Πρίν από ένα μήνα, η Ν. Κεραμέως κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, ψηφίζοντας ταυτόχρονα μια (πονηρή) τροπολογία όπου δίνει την ευκαιρία σε αποφοίτους πιστοποιημένων πτυχίων ΙΕΚ να συμμετέχουν σε εισαγωγικές-κατατακτήριες εξετάσεις για τα εγχώρια πανεπιστήμια.
Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης, Φιλόλογος, ειδικός παιδαγωγός, μέλος συντονιστικού παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σερρών, μέλος Roseband Socialists.
Πιο συγκεκριμένα, η εποπτεία των εξετάσεων βασίζεται αποκλειστικά στα ΑΕΙ βάζοντας τους υποψηφίους των ΙΕΚ να διαγωνιστούν σε συναφή μαθήματα των ειδικοτήτων που έλαβαν προηγουμένως.
Αναμφίβολα, οι εν λόγω εξετάσεις θα είναι δύσκολες κι απαιτητικές για τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους.
Με άλλα λόγια, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τους ίδιους προκειμένου να πετύχουν τον μεγάλο στόχο!
Στον αντίποδα, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ φάσκει κι αντιφάσκει σε καθημερινή βάση.
Διότι από τη μία, εξισώνει τα κολλέγια (πλήρως) με τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ βάζει τους αποφοίτους ΙΕΚ στο πανεπιστήμιο κι από την άλλη, προτίθεται να θεσπίσει ξανά τη βάση του 10 στις πανελλαδικές σε συναφή μαθήματα για τις σχολές επιλογής των υποψηφίων, προκαλώντας σύγχυση στην κοινωνία συλλήβδην.
Το Υπουργείο Παιδείας είναι πλέον ξεκάθαρο πώς λειτουργεί χωρίς στρατηγική και πυξίδα σε μια σειρά απο φλέγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα αναστατώνοντας μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς.
Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις αγαπητοί φίλοι, τα ευχολόγια και τα ωραία λόγια μπορεί να αρκούν κάποιες φορές όταν γίνονται πρωτίστως από τη πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν εφησυχάζουν εντέλει τους πολίτες.
Αργά ή γρήγορα λοιπόν, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θα αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα που η ίδια δημιούργησε στον χώρο της εκπαίδευσης.
Πανελλήνιες 2021: Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος
Κεραμέως: Τι αλλάζει στην επαγγελματική εκπαίδευση