Μία πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια, εξελίσσεται στις φυλακές Λάρισας, όπου κρατούμενοι-μαθητές δίνουν προαγωγικές εξετάσεις, όπως και τόσοι άλλοι μαθητές, προκειμένου να προαχθούν από την Α’ τάξη του Λυκείου.
Η «πρωτοπορία» της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά επτά αποφοιτήσαντες από το γυμνάσιο του 2ου ΣΔΕ Λάρισας (το Σχολείο Δεύτερη Ευκαιρίας στις φυλακές) είχαν τη δυνατότητα τη σχολική χρονιά που πέρασε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, διδασκόμενοι σε καθημερινή βάση από εθελοντές καθηγητές, στην πρώτη οργανωμένη -πλην άτυπη- τάξη Α’ Λυκείου σε αίθουσα του ΣΔΕ.
Και τούτο γιατί μέχρι τώρα υπάρχει πρόβλεψη μόνον για γυμνασιακή δομή στα 30 σωφρονιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα όπου λειτουργούν ΣΔΕ, αλλά όχι η δυνατότητα κάποιος κρατούμενος που ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές να προχωρήσει στο Λύκειο καθώς δεν υπάρχει οργανωμένη δομή. Υπάρχει μόνον η εναλλακτική μέθοδος του «κατ’ ιδίαν διδαχθέντα». Δηλαδή, οι έγκλειστοι που επιθυμούν να συνεχίσουν μετά το γυμνάσιο την εκπαίδευση τους, διαβάζουν μόνοι τους στο κελί τους και στο τέλος δίνουν εξετάσεις. Μέθοδος, όχι ιδιαίτερα εύκολη και πρακτική, αν λάβει κανείς υπόψη τις δυσκολίες που έχουν τα μαθήματα και την ανάγκη βοήθειας που υπάρχει για τους περισσότερους μαθητές.
Φέτος όμως, με την επιμονή των εκπαιδευτικών του 2ου ΣΔΕ και τη συμπαράστασή τους, δόθηκε η ευκαιρία σε αποφοιτήσαντες από το Γυμνάσιο να παρακολουθήσουν μαθήματα της Α’ Λυκείου για πρώτη φορά οργανωμένα. Δημιουργήθηκε ένα «εθελοντικό σχολείο». Και τούτες τις μέρες -όπως και οι άλλοι μαθητές- της πρώτης τάξης αυτού του «εθελοντικού λυκείου», δίνουν τον δικό τους αγώνα για να προαχθούν στη επόμενη τάξη και ουσιαστικά ανοίγουν έναν δρόμο ή δημιουργούν την αφορμή για να ανοίξει ένας δρόμος στο θέμα αυτό και ευρύτερα.
Χάρη στην προσφορά των εθελοντών καθηγητών και των εξεταστών από το Εσπερινό ΓΕΛ -που πηγαίνουν στη φυλακή προκειμένου να εξετάσουν τους μαθητές προφορικά και γραπτά- τον αγώνα των κρατούμενων-μαθητών και τη θέλησή τους για μάθηση, αλλά και την υποστήριξη τους εγχειρήματος από τη διοίκηση της φυλακής, ένα πανελλήνιο πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επιτυχία. Η ελπίδα αυτών των μαθητών, αλλά και των απόφοιτων του 2ου ΣΔΕ είναι να ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε να λειτουργήσει μόνιμη δομή επιπέδου λυκείου στη φυλακή της Λάρισας καθώς και –σταδιακά– σε όλες τις φυλακές της χώρας. Γιατί, όπως λένε και οι ίδιοι οι μαθητές, δεν θέλουν η δεύτερη ευκαιρία που τους δίνεται μέσω του ΣΔΕ να είναι και η τελευταία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο ΣΔΕ Λάρισας είναι επίσης το πρώτο που λειτούργησε σε σωφρονιστικό κατάστημα το 2004 και από τότε έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα γυμνασίου, που δεν χωρίζονται σε τάξεις αλλά σε κύκλους, περί τα 720 άτομα, Έλληνες και η αλλοδαποί, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από τα 24 μέχρι και τα 60. Τη φετινή σχολική περίοδο δε, τα μαθήματα του γυμνασίου παρακολούθησαν 80 άτομα.