νησιά από τη FRONTEX και την ΕΛ.ΑΣ.
Την ίδια ώρα, που όλοι οι εργαζόμενοι δίνουμε τη μάχη ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι στη χώρα, παραμένουν ανασφάλιστοι,
συλλαμβάνονται και φυλακίζονται εξαιτίας της άρνησης του κράτους να νομιμοποιήσει την παραμονή και την εργασία τους, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Για αυτούς τους λόγους ενώνουμε τη φωνή μας με προσφυγικές, μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις και συμμετέχουμε στο 4ήμερο διεθνούς κινητοποίησης κατά του ρατσισμού σε πόλεις της χώρας από την Παρασκευή 18/3 ως τη Δευτέρα 21/3 του 2016.
Στην Αθήνα καλούμε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Την Παρασκευή 18/3 στις συζητήσεις, τις εκθέσεις φωτογραφίας και τη συναυλία αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθούν με συμμετοχή διεθνών ακτιβιστών, ομάδων αλληλεγγύης από νησιά του Αιγαίου, Ελλήνων φωτορεπόρτερ, ντόπιων και μεταναστών καλλιτεχνών. Το Σάββατο 19/3, στο μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Βικτωρίας στις 2 μ.μ. και την πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ για μια καλύτερη ζωή!!!
Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (30/1/2016)
Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας καταγγέλλει την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Μοσχάτου – Ταύρου να παραχωρήσει για δέκα χρόνια αίθουσες και χώρους του σχολικού συγκροτήματος του 1ου ΓΕΛ Ταύρου σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για απασχόληση παιδιών. Μετά από πληροφόρηση από την τοπική ΕΛΜΕ, αλλά και της Διεύθυνσης του ίδιου του σχολείου, δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση των υπευθύνων του σχολείου για την πρόθεση του Δήμου να παραχωρήσει αυτούς τους χώρους στη συγκεκριμένη ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να μην εκφραστεί η άποψη του σχολείου ούτε στη σχολική επιτροπή που συγκλήθηκε, ούτε στην αντίστοιχη ΔΕΠ.
Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων καταδικάζει αυτές τις ενέργειες και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου να μην υπερψηφίσει την πρόταση καθώς, με αυτόν τον τρόπο, ανοίγονται επικίνδυνες δυνατότητες σε «τρίτους», εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας, να αξιοποιούν τους σχολικούς χώρους ακόμη και για ίδιον όφελος.
Η όποια λειτουργία αυτών των Οργανώσεων μπορεί να γίνει σε χώρους εκτός των σχολικών κτιρίων (για λόγους ευνόητους και ευκόλως εννοούμενους), ακόμη και σε χώρους που ο ίδιος ο Δήμος θα ήθελε να παραχωρήσει.
Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (30/1/2016)
Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ θεωρεί την υγεία θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και την δημόσια και δωρεάν παροχή του από την ελληνική πολιτεία αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα, για την υπεράσπιση του οποίου συμμετείχε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 σε Παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο στο Μεσολόγγι στις 1:00 το μεσημέρι (πλατεία Μάρκου Μπότσαρη).
Δηλώνουμε προς κάθε αρμόδια υπηρεσία ότι:
· Και με τον σημερινό μας αγώνα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την δωρεάν πρόσβαση σε ένα απόλυτα επαρκές, λειτουργικό και εύρυθμο δημόσιο σύστημα υγείας, για κάθε άνθρωπο που ζει στην περιοχή και την χώρα, ανεξάρτητα και πέρα από οποιοδήποτε πολιτικό, διοικητικό, θρησκευτικό, νομικό, κοινωνικό ή οικονομικό καθεστώς που τον προσδιορίζει ή τον χαρακτηρίζει.
· Η πλημμελής παροχή του από την πολιτεία, είτε εκούσια, είτε ακούσια, συνιστά για όλους μας οργανωμένο έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής.
Για τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου
και τις δομές που είναι διασυνδεδεμένες με αυτά επισημαίνουμε ότι:
Τα τελευταία πέντε χρόνια αρκετοί εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τις νοσηλευτικές δομές της Αιτ/νίας, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που συντελούνται στο ασφαλιστικό καθως και των συνθηκών εργασίας , γεγονός το οποίο έχει αποδυναμώσει και υποβαθμίσει σημαντικά το σύστημα.
Ο οργανισμός, που στελέχωνε το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου και εξυπηρετούσε εκατόν είκοσι (120) κρεβάτια, μεταφέρθηκε, ως είχε, στο νέο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας υλικοτεχνικής υποδομής, της οποίας το δυναμικό είναι διακόσια εξήντα (260) κρεβάτια.
Οι πρόσφατες παραιτήσεις γιατρών έχουν δημιουργήσει δυσαναπλήρωτα κενά με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η συνεχόμενη λειτουργία ορισμένων κλινικών, όπως αυτή της καρδιολογικής, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας του Τεχνητού Νεφρού.
Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου αντίστοιχα έχει κλείσει η Παιδιατρική κλινική, η Καρδιολογική λειτουργεί μόνο 10 μέρες το μηνά, η μονάδα Τεχνητού Νεφρού από καθημερινή λειτουργία πήγε στις 3 μέρες την εβδομάδα. Η Παθολογική κλινική λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας αφήνοντας περίπου 8 κενές μέρες από ενεργή εφημερία. Το Αναισθησιολογικό καλύπτει 15 μέρες με ενεργή εφημερία. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα εργαστήρια(π.χ. μικροβιολογικό –φαρμακείο χωρίς πλήρη κάλυψη το μήνα).Η Ορθοπεδική παρόλο το έργο της δεν έχει μπει ποτέ στους οργανισμούς παρά τις συνεχείς τροποποιήσεις που ζητηθήκαν.
