Τις κατ’ εξαίρεση προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά την προεκλογική περίοδο ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η τριμελής επιτροπή του ΣτΕ έκρινε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα του υπουργείου Παιδείας για την κατά εξαίρεση πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και ότι «χρήζει άμεσης προτεραιότητας για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, λόγω των κενών θέσεων που υπάρχουν και οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν από την αποχώρηση για διάφορους λόγους 3.339 μόνιμων εκπαιδευτικών το πρώτο εξάμηνο του 2015».
Το υπουργείο Παιδείας ζητούσε την έγκριση για τη διενέργεια αποσπάσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διεύθυνση σε άλλη διεύθυνση εκπαίδευσης, από νομό σε νομό, και την πρόσληψη εκπαιδευτικών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών λειτουργίας των σχολείων.
Το ΣτΕ έκρινε επίσης αναγκαία τη συνέχιση ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού για τις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ, δηλαδή για τα 29 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, τις 51 Επαγγελματικές Σχολές, αλλά και τις λοιπές Σχολές του οργανισμού.
Νέα αιτήματα προσλήψεων
Στο ΣτΕ κατατέθηκαν και νέες αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση προσλήψεις από το υπουργείο Εσωτερικών, που ζητεί την πρόσληψη 7.030 υπαλλήλων για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
Επίσης έγκριση προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών ζητά το υπουργείο Υγείας, για να αντιμετωπισθούν οι επείγουσες και σοβαρές ανάγκες των νοσοκομείων, κέντρων υγείας, κ.λπ. και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος. Ανάλογα αιτήματα υπάρχουν από το υπουργείο Εσωτερικών, τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Καρπενησίου και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.