Με γοργούς ρυθμούς εργάζονται στο υπουργείο Παιδείας ώστε το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα Επαγγελματικά Λύκεια να ξεκινήσει άμεσα ακόμα και μέσα στις επόμενες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει από τη μια πλευρά τους μαθητές των ΕΠΑΛ σε μια περίοδο που πολλές οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των φροντιστηρίων ενώ από την άλλη πλευρά θα προσφέρει απασχόληση σε περίπου 500 εκπαιδευτικούς, φιλολόγους, μαθηματικούς και καθηγητές ειδικοτήτων.

Ωστόσο έχουμε διαφορές στον αρχικό σχεδιασμό της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας ο οποίος προέβλεπε την πρόσληψη αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου καθώς στο πρόγραμμα θα εργαστούν εκπαιδευτικοί ως ωρομίσθιοι που σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός των ωρών που θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς θα είναι έως 8 ώρες.

Επίσης σε αντίθεση με τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται τις μέρες των διακοπών και τις αργίες. Φαίνεται ότι η λύση της πρόσληψης ωρομισθίων εκπαιδευτικών επιλέχθηκε ώστε το πρόγραμμα να λειτουργήσει άμεσα.

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα δε θα λειτουργήσει σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αλλά σε 32 εξ αυτών αφού όπως έχουμε αποκαλύψει αφορά περιοχές του λεγόμενου Άξονα 1 του ΕΣΠΑ:

1.Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
Νομοί: Δράμα, Καβάλα, Ροδόπη, Ξάνθη, Έβρος

2. Θεσσαλία

Νομοί: Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας

3.Ήπειρο
Νομοί: Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Άρτας, Θεσπρωτίας

4.Ιόνια Νησιά
Νομοί: Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας

5. Δυτική Ελλάδα
Νομοί: Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας

6. Πελοπόννησο
Νομοί: Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Αργολίδας

7. Βόρειο Αιγαίο
Νομοί: Λέσβου, Χίου, Σάμου

8. Κρήτη
Νομοί: Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου

Να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν στο εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να δηλώνουν τα σχολεία όπου θα λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης μιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και όχι δύο Διευθύνσεων όπως έγινε το 2013-14 με την Ενισχυτική Διδασκαλία.

Για ακόμη μια χρονιά διατηρείται η “παράδοση” να ξεκινούν τα αντισταθμιστικά προγράμματα (Πρόσθετη και Ενισχυτική) λίγους μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους. Ελπίζουμε η τακτική αυτή να αλλάξει εάν υπάρχει η βούληση για την ουσιαστική τους αναβάθμιση.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιθυμεί να τα αναβαθμίσει και αναμένουμε από το νέο σχολικό έτος αυτό να αποδειχθεί με έργα.

Άλλωστε ο κ. Κουράκης στις προγραμματικές του δηλώσεις είχε κάνει λόγο για επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης με αναβαθμισμένη μορφή.