Τι αναφέρει το ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων αναφορικά με τις νέες στα :

Ενόψει της Δ΄ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών/τριών

Το Υπουργείο ζητάει να καταχωρήσουν τα λειτουργικά τους στο , οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως την Πέμπτη 30/01 και μέχρι την Παρασκευή 31/01 οι Περιφερειακές Διευθύνσεις. Επομένως, την άλλη εβδομάδα, 03-07 Φεβρουαρίου, αναμένουμε τη Δ΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών/τριών. Όμως, τα ζητούμενα είναι:

Δείτε επίσης

 

Προσλήψεις αναπληρωτών 2025: Τι αναμένεται να γίνει με τη Δ' φάση
Θα δηλωθούν όλα τα λειτουργικά κενά από τις Διευθύνσεις ή οι αναθέσεις εξοντωτικών υπερωριών σε εκπαιδευτικούς έχουν «λύσει» το πρόβλημα;
Θα προβεί το Υπουργείο σε πλήρη κάλυψη των κενών ή θα έχουμε πάλι προσλήψεις με το σταγονόμετρο;

Πρέπει οι ΔΔΕ και οι ΠΔΕ να δηλώσουν ΟΛΑ τα λειτουργικά κενά, ακόμα και όσα κενά έχουν καλυφθεί με υποχρεωτικές υπερωρίες.

Να βρεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις και να καλυφθούν ΟΛΑ τα λειτουργικά κενά.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στο Υπουργείο ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών μας.

Είναι απαράδεκτο να είμαστε στις αρχές του Β΄ τετραμήνου και να υπάρχουν μαθητές/τριες σε πολλά σχολεία της χώρας που δεν διδάσκονται όλα τους τα μαθήματα. Όπως απαράδεκτη και απάνθρωπη είναι η πρακτική να υπερφορτώνονται εκπαιδευτικοί με υπερωριακή απασχόληση μέχρι 5 ώρες/εβδομάδα (σε μερικές περιπτώσεις το ωράριο φτάνει τις 28 ώρες !!!). Αυτή είναι η λύση που προωθεί το Υπουργείο. Όμως, αυτή είναι μια πρακτική που λειτουργεί εις βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καταστρατηγεί τα εργασιακά μας δικαιώματα και φέρνει τον/την εκπαιδευτικό στα όρια του/της, σωματικά και ψυχικά.

Πλέον, με την εφαρμογή των πολιτικών του εξορθολογισμού και της εξοικονόμησης πόρων, η κατεύθυνση είναι να συγχωνεύονται τμήματα, να στοιβάζονται 27 μαθητές/τριες σε αίθουσες που τις περισσότερες φορές δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις, να μετακινούνται εκπαιδευτικοί ακόμα και σε 5 σχολικές μονάδες για να συμπληρώσουν το ωράριό τους και να ανατίθενται υπερωρίες, μέχρι 5 ώρες/εβδομάδα, για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.

Τη στιγμή που εμείς διεκδικούμε επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ 2013 επίπεδα, το Υπουργείο έρχεται και επιβάλλει αύξηση, μέσω της ανάθεσης υπερωριών, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ενάντια στη θέληση του/της εκπαιδευτικού. Η πρακτική αυτή προφανώς εξυπηρετεί τη διοίκηση και φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα γενικευτεί. Θα γίνονται ίσως δύο φάσεις προσλήψεων για την κάλυψη των μεγάλων κενών (τη φετινή χρονιά έχουν γίνει τρεις που κάλυψαν όμως τα μισά από τα κενά που δήλωσαν οι Διευθύνσεις) και τα υπόλοιπα θα καλύπτονται εκ των έσω με υπερωρίες.

Ενόψει της καταγραφής των λειτουργικών κενών

ΔΔΕ και ΠΔΕ να δηλώσουν ΟΛΑ τα λειτουργικά κενά. Και αυτά τα οποία καλύφθηκαν με αναθέσεις εξοντωτικών υπερωριών σε εκπαιδευτικούς.

Να πραγματοποιηθούν ΟΛΕΣ οι απαραίτητες προσλήψεις.

Να μην επιτρέψουμε να κανονικοποιηθεί η αύξηση του διδακτικού μας ωραρίου.

Οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τα σωματεία μας, την ΟΛΜΕ, τις κατά τόπους ΕΛΜΕ και τους αιρετούς εκπροσώπους μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα στην πολιτική ηγεσία, ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας για την προάσπιση των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού.

Δείτε επίσης