Για να καλυφτούν οι εφημερίες και στα δυο Νοσοκομεία μετακινούνται εργαζόμενοι από το ΠΕΔΥ μετακυλώντας τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας.
Να σημειωθεί ότι εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία πέντε χρόνια το σύστημα χωρίς να αναπληρωθούν.
Οι μνημονιακές πολιτικές που μέχρι και σήμερα εφαρμόζονται στη χώρα έχουν οδηγήσει σε αποκλεισμό από την δημόσια υγεία πολλούς από τους συνανθρώπους μας λόγω αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών ή λόγω της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή και τη χώρα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
1. Διοικητική αυτονομία –Aποσύνδεση με απρόσκοπτη και πλήρη κάλυψη της λειτουργίας σε καθημερινή βάση του συνόλου των κλινικών και των λοιπών τμημάτων και των δύο Νοσοκομείων (Αγρινίου και Μεσολογγίου), που περιλαμβάνει το οργανόγραμμά τους, καθώς και του συνόλου των δομών υγείας της Αιτ/νίας.
2. Προσλήψεις του απαραίτητου Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού προσωπικού σε όλες τις δομές (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας – Π.Ε.Δ.Υ.), έτσι ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών της περιοχής.
3. Ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των ανέργων στις υπηρεσίες Υγείας του νομού, χωρίς καμία εξαίρεση και με πλήρη κάλυψη των αναγκών τους χωρίς το φόβο της εφορίας και των όποιων συνεπειών προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις του νόμου επ΄ αυτού.
4. Αύξηση των προϋπολογισμών στο σημείο που να καλύπτεται η πλήρης λειτουργία των Δομών Υγείας του Νομού.
5. Να εκδοθούν άμεσα νέοι οργανισμοί, οι οποίοι να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό του νοσοκομείων με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής τους.
6. Να προκηρυχθούν οι μόνιμες θέσεις των γιατρών που έχουν αποχωρήσει
7. Μέχρι να ολοκληρωθεί η προηγούμενη διαδικασία (αίτημα 6ο) να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις επικουρικών γιατρών για τις ειδικότητες εκείνες που αντιμετωπίζουν κατεπείγον πρόβλημα με 3ετη θητεία.
8. Δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με το ανάλογο προσωπικό προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.
9. Να δημιουργηθεί ασφαλής κυκλικός κόμβος στην Εθνική οδό Αγρινίου – Αντιρρίου στο ύψος του νοσοκομείου, έτσι ώστε να μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται με ασφάλεια οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του νοσοκομείου γιατί έχουμε θρηνήσει ζωές.
10. Να αξιοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Αγρινίου, ο χώρος και οι κτιριακές υποδομές των παλιών νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, γιατί θεωρούμε αδιανόητο να αφήνετε η δημόσια περιουσία να καταστρέφεται εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι υπηρεσίες στις οποίες αυτή ανήκει.
Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (30/1/2016)
Η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη «διαγραφή» του κενού εργαστηριακού βοηθού (ΤΕ) στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου που έγινε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Ιονίων Νήσων. Η οργανική θέση ανήκει σε συνάδελφο ΤΕ που έχει αποσπασθεί και αυτοδίκαια έπρεπε να έχει προσληφθεί αναπληρωτής του ίδιου κλάδου. Σημειώνουμε ότι η «τροποποίηση» έγινε εν αγνοία του τοπικού ΠΥΣΔΕ, των αιρετών που το είχαν επανειλημμένα δηλώσει. Η μεθόδευση αυτή καλύφθηκε πολιτικά από τον Υπουργό Παιδείας, όπως και όλες οι περικοπές που έγιναν σε τμήματα και προσωπικό στο σεισμόπληκτο Νομό Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα στελέχη της στη διοίκηση της εκπαίδευσης δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την αυθαιρεσία υλοποιώντας την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η πρακτική που ακολουθήθηκε ανοίγει δρόμο για πλήρη παραγκωνισμό των ΤΕ από την εκπαίδευση, ακόμη και από τα μαθήματα που έχουν πρώτη ανάθεση.
Η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ επισημαίνει και επαναλαμβάνει τη θέση της για δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών. Υπενθυμίζει ότι τα εργαστήρια ηλεκτρολόγων – μηχανολόγων του ΕΠΑΛ Ληξουρίου λειτουργούν μετά τους σεισμούς σε κοντέινερς, σε άκρως επικίνδυνες καταστάσεις με εύφλεκτα υλικά, οξυγονοκολλήσεις κλπ, που κάνουν την παρουσία εργαστηριακών βοηθών άκρως απαραίτητη. Ο κίνδυνος για τη ζωή των ΕΠΑΛιτών μαθητών του Ληξουρίου συνεχίζεται, δύο χρόνια μετά τους μεγάλους σεισμούς, όταν κινδύνεψε η ζωή τους από την κατάρρευση του μηχανουργείου τους. Όχι μόνο το γκρεμισμένο από τους σεισμούς βαρύτιμο μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου παραμένει εγκαταλελειμμένο, χωρίς τίποτε να φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά και η ασφάλεια των σεισμόπληκτων μαθητών τίθεται διαρκώς σε κίνδυνο.
Η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ απαιτεί την πλήρη κάλυψη όλων των κενών και καταγγέλλει τις διαρκείς αξιολογήσεις δομών και θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της κινητικότητας και των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Απαιτεί να μην περικοπεί καμία ειδικότητα εκπαιδευτικού ΠΕ ή ΤΕ, όπως έγινε και με την περίπτωση μη διορισμού αναπληρωτή ΤΕ στο κενό αυτής της κατηγορίας στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου.
Να εξασφαλιστεί άμεσα πίστωση από το Υπουργείο και να προσληφθεί συνάδελφος ΤΕ, όπως έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