Σειρά Διαλέξεων Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» για τη Μετανάστευση
Το επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης επιχειρεί να εξετάσει μέσω τεσσάρων διαλέξεων το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στις 25, 26 και 27 Μαΐου. Ομιλήτρια στις διαλέξεις είναι η Δρ Γεωργία Μαυροδή, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών της Scuola Normale Superiore στη Φλωρεντία της Ιταλίας.
Το πρόγραμμα των διαλέξεων, οι οποίες θα μεταδίδονται ταυτόχρονα και διαδικτυακά είναι:
- Τετάρτη, 25 Μαΐου (10:30π.μ.-12:00), «Μεθοδολογικά εργαλεία ποιοτικής έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες: σχεδιασμός, εφαρμογή και ανάλυση έρευνας με ερωτηματολόγιο. Παραδείγματα από την ποιοτική έρευνα σε θέματα σύγχρονης μετανάστευσης», κτίριο ΑΠΚΥ στα Λατσιά.
- Τετάρτη, 25 Μαΐου (19:00-20:30), «Αφήνοντας την Ελλάδα ή επιστρέφοντας στην Πόλη; Όψεις της σύγχρονης μετανάστευσης Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη», κτίριο ΑΠΚΥ στα Λατσιά.
- Πέμπτη, 26 Μαΐου (19:00-20:30), «Μετανάστευση και εγκατάσταση ξένων υπηκόων σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου: η περίπτωση της Σύμης», Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη, Λευκωσία.
- Παρασκευή, 27 Μαΐου (10:30π.μ.-12:00), «Μεθοδολογικά εργαλεία ποιοτικής έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες: σχεδιασμός, εφαρμογή και ανάλυση προσωπικών συνεντεύξεων», κτίριο ΑΠΚΥ στα Λατσιά.
Οι διαλέξεις αυτές πραγματεύονται με σύγχρονα, αλλά λιγότερο γνωστά θέματα διεθνούς μετανάστευσης, καθώς και με βασικά μεθοδολογικά εργαλεία της ποιοτικής έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες. Με βάση το παράδειγμα της Ελλάδας, θα δοθεί έμφαση στους τρόπους με τους οποίους μικρές χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης, αποτελούν τόσο αποστολείς όσο και προορισμούς μεταναστών σε κατηγορίες πληθυσμών, που λόγω του σχετικά μικρού τους αριθμού δεν λαμβάνονται συχνά υπόψη. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των σύγχρονων Ελλήνων μεταναστών στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και των ξένων μεταναστών, διαφόρων εθνικοτήτων, στο μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί της Σύμης. Οι περιπτώσεις αυτές προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για μια κοντινή ματιά στα κίνητρα και τις επιλογές ανθρώπων που μετακινούνται, εγκαθίστανται και παραμένουν σε τόπους της ευρύτερης μεσογειακής μας γειτονιάς, ξαφνιάζοντας το ευρύτερο κοινό με την παρουσία τους, τη δυναμική τους αλλά και με τους τρόπους που βλέπουν το παρόν και το μέλλον τους.
Οι διαλέξεις της Τετάρτης και της Παρασκευής που θα πραγματοποιηθούν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα μεταδίδονται ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου
https://eu1.bbcollab.com/m.jnlp?sid=2015063&username=&password=M.D5F0931BBDFE613EC96EC378EED324, ενώ η διάλεξη της Πέμπτης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου θα μεταδίδεται μέσω του συνδέσμου http://www.ouc.ac.cy/web/guest/event
Η ομιλήτρια Δρ Γεωργία Μαυροδή, είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών της Scuola Normale Superiore στη Φλωρεντία της Ιταλίας, καθώς και επισκέπτρια ερευνήτρια στο Max Planck Institute for the Study of Μulticultural Societies στο Göttingen της Γερμανίας. Σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και Ευρωπαϊκές Σπουδές στα Πανεπιστήμια Bath (Μεγάλη Βρετανία) και Humboldt (Γερμανία), από όπου απέκτησε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με διδακτορικό στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Ειδικεύεται σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης, μετανάστευσης, και συγκριτικής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου. Στο παρελθόν υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton, καθώς και ερευνήτρια στο Robert Schuman Center for Advanced Studies του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων Siegen και James Madison. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν κεφάλαια σε επιμελημένους τόμους, άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εκθέσεις πολιτικής σε θέματα μετανάστευσης.
Η διάλεξη της Δρος Γεωργίας Μαυροδή εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος διδασκαλίας της στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και η επίσκεψή της στο ΑΠΚΥ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης Staff Teaching Assignments του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+.Επικοινωνία: e–mail: press@ouc.ac.cy | www.ouc.ac.cy