Νέες δομές στην Ειδική Αγωγή από Σεπτέμβριο. Αυξημένες οι προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των αναγκών και φέτος
με στοιχεία από αποδελτίωση Υπουργείου Παιδείας και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Από Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν 61 Τ.Ε σε Νηπιαγωγεία 351 Τ.Ε σε Δημοτικά Σχολεία 1 26 Τ.Ε σε Γυμνάσια 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία 9 Ειδικά Δημοτικά Σχολεία 5 ΕΕΕΕΚ και 9 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια επιπλέον ενώ ιδρύονται 1 2 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια.
Ιδρύονται συνολικά 23 νέες σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ενώ στα ήδη υπάρχοντα τμήματα ένταξης θα προστεθούν 538 επιπλέον.
Νομοθετικές ρυθμίσεις προετοιμάζονται σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και σχετικά με την Ειδική Αγωγή. Επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου είχε συνταχθεί νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή το οποίο δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή και έκτοτε δεν υπήρξε καμία νομοθέτηση για τα ειδικά σχολεία παρά τα νομικά κενά που υπάρχουν στη λειτουργία τους.
Εμφαση θα δοθεί κυρίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ οι μέχρι τώρα διαρροές κάνουν λόγο για μικρή μείωση στον αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό
Την υλοποίηση μιας από τις πρώτες δεσμεύσεις του, τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης μαθητών με ειδικές ανάγκες, εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Θα ιδρυθούν 538 νέα Τμήματα Ενταξης (Τ.Ε.) στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 23 νέες σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ετσι, από το σχολικό έτος 2016-2017, πέραν των υπαρχόντων, θα λειτουργήσουν επιπλέον 61 Τ.Ε. σε νηπιαγωγεία, 351 Τ.Ε. σε δημοτικά, 126 Τ.Ε. σε γυμνάσια, 3 ειδικά νηπιαγωγεία, 9 ειδικά δημοτικά σχολεία, 5 Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και 9 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια.
Ακόμα θα ιδρυθούν 12 λυκειακές τάξεις στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Οπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικών πιέσεων αυξάνονται κατά 20% τα Τμήματα Ενταξης και κατά 8% τα Ειδικά Σχολεία.
Παράλληλα, οι προσλήψεις για το επόμενο σχολικό έτος θα είναι αυξημένες και κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των αναγκών των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Παράλληλα, θα προωθηθούν νομοθετικές αλλαγές για το πλαίσιο λειτουργίας της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν αντιδράσεις για τους όρους εγγραφής παιδιών ΑμΕΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Οι γονείς με παιδιά ΑμΕΑ έχουν δικαίωμα να δηλώσουν για τα παιδιά τους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ μόνον κατηγορία Β3 (Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας) και να λάβουν voucher αξίας 5.000 ευρώ, εξαιρούμενοι από οποιοδήποτε απαραίτητο κριτήριο συμμετοχής στο πρόγραμμα, όπως αυτό περί οικογενειακού εισοδήματος, κατάστασης απασχόλησης, εργασιακής σχέσης και οικογενειακής κατάστασης.
Δυστυχώς, όμως, τέτοιοι σταθμοί, αν και υπάρχουν μόνον 5 σε ολόκληρη την χώρα, δεν λειτουργούν, γιατί δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται ώστε να λάβουν άδεια λειτουργίας.
Επειτα από επανειλημμένες αντιδράσεις οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να απευθύνονται όχι μόνον σε θέσεις Β3 (που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν), αλλά και σε άλλες κατηγορίες θέσεων, όπως αυτές που απευθύνονται σε παιδιά κατηγορίας Α2, εφόσον γίνονται αποδεκτά τα παιδιά ΑμΕΑ από τους παιδικούς σταθμούς, λαμβάνοντας όμως σε αυτήν την περίπτωση voucher αξίας μόνον 2.375 ευρώ που αντιστοιχεί για τη νέα αυτή Α2 θέση και χάνοντας τα ως άνω προνόμια των εξαιρέσεων που είχαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Αλλά, όπως ανέφερε στην «Κ» ένας γονιός, δύσκολα κάποιος παιδικός σταθμός θα επιλέξει να εγγράψει ένα παιδί ΑμΕΑ, αντί ενός άλλου «φυσιολογικού» παιδιού, πολλώ δε μάλλον όταν θα προσφέρεται με το voucher το ίδιο ακριβώς οικονομικό ποσόν.