Ορατό είναι το ενδεχόμενο η δίχρονη προσχολική αγωγή να μην εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε όσους δήμους προβλέπεται από τον έως τώρα σχεδιασμό.
Και αυτό διότι κάποιοι δημοτικοί άρχοντες δεν έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υποδομές ώστε να υποδεχθούν τα τετράχρονα παιδιά της περιοχής τους, τα οποία πρέπει να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, αναβάλλοντας την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Ειδικότερα, το σχολικό έτος 2018-2019 η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 δήμους της επικράτειας. Για το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020 αποφασίστηκε η επέκτασή της σε επιπλέον 114 δήμους. Ωστόσο, όπως φαίνεται, σε κάποιους δήμους υπάρχει έλλειψη αιθουσών. Για τον λόγο αυτό η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε από τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης να διαπιστώσουν κατά πόσον τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί άμεσα.
Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Θανάσης Κικινής, ελλείψεις παρατηρούνται σε περίπου 25 δήμους από τους 114, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά η Κηφισιά, η Πεύκη και το Μαρούσι. Πρόθεση του υπουργείου είναι σε όσους δήμους επιβεβαιωθούν οι ελλείψεις, να εξεταστεί –μέσω νομοθετικής ρύθμισης– η αναβολή της έναρξης της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης για το 2020-2021. Συγκεκριμένα, για το 2020-2021 θα ολοκληρωθεί η τρίτη και τελευταία φάση εφαρμογής της προσχολικής αγωγής στην Ελλάδα, με τους τελευταίους 27 δήμους. Μάλιστα, η ΔΟΕ παρουσίασε στην κ. Κεραμέως έγγραφο με το οποίο δήμαρχος περιοχής της Αττικής στην οποία σήμερα διαπιστώνονται ελλείψεις, το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ΔΟΕ ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται ούτε ο κίνδυνος για διπλό δίκτυο προσχολικής αγωγής σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, με voucher».