Για τον προϋπολογισμό της ΝΔ για το 2021 και την παιδεία μίλησε η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τον οποίο χαρακτήρισε εικονικό, ψεύτικο και προκλητικό.
Εικονικό, ψεύτικο και προκλητικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της ΝΔ για το 2021 η Μερόπη Τζούφη, υπογραμμίζοντας πως εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, προβλέπει μειωμένες δαπάνες σε Υγεία και Παιδεία.
Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στην οικονομία, στη διαχείριση της πανδημίας, στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην εκπαιδευτική πολιτική.
«Η ελληνική οικονομία καταγράφει νέα βαθιά ύφεση και η Eurostat επισημαίνει την κατάρρευση των χαμηλόμισθων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, τα χρέη πολλαπλασιάζονται για όλο και περισσότερους πολίτες και η τελευταία έκθεση της ΕΡΓΑΝΗΣ αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε επίσης πως «η κυβέρνηση έχει φορτώσει όλες τις ευθύνες στον κορονοϊό. Όμως η πανδημία πλήττει όλο τον πλανήτη, με τη χώρα μας να καταγράφει τους χειρότερους οικονομικούς δείκτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή χαμηλά είναι και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος». Στο ίδιο μήκος κύματος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός είχε ήδη εκτροχιαστεί από τον Ιανουάριο, δηλαδή πριν την πανδημία.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό για την Παιδεία σημείωσε πως «το κυβερνητικό σχέδιο είναι αναντίστοιχο των μεγάλων αναγκών που έχουν προκύψει, παρουσιάζοντας μείωση των δαπανών κατά -1,17%, δηλαδή κατά 160 εκατ. ευρώ».
Πιο ειδικά, «ο προϋπολογισμός του 2021 για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, την Κατάρτιση και τη Δια Βίου Μάθηση είναι μειωμένος κατά 28 εκατ. ευρώ. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ισχυρίζεται πως επιδιώκει την αναβάθμιση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού τομέα και έχει εισάγει σχετικό νομοσχέδιο για ψήφιση. Ωστόσο, με μια σειρά από αρνητικές ρυθμίσεις, κατεδαφίζει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενώ η μείωση των δαπανών από 84,5 σε 56,5 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνει αυτή μας την εκτίμηση».
Παρόμοια, σημαντική μείωση καταγράφετε και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Τα ΑΕΙ θα βρεθούν αντιμέτωπα με συρρίκνωση των δαπανών κατά -8%, δηλαδή κατά 20 εκατ. ευρώ λιγότερα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι Σύγκλητοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη χαμηλή χρηματοδότηση και τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού».
«Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά; Αφήνει ελεύθερο το πεδίο στα ιδιωτικά κολλέγια, ενώ προτίθεται να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία. Όμως οι ανάγκες των πανεπιστημίων είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, και δεν αναπληρώνονται με “Νόμο και Τάξη”».
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η Μερόπη Τζούφη ανέφερε ότι «αφορά πόρους από το ΕΣΠΑ για έργα που συχνά είναι ανώριμα και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα. Ας μας παρουσιάσουν το μέρος του ΠΔΕ που υλοποιήθηκε κατά τη φετινή χρονιά».
Κλείνοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων ανέφερε πως «το μόνο δεδομένο είναι πως το υπουργείο Παιδείας υποεκτέλεσε τον προϋπολογισμό του για φέτος. Δηλαδή, κατά τη χρονιά της πανδημίας, της τηλεκπαίδευσης και των χαμένων διδακτικών ωρών, αν και είχε χρήματα επέλεξε να μην τα δαπανήσει. Άλλη μια αποτυχία ή μια εσκεμμένη πολιτική πράξη;».
Προϋπολογισμός για την Παιδεία: Έρχονται 10.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών